Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Три изпитани рецепти, които бързо изчистват синусите и лекуват възпалено гърло

Три  изпитани  рецепти, които  бързо изчистват синусите


Зимата е сезон, в който много хора се разболяват от кашлица или грип, а това наистина може да вгорчи живота на всеки от нас. Обикновено ние си мислим, че най-добрият избор е да отидем до най-близката аптека и да си купим някакви „измислени” сиропи и лекарства.

Лично мое мнение е, че всеки трябва да потърси алтернатива на скъпите сиропи и медикаменти. В тази статия ще се запознаете с някои от най-добрите средства за имунна защита, борба с храчките и изчистване на синусите.


1. Сок от ананас
Съставки:
250ml.– сок oт ананас
½ - супени лъжици ябълков оцет
1- щипка лют червен пипер
1- с.л. мед

Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки в метален съд и загрейте леко. Консумирайте докато е топла.

Защо е полезна тази напитка?


  • Ананасът е съставен от противовъзпалителни съединения. Така че, тези негови свойства могат да намалят натрупването на храчки в белите дробове и да успокоят болките в гърлото. Също така, съдържанието на витамин C укрепва и повишава имунната система, а тя може да предотврати симптомите на настинка.

  • Ябълковият оцет в тази напитка ще ви помогне да алкализирате тялото си. Може би не знаете, но когато тялото ви е добре алкализирано, вирусните бактерии трудно оцеляват в него.
  • Чистият пчелен мед има много полезни свойства: антивирусни, противогъбични и антибактериални. В продължение на векове той е бил супер храна за малки и големи.
  • Лютият червен пипер загрява тялото отвътре, както и се бори с треска и гадене.


2. Сок от лимон и джинджифил

Съставки:
1 лимон
малко парче джинджифил (2,5 см)
1 щипка лют червен пипер
1 щипка куркума на прах
1 капка екстракт от мента
1-2 капки стевия (по желание)

Начин на приготвяне:
Първо, смесете лимона и джинджифила в блендер или пасатор. След това, прибавете щипка лют червен пипер, куркумата и ментата. Разбъркайте добре. Добавете достатъчно гореща вода, за да удвоите количеството на сместа. Насладете се на тази вкусна и здравословна напитка.

Защо е полезна тази напитка?

  • Лимонът е чудесен детоксикатор. Той стимулира имунната система и е много добър източник на  витамин C.
  • Друга супер здравословна съставка в този сок е джинджифилът. Той изчиства слузта от белите дробове, а това ще се успокои болките в гърлото и синусите.
  • Знаем, че куркумата е съставена от куркумин, който има сериозени антибактериални и противовъзпалителни свойства. Тя изчиства  задръстванията и спира кашлицата.
  • Ментола в ментата може да ви помогне да се изхвърлят на храчки от белите дробове и да ви помогне по-лесно да изхвърлите храчките от гърлото.


3. Напитка от лимон, куркума, джинджифил и ябълков оцет

Съставки:
1 ч.л. лимонов сок
ч.л. ситно настърган джинджифил
¼ ч.л. куркума на прах
½ супена лъжица ябълков оцет
½ ч.л. пчелен мед
1 щипка канела
1 капка в колоидно сребро( по желание за по–мощно действие)


Начин на приготвяне:

Поставете на котлона съд с 250 ml вода. Когато започне да ври,  добавете всички съставки и разбъркайте добре. Варете в продължение на 3 минути и питието ви е готово.

Защо е полезна тази напитка?

  • Канелата има много ползи за здравето, точно като меда. Тя има антивирусни, противогъбични и антибактериални свойства. Тези свойства помагат  да се унищожат вирусните бактерии и  да се стимулира имунната система.
  • Колоидното сребро е силно антибактериална и антивирусна съставка. То спира развитието на вирусни инфекции.