Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Бяло течение-бременност, диети

Лечение с билки
Photo source
Всички жени по време на репродуктивния си период са  имали проблеми с бяло течение. Това е гъста и лепкава течност която се освобождава от влагалището. Обикновено е с жълтеникав цвят, но може да бъде и жълто-зелена или тъмно-кафява. Понякога може да е с неприятна миризма или  приличаща на пяна (без мирис). Това е естествен механизъм, при който вагината отделя секрет за да поддържа химическия баланс и да запази гъвкавостта на вагиналната тъкан. Вие може да имате усещане за парене, дразнене на кожата или зачервяване на тъканите. В определени случаи това течение е „предвестник” за първия менструален цикъл при момичетата и е знак, че те навлизат в пубертета.

Видове бяло течение
Подробности може да намерите –тук.

Причини
  • неподходяща хигиена
  • хормонални проблеми
  • запек и стомашно разстройство
  • рани (причинени от силен сърбеж)
  • анемия (малокръвие) или други заболявания(диабет)
Когато бялото течение се появява по време на бременност, тогава то е причинено от повишено производство на хормони и голям приток на кръв към вагината. Това са секрети от шийката на матката и влагалището, мъртви кожни клетки, бактериална флора и др.

Бялото течение може да се появи и при жени които не са бременни-по време на овулация, при някои вагинални инфекции (или болести предавани по полов път) или при първата менструация на момичето.

                    
Бяло течение-ранен знак за бременност

Това може да е много ранен сигнал за бременност, макар че  не винаги може да бъде ясно идентифициран. Когато  обаче се появят и други знаци (гадене сутрин рано, често уриниране, пропуснат менструален цикъл), то тогава трябва да се направи тест за бременност.

Бяло течение (общи симптоми)
  • слабост
  • летаргия/отпуснатост
  • често главоболие
  • гъсто и лепкаво вагинално течение
  • болки в прасците

Аномалии !

Ако вагиналното течение е зелено или жълто и включва зачервяване или вагинален сърбеж, може да е знак за вагинална или цервикална (стеснената част на шийката на матката) инфекция. Внимавайте с по-продължителното  приемане на антибиотици, тъй като те унищожават нормалните за влагалището микроорганизми и създават условия за развитие на болестотворни микроорганизми (гъбички).


Диетични съвети
  1. Избягвайте не вегетариански диетични продукти като-месо, яйца, риба
  2. Яжте поне два банана на ден-сутрин и обед
  3. Пийте колкото се може сок или чай от червена боровинка                
  4. Изяждайте по едно кисело мляко всяка сутрин
  5. Избягвайте мазни и пържени храни
  6. Яжте много плодове и зеленчуци и храни богати на фибри

Лечение на бяло течение с билки


Смрадлика

Поставете две, три лъжици смрадлика в съд с вряла вода да поври около три-четири минути. Готовата смес изсипете в леген и стойте над него около десетина минути, излагайки влагалището над парата максимално близо. Можете да ползвате след това сместа от легена за промивка(но трябва да е добре прецедена преди това).
Манго

Издълбавате вътрешността на мангото и я намачквате да стане на паста. Приложете я върху вагината- това е едно от най-добрите средства за лечение на бяло течение.

Чай от цариче (лек за много болести)
1.Кипнете една чаена лъжичка цариче в чаша вода. Оставете сместа да престои около 20-30 минути. Пийте всеки ден от чая.
2. Направете смес от двадесет капки (есенция) от цариче и 30 милиграма розова вода. С така приготвения мехлем мажете сутрин и вечер влагалището. ( противопоказно при бременни!).
                                                                                                    
Промивка със сминдух

Вземете 2-3 супени лъжици семена от сминдух и ги поставете да заврят в 1 литър вода на котлона. След като сместа заври, оставете за още 30 минути на слаб огън.Филтрирайте и направете топла промивка.

Промивка с невен
Накиснете  листа от невен (пресни) в някакъв стъклен съд  и ги залейте със половин литър зехтин. Оставете съда на слънце да престои една седмица. Можете да използвате за промивки, като разтваряте една лъжица от приготвената смес във вода (произволно избрано от вас количество).

Промивка с лайка, смрадлика, босилек и мащерка

Направете смес от следните билки: лайка, смрадлика, босилек, мащерка ( по 50 гр. от всяка билка).  В съд кипнете 1 л вода и изсипете 4 лъжици от сместа. Оставете да поври  около пет минути, смъкнете от котлона, нека да престои 30 минути. Сместа е готова за промивки след филтриране. Избягвайте полов контакт веднага след прилагане на промивката, за да има по-бърз лечебен ефект.

Бял ориз

Вземете шепа ориз и я сварете в половин литър вода. Не изхвърляйте водата, когато ориза се свари. Прецедете и пийте от топлата течност добавяйки една супена лъжица захар. Това успокоява бялото течение в рамките на седмица.


Бял равнец
Прекрасно средство за пречистване на кръвта използва се при  менопауза, маточни кървения, болезнена менструация.
1.В 500ml. вода накиснете две супени лъжици бял равнец да покиснат около половин час. Филтрирайте след това и пийте 3-4 пъти дневно по една чаша преди хранене.
2. Вана с бял равнец.
Напълнете ваната с  топла вода и поставете 100 грама от билката. Оставете я да се накисне за една нощ. На сутринта можете да я ползвате.

Орехови листа

Вземете 5-6 листа от орех и ги кипнете в 1 литър вода. Варете докато остане половината вода в съда. Използвайте течността (топла) и направете промивка, има много добър ефект.

Чесън
В съд (250 ml.) смесете една супена лъжица мед, две супени лъжици лимонов сок и една скилидка чесън (смачкана). Допълнете чашата с вряла вода и я изпийте на глътки. Правете всеки ден до пълно излекуване(поне 10 дни).
Чесънът е естествен антибиотик и  предпазва организма от инфекции. Можете да направите импровизиран тампон с конец от смачкан чесън увит в марля, поставяйки го за няколко часа във влагалището ( ако можете да издържите, разбира се). Успех!

Семена от кориандър
Една супена лъжица семена от кориандър накиснете за една нощ в чаша вода, изпийте на сутринта.

Ябълков оцет

Смесете една супена лъжица мед и една супена лъжица оцет (ябълков) в 250 ml. вода. Пийте 3 пъти дневно по една чаша. Оцетът е много добро очистително средство, подходящ е за профилактика и лечение на бяло течение.

Мечо грозде (взема се вътрешно)
Пригответе смес, като в някакъв подходящ съд слагате по 50 гр. от всяка билка:
мечо грозде, бял имел, червено подъбиче, лайка, мащерка, коприва
В съд с вряща вода (около половин литър) поставете две супени лъжици от по-горната смес от билки. Оставете да поври за около три минути. Снема се от котлона и се оставя да преседи за около половин час. Прецежда се и се пие три пъти дневно 15 м. преди храна по около 80-100 гр. 

Ефикасна рецепта за бяло течение с чесън и лимон

 В чаша с вода(250ml) поставете една скилидка чесън, 2 супени лъжици прясно изцеден лимон, една чаена лъжичка мед - долейте с вряла вода. Разбъркайте добре до разтваряне на меда, оставете сместа да престои 5 минути преди да изпиете на малки глътки. Всеки ден правете нова смес. Бъдете постоянни и след 10 дни ще имате резултат!

Консултирайте се с лекар преди прилагане на рецептите!