Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Билки за премахване на болката

Още в древни времена хората са търсили чрез растенията средство за повлияване на функциите на централната нервна система, за премахване на неприятните изживявания и болката, за повишаване на умствената и физическа работоспособност, за лечение на нервни и психични заболявания. 

Едни от най-силно действащите лекарства и отрови са алкалоиди, получени от растения. Достатъчно е да изброим морфина, никотина, кокаина, стрихнина, кофеина, атропанина и др.Те не са растения за "домашна употреба". Много от тях са отровни и силно действащи дроги. Съществуват и билки с по-меко действие. 

Едни от тях се използват за лечение на невротични състояние с повишена възбудимост, безсъние, безпокойство, невротично главоболие, напрегнатост. Други лечебни растения възбуждат централната нервна система, повишават нейния тонус, подобряват умствената и физическа издръжливост, подобряват настроението. 

Дилянката например има успокояващо действие върху централната нарвна система.
Дяволската уста успокоява също централната нервна система, действа противогърчово и забавя сърдечния ритъм.

източник: в. Доктор