Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да преборим главоболието с билки и народни средства? 14 лека облекчаващи болката.

Как да преборим главоболието с билки и народни средства?
Photo source


Ежедневно милиони хора страдат от главоболие. Това обикновено се дължи на повишено вътречерепно налягане (мигрена). Въпреки това, умора или промени във времето могат да окажат въздействие и на напълно здрави хора. Според статистиката, жените страдат по-често от главоболие, отколкото мъже. Внимание! Ако имате чести оплаквания, консултирайте се със специалист – невролог.

Видове главоболие

Мигрена
Тя се характеризира с остра, пулсираща болка и се усеща особено когато човек е буден. Лекарите все още не могат да определят с точност какво причинява мигрена. Според повечето изследвания, причината може да бъде глад, стрес, безсъние, различни миризми, климатични промени, пикантни храни и др. Лица, страдащи от мигрена трябва задължително да посетят лекар.


Вътречерепно налягане – увеличаване на налягането в черепа. Най-често причините са: вътречерепен хематом, или мозъчни тумори. То се характеризира с виене на свят, сънливост и обикновено се появява рано сутринта.

Главоболие предизвикано от стрес
Обикновено, болката е причинена от стрес и се дължи най-често на емоционално напрежение. Хората, страдащи от този тип главоболие трябва задължително да посетят невролог. Болката може да е в резултат и на латентна депресия.



Главоболие, дължащо се на мозъчна травма (мозъчно сътресение)
Обикновено то продължава няколко години след травмата и е придружено от раздразнителност и виене на свят.

Главоболие предизвикано от промените във времето
Главоболието може да се засилва през различните сезони. Високи или много ниски температури могат да отключат мигрена. Промените в атмосферното налягане също водят до главоболие и болка в синусите.

Сън
Безсънието често се свързва с ниски нива на серотонин и мелатонин. Това води до силно главоболие и чувство за виене на свят.

Светлина
Светлината, идваща от крушка, монитор или телевизор, често се свързва с причина за появата на главоболие. Има хора, които са много чувствителни  дори и към слънчевата светлина.


14  народни рецепти, облекчаващи главоболието


Лимон
Обелете кората на един лимон и го срежете на две половини. Вземете едната и я поставете върху засегнатата област. Сложете хавлиена кърпа отгоре. Можете също така да пиете по ¼ чаша прясно изцеден сок от картофи или ½ сок от касис всеки ден.

Ментов чай и канела
1. Сварете силен зелен чай и добавете щипка канела или мента. Изпийте чая и легнете за известно време. Главоболието ще си отиде. Внимание! Противопоказно за хора с високо кръвно налягане (ментата понижава кръвното налягане).
2. Ментата облекчава главоболието. Достатъчно е да изпиете 2-3 чаши и главоболието си отива след 15-20 минути.
3. Поставете няколко ментови листа в областта на слепоочията и челото, това също помага за облекчаване на болката.

Офика, самодивско дърво (калина)
1.Яжте плодове от калина, три пъти дневно (50-80 грама) или консумирайте под формата на сок. Можете да замразите плода във фризера, за да имате пресни плодове през зимата.

Картофи

Всекидневно можете да пиете по ¼ чаша прясно изцеден сок от картофи, ако имате постоянно главоболие. Можете да поставите резенчета върху слепоочията или челото.

Етерично масло от мента
Масажирайте слепоочията с етерично масло от мента. Ментовото масло намалява главоболието. Освен слепоочията, нанесете маслото по врата и раменете, за да се намали напрежението.

Пакетче чай от мента върху клепачите
Вземете две пакетчета от мента и ги накиснете в гореща вода. След това легнете, затворете очи и ги поставете върху клепачите. Останете така в продължение на десет минути.

Лавандулово масло
Потопете краката си в топла вода с няколко капки масло от лавандула. Топлата вода ще  намали налягането в кръвоносните съдове, както и в останалата част от тялото, включително и главата. Маслото от лавандула ви помага да се отпуснете, като облекчава болката.

Запарка от мента, лайка и корени от валериана
Тази комбинация от билки помага главоболие, причинени от умората и стреса. Смете от всички билки по една чаена лъжичка. Две супени лъжици от сместа се поставят в половин литър вряща вода. Оставете в термос за една нощ, на следващия ден прецедете. Пийте по една чаша преди лягане.

Чай от лайка (или розмарин)
Направете си чай от лайка и го пийте на бавни глътки в затъмнена стая. Този чай съдържа вещества, които намаляват болката и ви кара да се отпуснете. Смята се, че чай от розмарин също облекчава болката.

Кафе с лимон
Много хора пият чаша кафе, веднага след като почувстват първите признаци на главоболие. Да, кафето наистина помага за облекчаване на болката, но не прекалявайте. Една или две чаши кафе може да помогне, но може да имат и негативен ефект. Мнозина твърдят, че кафето с лимон помага още повече, така че не е лошо да опитате.

Масаж на сухожилието на  ръката
С върховете на палеца и показалеца натиснете сухожилие между палеца и показалеца на другата ръка. Натиснете го и нежно масажирайте около 1-2 минути, след това повторете същото на другата ръка. Ако сте бременна, не използвайте този метод.

Сурово цвекло
Поставете парчета сурово цвекло към слепоочията и челото. Те съдържат олово, което има успокояващ ефект върху кръвоносните съдове на мозъка и премахване на болката.

Червено вино, мед и лимон
Смесете половин литър червено вино, ситно нарязан лимон и една чаена лъжичка мед. Пийте 4-5 глътки няколко, пъти на ден. Тази смес помага при главоболие и стрес.
Оцет
Вземете шал или кърпа и я вържете здраво на челото. Мигновено ще почувствате облекчение. Препоръчва се кърпата да бъде напоена с оцет.