Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Защо трябва да поддържаме лимфната система в добро здраве? Застояла и мудна лимфа - лечение.

Защо трябва да поддържаме лимфната система в добро здраве?
Photo source



За да функционира добре лимфната система тя трябва да е в много добро състояние. Милиони хора по света се борят с мудна и бавно действаща лимфна система. Това е така, защото тя е задръстена от отпадъчни продукти и транспортиране на мазнини. Лимфната система е тясно свързана с имунната ни система и скоростта с която действа имунната система е пряко зависима от лошата или добрата функция на лимфата.

Лимфна система
При инфекция, клетките, които са идентифицирали „ нашественик”, трябва да мигрират в лимфната система и да представят данни на лимфоцитите(Т-клетки), които се намират в лимфните тъкани.


Какво представлява лимфния застой?

Правилното движение на лимфата е от съществено значение за бързо действие на имунната ни система при инфекция( и не само).
Течността между всяка клетка на нашето тяло  се превръща в лимфна течност, докато навлиза в лимфните ни съдове. Отпадъчните продукти от обмяната на веществата, които са твърде големи за да навлязат в кръвта, се транспортират чрез нашата лимфна система към черния дроб за обработка. Колкото повече сме подложени на амортизация от различни фактори и условия, толкова повече отпадъчни продукти трябва да преминат през тази лимфна система.

Лимфната течност преминават през два основни гръдни канала, разположение от двете страни на гръбначния стълб, между раменете. Мудната и застояла лимфна система се характеризира с различни симптоми, свързани с напрежение в тази зона от нашето тяло, нещо като вътрешен ”запек”. Циркулацията на лимфата не става със собствена помпа, а вместо това тя работи с контракцията на мускулите. За да тече по правилен начин лимфната система са необходими ежедневно много движение и добър мускулен тонус.

Симптомите при лимфен застой включват скованост и напрежение в раменете. Това е зона където мускулите, нервните окончания ( подложени при стрес) и гръдните канали се събират в едно. Проблем в коя да е част от тези системи причинява верижни проблеми към другите части от тях. Например, дори ако имате вече заздравяла рана, застоя на лимфата може да е налице.

Нашата лимфна система представлява система , която е под постоянно налягане. Когато тя е в стагнация/застой  в зоната на врата и раменете тя насочва налягането към главата. Това от своя страна може да предизвика главоболие, започващо от задната част на врата отиващо към главата нагоре. Болката може да пълзи към горната част на главата или да я усетите зад синусите. Това може да предизвика прекомерното отделяне на слуз  след хранене. Така лимфната система, чрез нея се освобождава от отпадъчни вещества , които не могат да преминат през финните лимфни канали. Тази слуз /храчки можете да ги усетите особено сутрин след ставане от сън. Това често е спохождано от постоянни проблеми със синусите. 

Лимфната течност в главата трябва да се отцеди чрез лимфната система, и ако е мудна и ленива в областта на раменете това може да предизвика лимфната течност в главата да остане в застой. А  застоялата лимфа може да предизвика често повтарящи се ушни инфекции  особенопри децата). Очистителните процеси при лимфната ни система се извършват през нощта. Ако вашата лимфна система не функционира добре, гръдните канали ще се подуят по време на сън и ще притиснат нервите, които отиват към ръцете и китките и в по-малка степен тези които отиват към лицето и краката. Притискането на тези нерви обикновено предизвиква изтръпване в ръцете или краката по време на сън. 

Много хора имат такъв проблем и това се получава при претоварена или не добре действаща лимфна система.  Причинителят е лимфният застой. Тъй като лимфната ни система е система, която действа под налягане, и ако е в застой и действа мудно и бавно, то ние ще бъдем по-податливи на промени в околната среда.  Тези, които се чувстват зле когато времето се влошава или по време на пътуване със самолет имат не добре действаща лимфна система, която е в застой. Дори пълнолунието или новолунието могат да причинят проблеми при хора с такава лимфна система. 

"Задълженията” на нашата лимфна система са да абсорбира и транспортира голяма част от мазнините в храната, които консумираме. Така, храни с високо съдържание на мазнини могат да причинят проблеми при хора с лошо функционираща лимфна система, което може да предизвика хъркане или сънна апнея.
Много хора се притесняват, когато се събудят със силно замайване, предполагайки, че това е много опасно, но ако лекарят ги попита дали са хапнали нещо преди лягане отговорът почти винаги е „да”.

Мазнините в храната принуждават допълнително отделяне на утайка в лимфата, когато лимфата извършва своето почистване. Натискът на лимфната течност в евстахиевите тръби на тези хора, влияе на вестибуларния апарат и предизвиква губене на равновесие и замайване. Прекалената употреба на мазни млека и млечни храни при децата причинява задръстване на лимфната им система и създава среда за повтарящи се ушни инфекции.

От друга страна потока на лимфата се стимулира от мазнините и физическата активност. А  консумацията на особено мазни храни преди сън, може да повлияе негативно на движението на лимфата.
Стресът е основно предизвикателство за лимфната система. Той буквално свива тимусната жлеза, а от друга страна прекаленият стрес създава излишни количества отпадъчни вещества, които трябва да бъдат пречистени през нея. Лимфата около храносмилателния тракт работи за поддържането на подходящ имунен отговор за това какво става в корема. Например, ако имаме запек в храносмилателния тракт се наблюдава задръстване на лимфата, тъй като няма място за новите отпадъчни продукти. Поддържането на добро здраве на червата и корема е жизнено важно за лимфната система. Лимфния поток преминава през черния дроб за преработка, след това през жлъчния мехур в червата и накрая се изхвърля навън от организма.

Оток или задържане на вода е друг класически пример за неефективна лимфна система. Натрупването на течности в краката ви  или нуждата от диуретици показва, че имунната система не е в изправност. Застой на лимфната система може да се причини и от лекарства за повишаване на кръвното налягане, което действа индиректно на лимфната система. Функционирането на нашата лимфна система може да варира от много ефективна до лимфен застой докато се стигне до фибромиалгия, основния проблем на тази система. Независимо какво е състоянието на лимфната ни система, тя трябва да се поддържа в идеално състояние за да може нашата имунна система да се бори с грип и инфекции.

Как да подобрим състоянието на лимфната ни система?

Упражнения
Те помагат на лимфата в краткосрочен и дългосрочен план. Аеробните упражнения ще ускорят придвижването на лимфния поток до 5 пъти по-бързо отколкото обикновеното движение на лимфата. Силовата тренировка на горната част на тялото, свързана с подобряването на мускулната маса има дълготраен ефект.

Препоръки при лимфен застой:

  • пийте много вода( на всеки килограм маса се полагат по 30 мл. вода). Например тежите 80 кг. x 30 мл. = 2.4 л. На всеки 2 литра вода слагайте щипка морска сол( най-добре нерафинирана)
  • движете се много, бързо ходене поне 20 мин.  три пъти седмично
  • аеробика, стречинг, йога, дълбоко йогийско дишане
  • скачане на трамполин или въже в къщи
  • подобрявайте циркулацията като свивате двете ръце в юмрук  и отпускайте (20 пъти) и 20 пъти сгъвайте и разгъвайте ходилата

Полезни връзки