Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Общи симптоми по време на бременност. Митове и легенди за бременността.

Признаци за бременност
Photo source

Отглеждането на дете е труден и продължителен процес. По време на бременността тялото ви преминава през много промени, тъй като бебето в корема расте, с което се променят и хормоните. Независимо от „страданията” през които преминава вашият организъм, много бременни жени споделят, че се чувстват по-здрави от всякога.

Умора

Тя съпътства бременността почти през цялото време, като повечето жени се чувстват много уморени през първите месеци и към края на бременността. Тези симптоми могат да се смекчат чрез упражнения, почивка и правилно хранене.

Проблеми при уриниране

В началото на бременността често ще посещавате тоалетната. С напредването и, ще пиете още повече вода. Когато наближите да раждате и бебето падне по-ниско в таза, ще ходите по-често да уринирате, с по-малки количества. 

Внимание! Ако имате промяна в цвета на урината или тя е силно миризлива, обърнете се към медицинско лице. Това може да е признак за инфекция на пикочния мехур.

Вагинално течение

По време на бременност можете да наблюдавате увеличение на вагиналното течение. Потърсете доктор ако:
  • течението има зловонна миризма
  • има зеленикав цвят
  • имате сърбеж
  • изпитвате болка

Запек

Съвсем нормално е да имате проблеми с изпразването на червата по време на бременност. За да облекчите отделянето:
  • яжте много сурови плодове и зеленчуци
  • сушени плодове (сливи, кайсии)
  • яжте пълнозърнест хляб, мюсли, овесена каша
  • пийте около два литра вода на ден

Киселини в стомаха

При бременност храната се задържа за по-продължително време в стомаха, което може да предизвика киселини в стомаха. За да облекчите симптомите:
  • яжте на малки порции
  • не консумирайте мазни и пикантни храни
  • не пийте големи количества течности преди лягане
  • не правете упражнения най-малко 2 часа след храна
  • не лягайте веднага след хранене, разходете се първо

Кървене от носа и венците

При някои жени по време на бременност се случва да имат подобни проблеми. Това става така, защото тъканите на носа и венците стават сухи и кръвоносните съдове се разширяват (по близко са до повърхността).  Можете да намалите кървенето или избегнете това като:
  • пиете много течности
  • увеличите приема на витамин С
  • използвате овлажнител за въздуха
  • поддържате добра хигиена на зъбите

Подуване, разширени вени и хемороиди

Много жени се оплакват от подуване на краката по време на бременност. То може да се засили с наближаване на раждането и се дължи на натиск на вените от страна на матката.

Можете да забележите, че вените в долната част на краката се разширяват, също така вените в близост до вулвата и вагината да се подуят.  В областта на ректума (ануса) можете да получите подуване на вените–хемороиди.
За да намалите подуването:
  • вдигнете краката си на високо (по-високо от корема)
  • носете подходящи чорапогащници
  • намалете солта в менюто
  • пийте повече вода

Проблеми с дишането

По време на бременност някои жени имат недостиг на въздух. Това често се случва в началото на бременността или се появява отново към края и. Счита се, че причина за това са хормоните, което ви кара да дишате по-дълбоко и тежко. 

Затрудненото дишане може да се появи в късните седмици на бременността когато матката заема по-голямо пространство , пречейки на белите дробове да се разширяват както преди. Няколко седмици преди самото раждане, бебето слиза по-надолу  позволявайки да дишате по-леко. Други действия, които улесняват дишането са:
  • седeте изправени
  • покой, когато имате недостиг на въздух
  • движение с по-бавни темпове

Ако получите изведнъж затруднено дишане, което не преминава с времето, потърсете навреме медицинска помощ!



Бременност – митове и легенди

Технологиите и медицината са обвързани в много тясна връзка в днешно време. Съвременните тестове за бременност с точност могат да определят пола на детето, количеството на течностите в матката, теглото на бебето и др.
Известни са много митове и легенди за бременността, но въпреки всичко много родители продължават да следват съветите на приятели, въпреки че те не се вписват в основите на медицината.
Някои от митовете са забавни и безвредни, но с други трябва да се внимава, например:
  • когато мита ви „казва”да не се вслушвате в съветите на доктора(например вземането на витамини)
  • когато мита ви кара да се притеснявате прекалено много за здравето на вашето дете (наистина стреса може да му повлияе негативно)
Често срещани митове

Мит първи: Ако застанете на главата си след секс, това ще увеличи шансовете ви да забременеете.

Истината е, че според някои специалисти, ако останете да лежите след секс в продължение на 20-30 минути, това може да увеличи шансовете ви от зачеване (тъй като се запазва спермата да не изтече).

Мит втори: Формата и височината на корема може да показва пола на бебето ви. Според общоприетото вярване че, жените с нисък корем  раждат момчета, а с висок-момичета, просто не отговаря на истината. 

Някой може да си мисли, че вие ще имате момче, защото корема ви е нисък, но това става обикновено когато бебето падне по-ниско в таза, защото е наближил момента на раждане.

Мит трети: Сърдечната честота на плода може да покаже пола на бебето.
Истината е, че нормалната сърдечна честота на плода е между 120 и 160 удара в минута. Според някои хора, ако е по-бърза (обикновено над 140 удара в минута) е момиче и ако е по-бавна, е момче. 

Няма сериозни изследвания, които да доказват, че сърдечната честота е предсказва пола на бебето.

Мит четвърти: Формата и пълнотата на лицето по време на бременност може да покаже пола на детето.

Истината е , че всяка жена качва тегло по различен начин, и всяка жена има различни промени по кожата. Хората могат да ви кажат, че ако лицето ви е кръгло и розово ще имате момиче, може и да е истина, но по вероятно е да грешат.

Заключение

За някои от вас може да е забавно да колекционират различни митове и предания за бременността, от различни хора. Трябва да се вземе под внимание, че бременността на всяка жена е различна и само вашият доктор може да ви даде актуална информация.