Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Камъни в жлъчката.Как да се предпазим?

Как да лекуваме камъните в жлъчката?
Photo source

Камъните в жлъчката са твърди образувания, които се образуват в жлъчния мехур или жлъчните пътища. В жлъчния мехур се намират химикали като холестерол, калциев карбонат, вода, жлъчни киселини, соли  които могат да се втвърдят и да образуват един голям или няколко малки камъка.

Жлъчен мехур-разположение

Той представлява малка торбичка, която е разположена от дясната страна на тялото, от долната страна на черния дроб. Жлъчката е зеленикаво-кафява течност, която се произвежда от черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур. Тя се влива в тънкото черво посредством жлъчния канал, улеснявайки храносмилането. Всеки път когато се храним се отделя жлъчен сок в червата.

В жлъчката се образуват 2 основни типа камъни:

холестеролни – те могат да се образуват ако има твърде много холестерол в жлъчката.

пигментни – те се образуват когато в жлъчката има много билирубин. Те се срещат най-често при пациенти, които имат заболявания на черния дроб, заболявания на кръвта или жлъчните пътища.

Симптоми при камъни в жлъчката

Много голяма част от хората, които имат проблеми с камъни в жлъчката не проявяват никакви симптоми. Причината е, че камъните се намират в жлъчния мехур и не създават проблеми, но не винаги е така. Те могат да предизвикат възпаление на жлъчния мехур. 
Симптомите са:
  • болка под ребрата, от дясната страна на тялото
  • болки в гърба
  • болка в дясното рамо
  • гадене
  • повръщане
  • изпотяване
  • безпокойство

Жлъчни колики

Понякога камъните в жлъчката могат да преминат в дванадесетопръстника.Това е болезнено състояние познато като жлъчни колики. Болката се усеща в горната част на корема (или в центъра и в дясно). Обикновено може да я почувствате 1 час след хранене (особено ако сте консумирали мазна храна). Болката е постоянна и може да продължи няколко часа и след това да отшуми.

Инфекция
Ако камъните в жлъчката са причинили инфекция на жлъчния мехур, можете да имате треска и треперене.

Жълтеница
Ако поради някаква причини жлъчните камъни напуснта жлъчния мехур, но заседнат в жлъчния канал, може да блокират изливането на жлъчката в червата. При това положение жлъчката може да проникне в кръвта и могат да се забележат характерните признаци на жълтеница – кожата пожълтява, бялото на очите също.
В много редки случаи камъните могат сами да се отблокират и да преминат в червата.

Панкреатит
Той може да се развие ако малък жлъчен камък премине през жлъчния канал и блокира канала на панкреаса или причини отлив на жлъчна течност.


Каква е причината за появата на камъни в жлъчката?
Все още няма точни и ясни доказателства, защо едни хора развиват химичен дисбаланс в жлъчния мехур, което причинява камъни в жлъчката, а други –не. 

И все пак камъни в жлъчката се срещат по-често се сред:
  • хора с наднормено тегло (по-често жени)
  • затлъстели деца
  • бременни жени, жени приемащи орални контрацептиви
  • хора, които имат роднина, който е страдал от това заболяване
  • хора, които консумират мазни храни
  • жените са по застрашени от мъжете (2 пъти повече)
  • хората над 60 години
  • пациенти страдащи от диабет
  • жени подложени на хормонални терапии

Как да предотвратим появата на камъни в жлъчката?

Факторите, които повишават риска от появата на камъни като пол, етнически произход и възраст не могат да бъдат променени, но с вегетарианска диета можем да намалим риска значително. Доказано е, че вегетарианците развиват много по-рядко камъни в жлъчката, в сравнение с месоядците.

Спазването на  диета с високо съдържание на плодове,зеленчуци, фибри ще ви предпази значително от тази болест.
Контролирането на телесното тегло също предотвратява развитието на камъни в жлъчката. 
Внимание, бързата загуба на тегло или катастрофалните диети са сред рисковите фактори!


Можем ли да се живее без жлъчен мехур?

За, щастие-да. Нашият черен дроб произвежда достатъчно жлъчен сок за смилането на храната. Ако жлъчния мехур бъде отстранен, жлъчния сок достига до тънките черва от черния дроб чрез чернодоробни канали и не се съхранява в жлъчния мехур. Малка част от пациентите подложени на премахване на жлъчния мехур ще имат по-меки и по-чести изпражнения за известно време, защото жлъчката им се влива по-често в тънките черва.


Полезни връзки

Как се поставя диагноза - тук.