Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да изчистим бронхите с черна ряпа? Лечение на камъни в бъбреците, кашлица, ревматизъм и подагра с ряпа. Народни рецепти.

Как да изчистим бронхите с черна ряпа? 


Ряпата е много добро профилактично средство срещу рак

Заедно с броколите, брюкселското зеле, руколата и къдраво зеле, в ряпата се съдържат голямо количество хранителни вещества, а малко калории.
Една средно голяма сурова ряпа (около 122гр) съдържа 34 калории, 0 г. мазнини, 8 грама въглехидрати (включително 5 грама захар и 2 грама фибри) и 1 грам протеин.  Тя може да ви осигури ще 54% от дневната нужда от витамин С, както и 8% от манган, 7% от калий и 5% от витамин B-6, фолиева киселина, и мед.
Консумирането на различни плодове и зеленчуци, отдавна се смята за доста здравословно. 

Много изследвания показват, че увеличаването на консумацията на ряпа, намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и смъртност като цяло,  а в замяна тя ви дава повишена енергия, и като цяло по-ниско тегло.


Лечение дивертикулоза-  състояние, при което от стената на дебелото или тънките черва се оформят торбовидни разширения, наречени дивертикули.
Високото съдържание на фибри в ряпата може да намали обострянето на дивертикулит чрез абсорбиране на вода в дебелото черво и по-лесно изхождане.
Поддържането на диета, богата на фибри,  може да намали налягането и възпаление в дебелото черво.  За сведение 1 чаша варена ряпа осигурява 4 грама фибри.

Ползи за здравето от консумирането на ряпа:
  • Ряпата има много високо съдържание на витамин С, а също така помага за усвояване на желязото.
  • Фолиевата киселина, която се съдържа в ряпата помага възпроизводството на клетките на плода.
  • Според народната медицина ряпата пречиства кръвта, а в миналото е използвана за лечение на скорбут. Тя също увеличава енергията и лекува депресия.
  • Външно сок от ряпа помага при лечението на циреи, кисти и отоци.
  • Ряпата сваля високото кръвно налягане, бори се с холестерола и фибрите, които съдържа, помагат за действието на перисталтиката.

Ряпата лекува ишиас и камъни в бъбреците.
  • Зелените листа на ряпата могат да лекуват рак на дебелото черво и ревматизъм. Листата имат голямо съдържание на калций. Дори се смята, че в тях има повече калций, отколкото в млякото и други зеленчуци.
  • Витамин А , който се съдържа в ряпата, предпазва от рак и инфекции, а витамин Е е полезен за здравето на дебелото черво.
  • Лутеинът е друго важно съединение, съдържащо се в ряпата. Той е необходим за вашето добро зрение. 
  • Увеличеният прием на ряпа може да намали риска от катаракта и дегенерация на макулата. 
  • Лутеина също помага да се предотврати или забави възможността за появата на атеросклероза.
  • Съединителни тъкани, увредени при ревматоиден артрит могат да бъдат излекувани с прием на ряпа
  • Пушенето намалява количествата на витамин А в организма, затова пушачите трябва да консумират повече от този ценен зеленчук, за да набавят изгубения витамин А за организма.
  • Хората, които имат проблеми, свързани с щитовидната жлеза и камъни в бъбреците, трябва да избягват приема на ряпа.
  • Ряпата може да се използва външно (лапи за подути стави), циреи, абсцеси и подуто, измръзнало.
  • Ряпата може да се налага на гърдите за лечение на бронхит, и за облекчаване на болки в гърлото.

Рецепти от черна ряпа

Лечение на кашлица

Издълбайте с лъжичка сърцевината на ряпата ( не много голяма дупка), която пълните със захар или мед. Оставете в хладилника за 5-6 часа да пусне сок. Вземайте по една чаена лъжичка от сока 4-5 пъти на ден. Когато окът свърши, поставете нова лъжица мед/захар.Този естествен антибиотик може да лекува бронхит, ларингит или фарингит, загуба на гласа или възпалени сливици.

При проблеми с червата и запек

Направете си прясно изцеден сок от черна ряпа (около 50-60мл.) и пийте 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Лапа при ревматизъм, невралгия, подагра и плексит

Настържете върху парче памучен плат средно голяма черна ряпа. Сложете още едно парче от същият плат отгоре. Преди да поставите тази лапа върху болното място, наложете отдолу оризова( прозрачна) хартия. Поставете лапата и завържете с вълнено парче плат отгоре. Ще усетите бавно затопляне - дръжте компреса докогато ви е комфортно. Понякога са достатъчни няколко  такива компреса за отшумяване на болката.

Ряпата отделя секрета от бронхите

Нарежете половин черна ряпа заедно с кората, след което я увийте в марля и поставете под лопатката за около 30 минути. Покрийте отгоре само с памучна кърпа. Ще забележите как се отделя бронхиалния секрет много скоро. Щом се позачерви наложеното място, преместете лапата под другата лопатка и пийнете една супена лъжица, предварително изцеден сок от ряпа, подсладен с мед. ( този сок можете да го правите 3-4 пъти през деня, по една лъжичка). След няколко дни ще забележите, че бронхите са изчистени.