Билколечение

Парене зад гръдната кост. Киселини в стомаха. Хроничен гастрит и язва.

Киселини в стомаха. Хроничен гастрит и язва.

Тези симптоми обикновено зачестяват  в края на лятото или началото на есента. Най-честите заболявания характерни за този период са инфекциозните гастроентероколити. Основната причина за тях е бактерията „стафилококус ауреус”, салмонела и др. Симптомите са – гадене, повръщане, болки в корема, диария, дехидратация и висока температура.


Много често тези оплаквания преминават в ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ.

Гастритът е заболяване на стомашната лигавица, водещо до увреждане на стомашните жлези и секреция. При него е характерно, че болните се чувства по-добре когато са гладни. При хроничния атрофичен гастрит се установява намален апетит, горчив вкус, сутрешно гадене и подуване на корема. Оплакванията обикновено са от болки около пъпа от малокръвие и отпадналост. Хроничният гастрит се причинява от хеликобактер пилори(ph).
Той е причина за развитието на стомашни полипи, стомашен карцином и ЯЗВЕНА БОЛЕСТ.

Причини за появата на язва

Язвата е хронично, рецидивиращо заболяване на лигавицата на стомаха, характеризиращо се с появата на язвен дефект в стомашната / доуденална лигавица, в резултат на агресивното действие на стомашната киселина.

Видове язви – остри и хронични

Сред причините за развитието на язвената болест са нарушаване на равновесието между защитните фактори на стомашната лигавица и агресивните фактори (пепсин, жлъчка медикаменти)
При дуоденалната язва 95 на сто от болните са инфектирани от HP, а при стомашната язва са 60 %.


Видове оплаквания от язва

  • хронична, пареща болка високо в корема
  • гадене, повръщане
  • киселини и запек

При дуоденалната язва болката се появява1ч.- 1.30ч. след хранене и се успокоява след прием на храна или повръщане. При стомашната язва  болката се появява десет, двадесет минути след храна.  Усложненията могат да доведат до кръвоизливи и перфорация (спукване на язвата). За правилната диагностика е хубаво пациентите да се консултират с гастроентеролог.

За да се отхвърлят погрешни диагнози с ЕХОГРАФИЯ трябва да се „отхвърлят” други заболявания с подобна картина. При диагностирането се проверява състоянието на хранопровода, стомаха и дуоденума.


Причини за появата на киселини в стомаха

Киселините се появяват обикновено след храна и траят няколко часа. Те се дължат на обратното връщане на стомашното съдържание в хранопровода. Причина за това е слабостта на мускулния пръстен (свързващ стомаха с хранопровода), повишената солно-кисела секреция на стомаха и забавяното му изпразване. Някои храни като шоколада, кафето, цитрусите, алкохолът и някои лекарства отслабват този мускул.

Други оплаквания могат да бъдат :
  • кашлица през нощта или суха и дрезгава кашлица през деня, промени в емайла на зъбите
  • парене в устата и болки в гърдите


Терапията включва 2 групи мероприятия – освен медикаментозното лечение има и други мерки, които трябва да спазва, като:

  • да се избягват някои храни и напитки (вино, бира, газирани напитки, кафе и силни подправки)
  • да се хранят често и на малки порции и храната да се сдъвка добре
  • храненето да е 2-3 часа преди лягане
  • да се избягват мазни и пържени храни
  • храната да е богата на протеини и растителни фибри
  • да се спазва здравословно тегло и да се избягват твърде тесни дрехи


Кои храни да избягват болните от хроничен гастрит и язва?

  • солени и пушени сирена, сух и солен кашкавал
  • солени рибни и месни консерви, луканки, пържени и панирани меса, пикантни сосове
  • типов хляб, качамак, шоколад
  • чесън, лук, праз, патладжани, краставици, зеле, фасул, гъби, леща, ряпа, туршии
  • вишни, грозде, кайсии, ядки и всякакви незрели плодове
  • сланина, мас, алкохол, кафе, газирани напитки
  • подправки, люти чушки, дафинов лист, черен пипер, горчица


Позволени храни

  • прясно мляко, топено обезмаслено сирене
  • не много тлъсти меса и риба, рохко сварени яйца, шунка, ястия без запръжки
  • бял хляб, сухари, бисквити, макарони, тахан халва
  • варени картофи или на пюре, моркови, зрели белени домати, тиквички, варена тиква
  • печени или настъргани ябълки, праскови, узрели ябълки, банани, лимони
  • олио, зехтин, прясно краве масло
  • чай, отвари, мляко с какао, минерална вода
  • магданоз, чубрица, джоджен, канела, ванилия


Народни рецепти за язва и гастрит

При язва-картофи

Три пъти на ден след храна се пие по 100-150 ml изцеден сок от сурови картофи . Не превишавайте споменатите дози!


При газове – дафинови листа

Вземате една лъжичка стрити на прах дафинови листа и ги заливате с половин литър вряла вода. Оставете ги да киснат 5-6 часа, след което прецеждате и разделяте на три равни части. Пие се сутрин , обед и вечер на гладно


При колики – анасон

Счукайте една чаена лъжичка плодчета от анасон и ги запарете в половин литър вода. След един час запарката се прецежда. Пие се по половин чаена чаша преди ядене.


При лошо храносмилане – мента

Вземете две чаени лъжички сушени листа от мента и ги запарете в ¼ вряла вода. Изчакайте да изстине пи пийте на малки глътки през целия ден , без да подслаждате.