Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Съвети за справяне с мазната кожа. Натурални средства за лечение.

Photo source

Мазната кожа наистина може да създаде голям проблем, особено през лятото. Някои хора имат навика да отделят много пот чрез дланите, a това е особено неприятно, когато някой протегне ръка за поздрав. Хубаво е да знаете, че много често храната, която консумирате играе важна роля в определянето на мазния баланс в тялото.

Мазната кожа е лъскава, гъста и с блед цвят. Излишната мазнина, натрупана във външния слой на кожата води до развитието на черни точки, кистички, пъпки и кожни възпаления. От друга страна, мазната кожа е склонна към стареене по малко по безобиден начин, с по-малко бръчки по нея, в сравнение с нормалната кожа. Така че, това не е толкова лошо, но пък за сметка на това по-трудно се поддържа такава кожа.


Основни причини за мазна кожа и лице

Съвети за борба с мазна кожа
Почиствайте кожата си най-малко два пъти на ден, измивайте лицето, за да премахнете мръсотията и мазнината - това ще предотврати запушване на порите и кожата ви ще стане еластична и гладка.

Премахвайте грима преди лягане

Включвайте ежедневно храна богата на протеини в менюто си

Добавяйте на много листни зеленчуци и плодове в ежедневната си диета

Включвайте храни като ядки, боб и ядки, които са богати на витамин B2 – той предотвратява излишното омазняване на кожата

Намалете приема на захар и мазнини

Избягвайте изкушенията като шоколад, пържени храни, напитки, алкохол и т.н

Гена е основната причина за мазна кожа, ако имате член от семейството  с мазна кожа, шансовете ви са почти минимални

Прекалената употреба на козметични продукти също може да доведе до мазна кожа

Сезонни промени - нивото на мазнините в кожата се увеличава с увеличаването на топлината и влажността през лятото. През зимата, когато кожата остава суха и се дехидратира, има шансове излишната мазнина да компенсира загубите.

Лекарства - хормоналните противозачатъчни и смяна на хормоните също доведе до увеличаване на мазнината.

Хормоналните промени при жените по време на бременност, след и преди менопаузата може да подтикне мастните жлези да произвеждат повече мазнина.

Стрес - по време на стрес организмът произвежда повече андрогенни хормони, които водят до по-голямо отделяне на мазнина.


Натурални средства за лечение на мазна кожа

Не е необходимо да използвате скъпи, химически продукти за грижа за кожата. Някои домашно приготвени средства са твърде ефективни за борба с мазна кожа:

Яйчен белтък - ефективно  може да изсуши и стегне мазната кожа. Нанесете яйчен белтък върху лицето и оставете да изсъхне, след това отмийте с вода. Можете да добавите и лимонов сок.

Киселото мляко помага за нежно ексфолиране на кожата и абсорбира излишната мазнина от лицето. Нанесете кисело мляко по лицето. Смесете овесени ядки и мед с кисело мляко и поставете тази смес върху лицето, отмийте след 15 минути с топла вода

Доматите са чудесни за мазна кожа, имащи охлаждащи и изчистващи свойства. Втрийте нарязани домати върху кожата, докато сока се просмуче в кожата. Изплакнете след 15 минути със студена вода.

Краставиците също добре се справят с мазната кожа. Това  се дължи на техните охлаждащи, стягащи и успокояващи свойства. Имат високо минерално съдържание, съдържат магнезий и калий, които се отразяват много добре на мазната кожа. Натрийте резен краставица преди лягане върху засегнатото място. Измийте сутринта с топла вода. Алтернативно, направете смес от сок от краставица и лимонов сок и го нанесете върху лицето и ръцете. Това  може да се използва  облекчаване на  луничките и намаляване на слънчевото изгаряне.

Прости съвети за отстраняване на мазна кожа

Редовното почистване с мек сапун, ще помогне за подхранване на кожата. Измивайте лицето и шията всеки път когато сте ходили на открито.

Хората с мазна кожа трябва да използват овлажнители, за да се запази съдържанието на влага в организма им.

