Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Kaк да засилим имунната си система с натурални и природни средства?

Kак да засилим имунната си система?
Photo source

Най-доброто, което можете да направите за имунната си система това е да  я подсилите с имунно-стимулиращи храни или хранителни добавки. Работата на имунната система е да ви защитава от болестотворни микрорганизми, за съжаление обаче, идва момент, когато тя се не успява да се справи. Тогава ние се сещаме за нея и започваме да се чудим с какви средства да подобрим работата и. Учените не знаят все още как точно функционира тя, но едно е сигурно- тя се нуждае от баланс и хармония.

Спазване на здравословен начин на живот

Това е най-добрата стратегия, която можете да спазвате. Всяка една част от тялото, включително и вашата имунна система функционира по-добре когато се придържате към следните практики:


  • не пушете
  • спортувайте редовно
  • поддържайте здравословно тегло
  • контролирайте кръвното налягане
  • осигурете си достатъчно сън
  • стриктно подбирайте храната си


Възраст и имунитет

Според някои учени процесът на стареене на тялото води до намаляване на имунните способности, което от своя стана води до повече инфекции и възпалителни заболявания. Много по застрашени са хората над 65 години от респираторни инфекции, грип и пневмония. Никой не знае точната причина за срива на имунната система при по-възрастните, но се предполага , че това се дължи на намаляване на Т-клетките в организма. От друга страна, възрастните хора са склонни да ядат по-малко и храната им няма необходимото разнообразие.

 

Списък на 8-те най-важните  витамини и минерали, които подобряват работата на имунната система.

Как да си ги набавим по естествен път?

Подобно на всяка една система в нашето тяло, така и имунната ни система се нуждае от добро подхранване. Отдавна се знае, че хората живеещи в бедност и недохранване са много по-уязвими от инфекциозни заболявания. Според научни изследвания направени при животни се установило, че недостигът на редица микроелементи(цинк, селен, желязо, мед, фолиева киселина и витамините А, В 6, С и Е) влияе върху имунните реакции. Въпросът е дали това се случва и при нас хората.

Какво можем да направим ние?

Естествено, да подобрим хранителните си навици и диета. Ако не можете да спазвате определена диета то тогава може да си набавят следните микроелементи с хранителни добавки:

Селен – според редица проучвания, хора с ниски нива на селен страдат от повишен риск на заболеваемост на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, ректума, белите дробове и рак на простатата.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Задачата на селена е да неутрализира свободните радикали, както и не позволява развитието на ракови клетки в организма, подобрява работата на щитовидната жлеза.

Най-големи количества селен се съдържа в бразилския орех. Други храни които съдържат селен са: консерва риба тон, калмари, слънчогледово семе, пълнозърнест хляб, гъби, чесън, херинга.

Витамин А –  той играе  решаваща роля при възникването на различни инфекции. Липсата на този витамин води до много по-голям риск от появата на инфекция и увреден имунитет.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Ролята на този витамин е да регулира обменните процеси в кожата, влияе на растежа на скелета и развитието на зъбите. Липсата му води до чупливи нокти, суха кожа и коса.
Най-големи количества от този витамин се съдържат в червените чушки, морковите,черният дроб, червеното цвекло, спанака, копривата, доматите, броколите, пъпешите, тиквите и прасковите.
Витамин А има и в млечните продукти, яйцата, листните зеленчуци, картофите, боба и граха.

Витамин В6 –  според редица проучвания липсата му може да доведе до невъзможност на лимфоцитите да узреят. Той е много важен за имунитета ни, още повече, че недостигът му води до разрастване на тумори в организма.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Витамин В 6 служи за образуването на антитела и червени кръвни клетки.
Той изчиства излишната вода от организма и участва в обмяната на веществата.
Сред храните с най-голямо съдържание на Витамин 6 са ядките(шамфъстък). Следват ленено семе, сусам, орехи, лешници. Други храни, които го съдържат са: чили, чесън, овесени ядки, сушени гъби, патешки дроб, кафяв ориз, пилешко месо, банани.

