Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Всичко за пубертета

Source photo
Пубертет-що е то?

Пубертетът  e период от време през който тялото ви започва да се развива и променя и вие се превръщате от дете в мъж / жена  т.е – съзрявате. По време на пубертета тялото ви се развива с много по- бързи темпове, отколкото през други периоди от живота ви.

 При момчетата пубертета започва между 9 и 15 години, а при момичетата се случва малко по-рано, между 8 и 13 години. Тази широка граница показва защо някои от вашите приятели изглеждат като деца, за разлика от други. Когато тялото ви е готово за пубертета, хипофизата започва да отделя специални хормони. В зависимост от вашия пол тези хормони влияят върху различни части от тялото.

Какви промени се случват при момчетата и момичетата?

При момчетата хормоните се движат чрез кръвта. Тестисите по това време произвеждат тестостерон и сперматозоиди. Тестостеронът е хормон, който отговаря за повечето промени които се случват в тялото на момчето по време на пубертета.
При момичетата, хормоните се насочват към двата яйчника. Хормоните предизвикват яйчниците да отделят хормон, наречен естроген. Всички тези хормони подготвят тялото на момичетата към започване на менструален цикъл, които спомагат за забременяването им на по- късен етап.

Както при момчетата, така и при момичетата, това е период на окосмяване около половите органи и под мишниците. Това са тънки и светли косъмчета, които с течение на пубертета стават все по-гъсти и тъмни. При момчетата започва окосмяване и по лицето.

Период на усилен растеж

По време на съзряване на тялото, което продължава около 2-3 години, някои деца могат да израснат с 10 см и повече за една година. През този период се наблюдава и усилен растеж на ходилата, което може да накара тинейджърите да се чувстват малко малко тромави и непохватни.

Оформяне на тялото

Раменете на момчетата стават по-широки, оформят се гърдите, а тялото по-мускулесто. Гласовете на момчетата започват да мутират – стават по-дълбоки и мъжествени. Освен това, техните пениси се издължават и стават по-големи, както и тестисите. Органите на момичетата също се променят. Бедрата им се разширяват и гърдите започват да набъбват. Понякога едната гърда расте по-бързо от другата, но това не е за притеснение. Някои от момичетата започват да носят сутиени по това време. А други, поради бързото качване на килограми започват да спазват диети, което не е за препоръчване през този период на съзряване.
Най-често срещания въпрос който тормози момичета е кога ще се появи първия им цикъл. Това обикновено се случва около 2 години след като техните гърди са започнали да се развиват. 
Виж повече за първия менструален цикъл – тук.

Друг основен проблем с който може да се сблъскате по време на пубертета е акне – появата на младежки пъпки. През този период кожата започва да се омазнява по-бързо, причинено от растежа и засилената работа на хормоните. 

Акне може да се появи още със започване на пубертета или по- късно. Пъпките могат да се появят по лицето, горната част на гърба или горната част на гръдния кош.
Повече подробности как да лекувате акне с природни средства- тук.

Увеличена миризма на тялото по време на пубертета

Сигурно сте чували, че по време на пубертета при някои деца се отделя силна миризма под мишниците или други части на тялото. Това е така , защото по време на пубертета хормоните стимулират жлезите разположени под кожата. Когато потта и бактериите разположени по кожата се съберат заедно, миризмата става наистина неприятна.

Какво се случва с момичетата и момчетата?

Момичетата могат да усетят бяла течност идваща от влагалището, наречена вагинално течение и това е още е дин сигнал, че тялото им се променя.

Момчетата започват да получават ерекция, която понякога може да се случи и безпричинно. Момчетата могат и да изпитват полюции, тъй наречените мокри сънища. Това представлява семеизпразване по време на сън.

По време на промените можете да изглеждате малко странни. Появяват се силни емоции, можете да се чувствате силно разстроени или объркани. Някои деца много бързо започват да се ядосват или карат с приятелите си. Вие също можете да имате проблеми с това , как изглежда тялото ви и да се чувствате лесно раними. 

Могат да се появят и сексуални чувства , които никога преди това не сте изпитвали и вероятно във вас ще се появят много въпроси свързани с това. Говорете повече за това, не оставяйте проблемите вътре в себе си. Хората са различни един от друг, така че всеки се развива по разли9чен начин. Може би някои от приятелките ви имат вече първия мензис или са с по-развити гърди от вас. Не се тревожете , това не бива да ви отчайва.