Слънцезащитните лосиони трябва да се прилагат преди да излезете на слънце, тъй като слънцето влияе зле на кожата и мастните жлези  започват да отделят излишната мазнина.

Пържените и мазни храни, трябва да се избягват, тъй като те водят до прекомерна мастна секреция на кожата. Консумацията на високо калорични или сладки храни също увеличава шансовете за излишното омазняване и образуване на пъпки.

Приемът на пресни плодове и зеленчуци или на пара са от голяма помощ за поддържане на здравословен вид на кожата.

Напитките с кофеин трябва да бъдат ограничени, тъй като те  водят до производството на излишна мазнина.

Газираните напитки са с високо съдържание на захар и също водят до образуване на пъпки и мазна кожа.

Мит  е, че мазната кожа не трябва да бъде хидратирана. Пазете кожата си хидратирана чрез консумирането на много вода. Използвайте добър овлажнител, този, който съответства на вашата мазна кожа.


Природни лекове за мазна кожа

Лимонов сок: смесете една супена лъжица лимонов сок със студена вода и го нанесете  върху кожата си. След десет до петнадесет минути измийте.

Лимонов сок, мед и мляко:
смесете една супена лъжица лимонов сок с половин лъжица мед и една супена лъжица мляко. Нанесете тази паста върху лицето си и го оставете за десет до петнадесет минути преди да го измиете със студена вода. Това действа като естествено избелващо средство.

Бадеми и мед: предварително стрийте на прах няколко сурови бадема и ги смесете с мед. Леко нанесете върху кожата. След 10-15 минути, почистете лицето си със студена вода.

Овесена каша и алое вера: Смесете овесени ядки с алое вера. Нанесете леко върху кожата си. След 10-15 минути измийте.  ИЗБЯГВАЙТЕ влажните сенки, защото запушват порите.

Алое вера: измийте лицето си старателно и нанесете гел от алое вера и оставете да изсъхне върху лицето. Може да се съхранявате гела в хладилник , за да се получи по-освежаващо и охлаждащо действие. Можете да приложите гела върху лицето си два до три пъти на ден.

Ябълка: за да имате една блестяща кожа, обелете една ябълка и я нарежете на малки парченца. Разтрийте ги върху лицето си. След един час измийте със студена вода. Това ще обезмасли кожата.

Маски за предпазване от мазна кожа


Мазната кожа изглежда потъмняла и непривлекателна, изискваща специална храна и подходящи грижи. Мазната кожа лесно се замърсява от околната среда. Ето как може да си помогнете:

Бананова маска: вземете узрял банан и го намачкайте, добавяйки една супена лъжица мед и няколко капки лимон в нея.Разбъркайте добре и приложете върху лицето и шията. Оставете за около 20 минути. Изплакнете с хладка вода. Повторете веднъж седмично, за да се отървете от мазна кожа и акне.

Маска от ягоди: ягодите са страхотни за лечение на мазна кожа. Намачкайте няколко ягоди и добавете няколко капки лимонов сок. Разбъркайте добре и нанесете тази паста върху лицето си, оставете, докато изсъхне. Изплакнете със студена вода. Това помага за гладка кожа, предотвратява бръчки и други признаци на стареене.

Маска от портокал: портокалите са богати на витамин С. Той спомага за премахване на омазняването на кожата, бори се срещу стареенето. Това подобрява допълнително структурата на кожата. Портокалът подмладява кожата. Можете да го нанесете директно върху кожата.

Маска от лимон: той действа като естествен избелващ агент и се използва като основен компонент във всички маски. Лимонът почиства кожата и намалява мастната секреция. То премахва мъртвите кожни клетки. Смесете лимоновия сок с куркума срещу мазна кожа.

Маска от краставица:
краставицата е най-добрата маска за лице, за лечение на мазна кожа. Тя помага за предотвратяване на дефектите по кожата, и намалява тъмните петна. Дава сияен вид на кожата. Смесете сок от краставица и добавете няколко капки лимонов сок в нея. Ако искате, можете да добавите и щипка куркума в нея. Разбъркайте добре и приложете върху кожата си.
Оставете да изсъхне за известно време и  изплакнете с вода.