Витамин В2 –  според редица проучвания той подобрява устойчивостта на бактериални инфекции при мишките, но се предполага, че и при хората механизма е подобен.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Той участва активно в съставянето на кръвта и образуването на антитела. Действа върху зрението, ноктите, косата и помага на организма да се справи с умората.
Най-големи количества се съдържат в свинския и телешкия дроб.  Свински бъбрек, сърце език също го съдържат, както и млечните продукти, жълтък, овесени ядки, стафиди, овче сирене, бадеми, кайсиеви ядки

Витамин С –  знае се той е един от най-важните витамини за нормалното функциониране на имунната система.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Витамин С е мощен имуностимулатор и силен антиоксидант. Засилва метаболита и много добра защита срещу мутирали клетки. Възстановява съединителната тъкан.
Най-големи количества се съдържат в кивито, лимоните и портокалите. Съдържат го още лютите  чушки, броколите, къдравото зеле, магданозът, ядките.

Витамин Д –  знае се, че се произвежда от кожата, когато е изложена на слънчева светлина. Така че липсата му е в основата за възникване на туберкулоза.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Витамин Д се свързва с мускулният тонус, здравината на костите и служи за усвояване на калция от храната.
Храните, които го съдържат са: риба тон, скумрия, черен дроб сирене, яйца, зърнени храни, портокли

Витамин Е –  той е много важен за правилното функциониране на имунната система. При хора над 65 г. ако се увеличи дозата от 30 до 200мг това увеличава многократно съпротивителните сили на организма срещу хепатит В и тетанус.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Най-важното свойство на този витамин е , че може да се свързва със свободните радикали и да ги отстранява.Той предпазва мембраните на клетките и тъканите от окисляване и предпазва от рак, диабет, артрит и др.

 Витамин Е се среща в почти всички видове ядки.
Среща се още в лешниците, бадемите, лененото семе, кайсиеви ядки, маслини, халва, сушени сливи, доматено пюре, соя, лозови листа, магданоз, риба

Цинк – той е от съществено значение за клетките на имунната система и дефицитът му влияе зле върху правилното функциониране на много имунни клетки. Препоръчителната дневна доза е (15-25 мг.), но прехвърлянето на тази доза може да възпрепятства работата на имунната система.

От къде да го набавим? Кои храни го съдържат?

Цинкът е един от най-важните елементи за организма. Той е необходим за поддържане на паметта, зрението, вкуса и обонянието, половата система, синтеза на белтъчините. Липсата му може да забави ръста при децата.
Той се съдържа в пшеничните кълнове, гъбите и стридите. Цинк се съдържа и в речната риба и телешкият дроб, телешкото, свинското, дреболиите, пълнозърнестия хлаб, лук, чесън, (плодовете и зеленчуците в по-малки количества).

Билки засилващи имунната система

Ехинацея
Тя стимулира борбата с инфекциите и увеличава производството на имунни съединения като интерферон. Най-добре е да я приемате веднага щом забележите първите признаци на инфекцията – от 30 до 60 капки на всеки два часа за първите 24-48 часа. След което от същата доза 4 пъти дневно в продължение на 3 дни до отзвучаване на симптомите.

Черен бъз
Той предлага идеалната защита срещу респираторни вирусни инфекции. Как да си направим домашен сироп за здрава имунна система – тук.
За да се възстановите от настинка или грип вземайте по две супени лъжици сироп 4 пъти на ден.  

Зелен чай
Той съдържа мощни антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали, така се предотвратява увреждането на имунната система. Зеленият чай стимулира черния дроб, като се отделя съединение, което успешно се бори с инфекциите. За силна имунна система пийте 3-4 чаши зелен чай дневно.

Джинджифил
Тази билка успешно се бори с възпаленията, сърдечно-съдовите заболявания и холестерола. Срещу есенните и зимни вируси може да си направите горещ чай от стрит на прах корен от джинджифил. Една чаена лъжичка   джинджифил и мед е прекрасно средство против ставни болки и главоболие.

Прополис
Този витаминен еликсир съдържа цял букет от витамини: А, В1, В2 и В3, както цинк, калций, магнезий и още над 60 съединения. Прекрасно средство за подсилване на имунната система.
Можете да си направите сами спиртен извлек от прополис. Вземате 30 гр. прополис и го залейте с 95 градусов спирт. Поставете течността в добре затворен стъклен съд, на тъмно (на стайна температура) за около 4-5 денонощия. Филтрирайте и често разклащайте.