Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Астма при децата. Защо не може да се постави точната диагноза?

Астма при децата-симптоми
Photo source

Астмата е едно от най-разпространените хронични заболявания по време на детството. Най-често срещаните симптоми сред децата и кърмачетата са хрипове, кашлица и задух. За съжаление не винаги в началото може да се постави точната диагноза. Тъй като симптомите при астма са в много широк диапазон, е възможно да се допуснат грешки, а астмата имитира симптомите при 50 различни заболявания в детска възраст. Точното диагностициране на астма е голямо предизвикателство за всеки един лекар, тъй като не съществува специфичен физиологичен, биологичен или имунологичен маркер за астма при деца. Клиничната картина се основава на много фактори като:

семейство, лична история, симптоматика, рискови фактори, модели

Детската астма е свързана с деца под 3 годишна възраст с 4 и повече пристъпи на хриптене дневно. Колкото по-малко е детето, толкова е по-уязвимо  от тежък астматичен пристъп. 
Например, деца с астматични пристъпи под 2 годишна възраст е много по- вероятно да бъдат приети в болница, за разлика от тинейджърите с астма.
Разпространението на астма през последните 20 години се е увеличил драстично, което се свързва с увеличаване на разпространението на алергия в световен мащаб.


Специфични особености на астмата при децата

Много по-вероятно е астмата да бъде епизодична при децата и много по-устойчива при възрастните. Алергичната астма по време на детството много по-често се свързва с хранителна алергия или атопичен дерматит.
Децата много по-бързо могат да развият хиперинфлация за разлика от възрастните.

Oбщи модели

Хриповете при бебетата и малките деца могат да бъдат разделени в 3 специфични групи:

Ранни хрипове – те се дължат предимно на вирусни инфекции. Децата от тази група нямат хрипове по време на вирусните инфекции. Симптомите често отзвучават в ранното детство.

Неалергични хрипове - при тези деца хриповете се дължат на вирусни инфекции, физическо натоварване или излагане на студен въздух. Пиковите симптоми са между 3 и 6 годишна възраст, а после постепенно намаляват. Симптомите могат напълно да изчезнат през второто десетилетие от живота, и много малка част от децата да ги повторят като възрастни.

Устойчиви алергични хрипове(астма) – този трети модел съчетава хрипове и алергични реакции. Такива алергични пациенти е вероятно да страдат от устойчиви хрипове. За съжаление все повече се увеличава броя на тази група и се превръща в най-честата причина за хрипове до 6-годишна възраст. 

Рискови фактори
Към рисковите фактори спадат:

Правилното идентифициране на астмата и възможните причинители в началото на процеса на заболяването е от съществено значение за определяне на най-добрата терапия.

Кое „отключва” детската астма?
  • вирусни инфекции
  • алергени (околна среда)
  • дразнители (прах, тютюнев дим, химикали)
  • силни емоции
  • стрес
  • наркотици
  • храни
  • промени във времето

Други условия (например, заболяване на щитовидната жлеза, бременност, менструация, синузит, ринит)

Признаци и симптоми при детска астма
  • суха кашлица
  • хрипове
  • стягане на гърдите или дискомфорт
  • болки в гърдите
  • кашлица и хрипове поради плач, вик

Диагностика и оценка

Ранното разпознаване на различните рискови фактори при  астмата е от много голямо значение.  Не бива да се подценява значението на околната среда, защото тя показва какви промени в нея ще подобрят симптомите или увеличат тежестта на астмата. Например, помислете за първичната среда на детето - училище, дом и т.н.


Рецепти 


Дихателна алергия
Смилате  две чаени лъжички медицинска дъвка, смесвате ги  със седем супени лъжици мед и три нарязани глави лук. Всичко се залива с 250 мл. вода и се вари докато водата остане наполовина. След като изстине се добавяте 250 гр. разбито краве масло. Приема се сутрин и вечер на гладно по една чаена лъжичка.

Задух и гръдна жаба

Вземате 1 кг. мед , сок от 10 лимона, 10 глави чесън (счукан на каша). Всичко се смесва и престоява в закрит буркан една седмица. Пие се по 4 чаени лъжички един път на ден. Поема се на бавни глътки, като се задържа за малко в устата.