Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Могат ли фибрите да лекуват много болести?

Photo source
Защо да консумираме фибри?

Фибрите са в състояние да понижат кръвната захар и холестерола, да ви помогнат да избегнете хемороидите, дори да предотвратите рак на дебелото черво. Освен това, те нормализират работата на червата. Хубаво е жените да консумират около 25 гр, фибри дневно, мъжете между 35 и 40 гр.

Ето и списък на едни от най-добрите храни, съдържащи фибри:

Царевица

Тя ни предлага една страхотна комбинация от антиоксиданти и полезни хранителни вещества. Половин чаша зърна от царевица съдържа около 2 гр. фибри. Пуканките съдържат също много антиоксиданти - почти два пъти повече от плодовете, освен това съдържат и много фибри. Три големи купи с пуканки  са около 3.5 гр. фибри.

Бял боб

Той е богат на протеин, желязо и фибри, както и много добър източник на калии. Една чаша боб покрива 25% от дневните изисквания на организма.

Черен боб

В една чаша от него се съдържат 15 гр. фибри и около 15 гр. протеини. Тези малки зрънца са мощни антиоксиданти, с високо съдържание на флавоноиди и растителни пигменти. Когато консумирате храни с високо съдържание на фибри е хубаво да пиете повече вода-поне 2 литра дневно. Това се прави за да могат фибрите да преминат през храносмилателния тракт без затруднения, същевременно очиствайки го.

Леблебия(позната като нахут)

Тя е разновидност на боба и е богата на фибри и антиоксиданти.
Една чаша леблебия съдържа около 8 гр. фибри.

Авокадо

Чудесен източник на фибри- 2 супени лъжици съдържат около 2 гр фибри, а целия плод около 10 гр. Авокадо също е отличен източник на моно и полиненаситени мазнини. Той понижава холестерола и намалява риска от заболяване на сърцето.

Овесена каша

Тя е много полезна за сърцето, стабилизира кръвната захар, засилва имунитета и може да ви предпази от рак на гърдата в периода на менопаузата.

Кафяв ориз

Една чаша от него съдържа около 3.5 гр. фибри.  Консумирането на няколко порции кафяв ориз седмично  намалява риска от диабет тип 2 с 17 %.

Пълнозърнест хляб

Характерното за този хляб е, че пшеницата  запазва хранителните си вещества и е богата на много фибри, за разлика от белия хляб, при който се отстранява външната обвивка на зърното заедно с кълна, което всъщност е и най-ценната част.

Леща

В една чаша леща се съдържат  15.6 гр. фибри. Освен това, тя е чудесен източник на протеини, витамини, желязо и други минерали.

Круши

Крушите са богат източник на фибри, но само ако  се консумират  с кората. Една средно голяма круша съдържа 5.5 гр. фибри.

Малини

Една чаша малини може да ви осигури една трета от дневната ви нужда от фибри. Te са и мощен антиоксидант.

Грах

Една чаша грах съдържа 16.3 гр. фибри , но ако е замразен – 8.8 гр.

Броколи

Той е известен със своите антиракови свойства В една чаша се съдържат около 5 гр. броколи.

Ябълки

Не бива да се лишавате от този безценен плод. Освен , че съдържа множество фибри ( в една средно-голяма ябълка се съдържат около н4.4 гр. фибри), тя има и много полезни фитохимикали.

Бадеми

Една четвърт чаша е добро дневно количество, тъй като съдържат около 170 калории и 3 гр. фибри.