Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Кръв в урината – има ли опасност? Кога се променя цвета на урината?

Кръв в урината-опасности
Photo source


За нормален цвят на урината се смята от бледо-жълто то наситен кехлибарен цвят. Това се дължи на определен пигмент и в зависимост от това колко е разредена или концентрирана урината. Цвета на урината може да бъде променен и от определени съединения в храни и лекарства. 

Сред храните, които могат да променят цвета на урината са цвеклото, горските плодове, боровинките и др. Лекарствата променят урината в по-ярки цветове – малиново червено, лимонено жълто и оранжево.
Наличието на по необичаен цвят е индикатор за инфекция , например- тъмно лилавият. С този цвят се характеризира рядко наследствено заболяване на червените кръвни клетки.

Симптоми

Типичният цвят на урината варира в зависимост от това колко вода пиете. Урината може да изглежда много чиста, защото течностите могат да размият жълтите пигменти в нея. Ако пиете по-малко цветът става по-концентриран. При по-голямо обезводняване урината може да е с кехлибарен цвят.

При някои особени случаи урината може да е с шокиращи цветове, като червено, синьо, зелено, тъмно кафявo или мътно бяла.

Кога да потърсим доктор?

  • ако видите кръв в урината (това е знак за инфекция  на пикочните пътища и камъни в бъбреците)
  • безболезнено кървене ( сериозна инфекция, тумор)
  • ако урината е тъмно- кяфява ( ако е придружена с бледи изпражнения и пожълтяване на кожата и очите, това е знак че черният ви дроб е в неизправност)


Видове причини за цвета на урината

Безцветна урина
Урината без цвят може да е причинена от лекарства, някои храни или различни видове оцветители.

Червена или розова урина
Въпреки стряскащият си цвят червената урина не винаги е знак за сериозно заболяване. Червеният или розовият цвят може да е причинен от:

кървене – причинено от инфекция на пикочните пътища, увеличена простата, ракови и неракови тумори, кисти на бъбреците, камъни в пикочния мехур

храни – урината може да се оцвети в червено или розово и от цвекло, къпини и други плодове

лекарства - Rifampin (Rifadin, Rimactane), определени видове антибиотици за лечение на туберкулоза, могат да превърнат урината в червена

токсини – отравяне с олово или живак също могат да оцветят урината

Оранжева урина

Виновници за този цвят могат да бъдат:

лекарствата - рифампин; противовъзпалителното лекарство сулфасалазин (азулфидин); феназопиридин (пиридинови), лекарства, които създават дискомфорт на пикочните пътища, някои лаксативи, както  и някои лекарства за химиотерапия

здравословни проблеми – оранжевата урина може да е причинена от проблеми с черния дроб и жлъчката ( особено и ако имате светли изпражнения). Оранжевия цвят може да се причини и от дехидратация, оцветявайки урината в по-тъмен цвят

Синя или зелена урина

Такава урина може да е в резултата на:

багрила – някои ярко оцветени бои за храна могат да предизвикат този цвят. Някои  багрила ( използвани за тестове на бъбреците и пикочния мехур) могат да превърнат урината в синьо.

лекарства – редица лекарства могат за произведат синя или зелена урина, като: амитриптилин, индометацин (Indocin) и пропофол (Диприван).

здравословни проблеми – например, рядко наследтвено заболяване при децата наречено”синята пелена”, като децата с разстройство имат синя урина. Зеленият цвят на урината се проявява когато има наличие на инфекция на пикочните пътища, причинени от определен вид бактерии.

Тъмно кафява урина или с цвят на чай

  • Консумацията на определени храни, някои видове боб, ревен или алое може да предизвика тъмнокафявия цвят.
  • Някои видове лекарства също могат да предизвикат тъмно кафявия цвят, такива са: метронидазол, различни антибиотици и нитрофурантоин, лаксативи,  метокарбамол - мускулен релаксант.
  • Различни чернодробни и бъбречни заболявания могат да променят урината в кафяво, както и някои инфекции на пикочните пътища.
  • Мътната урина може да бъде причинена от инфекции  на пикочните пътища и бъбреците.


Рискови фактори

Възраст – тумори на пикочния мехур или бъбреците може да доведе до кръв в урината. Към рисковата група спадат мъжете над 50. При тях може да се наблюдава кръв в урината поради уголемена простата. Жените най-често страдат от инфекции на пикочните пътища, така че и те не са застраховани.

Фамилна обремененост

Членове от семейството, които страдат от някакво заболяване на бъбреците са податливи на появата на кръв.

Усилени тренировки с тежести също могат да доведат до появата на кръв в урината.

Важни въпроси за установяване доколко е сериозно заболяването
  1. Какъв е цвета на урината ви?
  2. Имате ли кръвни съсиреци в урината?
  3. Кога за първи път забелязахте необичайния цвят на урината?
  4. Само понякога ли имате необичаен цвят?
  5. Забелязвате ли необичайна миризма на урината?
  6. Уринирате ли по-малко или повече от обикновеното?
  7. Изпитвате ли болка при уриниране?
  8. Имате ли промяна в апетита?
  9. Какви други симптоми изпитвате?
  10. Имате ли алергии?
  11. Какви лекарства вземате?