Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Бременност по седмици (11-21) продължение...


Бременност по седмици и месеци
Photo source




 част
Бременност: 4та – 10та седмица – тук.
II  част
Бременност: 11та – 21ва седмица – тук.
III  част
Бременност: 22ра – 40та седмица – тук.

                                                 

Eдинадесета седмица


Бебето е с размери 3-5 см и тежи около 8 грама. Започват да му растат меки нокти на пръстите на ръцете и краката. Ако бебето е момче, то започва да произвежда мъжкия полов хормон-тестостерон. Образуват се пикочния мехур и червата.

Майката може да е качила няколко килограма. Трябва да се отбележи, че не всички жени качват килограми през първите 3 месеца. Вашата матка вече е с размери на грейпфрут. Може би при вас вече намалява сутрешното гадене, тъй като повечето майки имат по-малко сутрешно гадене през второто тримесечие. Все още може да имате проблеми с главоболието и умората.
                                                   
Дванадесета седмица

Вашето бебе вече е с дължина 5-6 см и тежи около 14 грама. Започва да произвежда хормона инсулин.Черния дроб на бебето започва да произвежда жлъчен сок. Плацентата е „заета” с производството на прогестерон. Чува се сърдечната дейност на бебето с подходяща апаратура.

Майката може да има проблем с концентрацията. Хормоните и стреса може да са причината за това. Ако нямате възможност за достатъчно сън това може да влоши проблема. Почивайте повече през деня.

Тринадесета седмица

Бебето е с размери 7-9 см и тежи около 35 грама. Червата на бебето вече са в коремната кухина. Гнездата на зъбите и фоликулите на космите се оформят сега.

Майката се чувства много по-добре вече. Сутрешното гадене е намаляло и вероятно имате малко повече енергия.

Четиринадесета седмица


 Бебето е с дължина 9-10 см, тежи 50 гр. То започва да диша и започва да поема околоплодна течност. Това спомага за развитието на белите дробове и храносмилателната система. Вашето бебе има вече мекониум в червата си. Той се състои от околоплодна течност, жлъчка и мъртви кожни клетки. Подробности какво е това - тук.

Майката може да има проблеми със съня,  образуват се и крампи ( схващания)на краката.

Петнадесета седмица

Бебето е вече с дължина 10-11 сантиметра и тежи около 100 грама. То вече може да си смуче палеца. Вече могат да се различават половите органи на бебето и това може да се установи с ултразвук. Бебето е с много тънка кожа и могат да се видят кръвоносните му съдове през нея.

Майката вече може да усеща движение на бебето в утробата или това може да се случи в следващите 3-4 седмици.

Шестнадесета седмица 


Бебето е с размери 11-12 см и тежи около 100-150 гр. Очите и ушите са на правилното място. Кръвоносната система функционира. Образуват се потните жлези. То вече има нокти на ръцете и краката.

Майката може да забележи по-бързи движения на бебето в утробата. Може да усеща по-силни болки от колкото в началото на бременността. Ако имате проблем с гърба, почивайте по-често и носете качествени обувки, като избягвате продължителното стоене.

Седемнадесета седмица


Бебето е с размери около 13. 5 см и тежи 150-200гр. То има вече много тънки и фини косъмчета по главата и тялото. Формира се емайла на зъбите. Започват да се образуват мазнините под кожата на бебето.

Майката може да усеща по-силни болки от двете страни на корема си. Това се дължи на разширението на матката. Можете да имате проблеми с киселините през този период.

Осемнадесета седмица

Дължината на бебето вече е 15 см и тежина около 250 гр. Костите започват да се втвърдяват. Оформят се възглавничките на пръстите на краката и ръцете. Ако забележите малки, резки движения в корема- това е защото бебето ви започва да хълца вече.

Майката може да забележи гъсто, белезникаво вагинално течение (левкорея). Може да имате кървене от венците, особено когато си миете зъбите. Това е често оплакване сред майките. Сега корема ви е по-голям така , че използвайте подходящи пози при полов акт. За щастие все още може да правите секс, въпреки някои остарели схващания.


Деветнадесета седмица


 Бебето е с размери 16 см и тежи около 300гр. Кожата му не е толкова прозрачна. Образуват се постоянни зачатия на зъбки.

Майката вече забелязва, че краката започват да се подуват при продължително стоене. Това е в резултат на натрупаните килограми, затова избягвайте го ако е възможно.

Двадесета седмица

Бебето е с размери 18 см и тежи около 300-350 гр. Ако имате момиче, сега е процес на образуване на матката и зачатие на яйчниците.

Майката може да има проблеми със съня, да изпитва задух при определени пози. Вероятно вашето бъдещо бебе притиска белите дробове и други органи, така че може да изпитвате недостиг на въздух.

Двадесет и първа седмица

Дължината на бебето вече е около 19 см и то тежи около 350-425 грама. В процес на образуване са миглите и веждите. Може да усещате ритания през отделни части на деня. Когато всичко е спокойно- бебето сигурно спи.

Майката вероятно се чувства вече нетърпелива и развълнувана, с някой друг килограм в повече.



Бременност –калкулатор

Изчислете – тук.



 част
Бременност: 4та – 10та седмица – тук.
II  част
Бременност: 11та – 21ва седмица – тук.
III  част
Бременност: 22ра – 40та седмица – тук.