Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да се предпазим от запек по време на бременност? Натурални и естествени средства за справяне с проблема.



В днешно време много жени страдат от редовен запек без това да им създава сериозно неудобство (но не винаги!). Обикновено, проблемите настъпват, когато забременеят. Това се случва най-вече заради хормоните и по-скоро , в резултат на хормона прогестерон, производството на който се увеличава по време на бременност, за да се запазят гладки мускулните влакна.

В същото време, хормонът спомага за по–плавно преминаване на храната в храносмилателния тракт. С нарастването на корема, храносмилането се забавя, причинявайки отделянето на много газове в червата.
Освен дебелото черво, нарастващата матката също затруднява изпразването на червата при бременната. Заедно с това, витамини, желязо и хранителни добавки пречат на редовността на червата. От друга страна лишаването от важни витамини и минерали също не е добре за детето и майката. Ето защо е хубаво да се предприемат някакви превантивни мерки за редовното изчистването на червата.


Няколко съвета за предотвратяване на запек по време на бременност:

1. Добавянето на храни с високо съдържание на фибри в ежедневната диета - препоръчително е да се консумират влакнести храни за жени, които  зачеват
2.Фибрите не само предпазват от запек, но помагат за добавянето на важни антиоксиданти и витамини
3.Препоръчително е бременните да консумират около 25-30 грама фибри редовно, за да са здрави
4.Тези, които често страдат от сутрешно гадене по време на бременността да се откажат от добавката псилиум на таблети, но разбира се, с разрешение на лекаря.
5.Препоръчително е за закуска да консумирате купичка овесена каша, заедно с ягоди
6. Приемайте много пресни зеленчуци, боб, леща, зърнени култури, грах, сливи, пълнозърнест хляб
 
Чай от лайка
Чаят от лайка помага за успокояване на стомашно-чревния път, а също и на цялото тяло. Дори тези, които не са бременни могат да използват тази напитка против стрес и тревожност. И все пак не прекалявайте,  по-високите дози могат да бъдат вредни за плода.


Семки от диня
Въпреки, че това е бабешко средство  за предотвратяване на запека, но бременните наистина чувстват облекчение от чая, приготвен от динени семки.

В днешно време, специалистите препоръчват редовна консумация на плодове, така че те могат да контролират запека, заедно с това и хидратирането на тялото. 

Бъдете активни
Не е препоръчително за бременните жени, да седят и почиват през цялото време,  освен ако не изпитват сериозни усложнения. Посещавайте центрове за йога или плувайте, разхождайте се в парка или правете леки упражнения. Това също облекчава запека.

Пийте много вода
Често много жени страдат от обезводняване по време на бременността. В голяма част от случаите кризите са причинени именно от това. Ако не пиете достатъчно вода(6 - 8 чаши на ден), това може да доведе до сериозни проблеми като запек.

Освен вода бременните могат да консумират плодови сокове, шейкове, млечни шейкове и мляко. Всичко, което подобрява работата на храносмилателната система е полезно. 

Слабителните могат да бъдат вредни
Предотвратяване на запек с лаксативи не е естествен и здравословен начин да се справите с проблема. По-добре е да използвайте по-горе изброените методи за предотвратяване на запек по време на бременността.  Тези методи са ефективни и доказани през годините.