Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Храни, които предпазват от оплешивяване


Спанак
Спанакът е чудесен източник на желязо, витамин А и С, както и протеин. Според много източници недостигът на желязо е основната причина за опадване на косата. Освен, че е богат  на желязо, той съдържа себум, който действа като естествен подобрител на косъма. Спанакът още съдържа омега-3 мастни киселини, магнезий, калий, калций и желязо. Те  поддържат косата лъскава, а скалпа става по здрав.

Моркови и сладки картофи
Известно е, че морковите подобряват зрението,  съдържат витамин А, който пък увеличава растежа на косата. Сладките картофи също са източник на бета-каротин, който се преобразува във витамин А, в тялото ни. Дефицитът на витамин А може да доведе до суха и сърбяща кожа.


Яйца и млечни продукти
Прясното и киселото мляко, сиренето, яйца и др. съдържат основни хранителни вещества като протеини, витамин В12, желязо, цинк и омега-6 мастни киселини. Млечните продукти също са чудесен източник на биотин (витамин B7), който много добре се бори с косопада.

Овес
Той е  богат на фибри, цинк, желязо, омега-6 мастни киселини и полиненаситени мастни киселини, които стимулират растежа на косата и могат да я направят гъста и здрава.

Орехи
Добавяйте задължително орехи към вашата диета, за да спрете косопада. Те съдържат биотин, витамини от група В (В1, В6 и В9), витамин Е, много протеин и магнезий, всичко което подхранва кожата на главата. Орехите помагат при защитата на вашите клетки от увреждане, причинени от излагане продължително време на слънце.

Леща
Лещата е богата на протеини, желязо, цинк и биотин. Освен това, лещата съдържа голямо количество фолиева киселина, която е необходима за възстановяване на червените кръвни клетки, които доставят на кожата и скалпа достатъчно количество кислород.

Птиче месо
То е богато на висококачествен протеин, който укрепва чупливата коса и предпазва от изтъняване на косъма. Тъй като косата и ноктите, са съставени от протеини, човек трябва да ги включва в ежедневната си диета.

Ягоди
Ягодите съдържат високи нива на силициев диоксид. Той  е минерал от жизненоважно значение за здравината и растежа на косата. Други храни, богати на силиции ориз, овес, лук, зеле, краставици и карфиол.

Кисело мляко
Киселото мляко е пълно с витамин В5 и Витамин D, които подобряват състоянието на фоликула. Освен това, можете да използвате киселото мляко, за да си направите маска за коса.

Храни, богати на витамин C
Витамин С подпомага усвояването на желязо в тялото, липсата на който може да доведе до загуба на коса. Той е известен със своите антиоксидантни свойства, които намаляват щетите, причинени от свободните радикали, които могат да направят косата ви чуплива и слаба.
Витамин С помага в производството на основен протеин, наречен колаген, който укрепва кръвоносните съдове, които поддържат косъма.

Сушени сливи
Ако косата ви страда от сухота, изтъняване, твърдост, промяна в цвета – това е в резултат на недостиг на желязо. Сините сливи са известни с това, че са богат източник на желязо и могат значително да подобрят качеството на косата. В допълнение към сините сливи е хубаво да включите и големи количества зелени зеленчуци и червено цвекло в диетата си.

Зелен грах
Въпреки че, зеления грах не е богат на антиоксиданти, той съдържа добре балансирано количество витамини и минерали като желязо, цинк и витамин В. Те са от съществено значение за поддържане на здрава коса.

Скариди
Те са незаменим източник на Витамин В12, желязо, цинк и съдържат всичко необходимо за предотвратяване на загубата на коса.

Избягвайте следните неща:
- Прекалено голям стрес
- Използването на спрей за коса, гел и кремове, които съдържат тежки химични съставки
- Честата смяна на шампоани и балсами за коса. Придържайте се към един добър мек почистващ шампоан в продължение на шест месеца, преди да го смените
- Прекомерното излагане на слънце, дъжд и прах без подходяща защита прави косата суха и чуплива