Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Опасна ли е скарлатината при децата?

Скарлатина при децата
Photo source

Скарлатината е заболяване, което се причинява от бактерия (Streptococcus). Това е същата бактерия, която обитава носа и гърлото.

Преди доста години много деца са умирали от тази болест, но за щастие днес тя е лечима. Бактерията, която я причинява произвежда токсин, с който се характеризира червения обрив, освен това тя причинява и стрептокок в гърлото. Не всички деца са еднакво чувствителни към тази бактерия. Например  две деца в едно семейство могат да са инфектирани, но само едното да развие обрив.

Симптоми и рискови фактори
Около 1-2 дни е времето е от инфектирането до появата на първите симптоми. Заболяването започва с треска и възпалено гърло. Обривът е най-характерният белег при скарлатината. Той засяга първо шията и гърдите, а след това се разпространява по цялото тяло и може да продължи около 6-7 дни.

Скарлатината обикновено започва (прилича на безобидно слънчево изгаряне) с малки отоци и сърбеж. Обривът първо се появява по шията и лицето, а областта около устата обикновено остава незасегната. Около подмишниците и лактите обривът образува малки червени ивици, а когато ги натиснете стават бели. След като обрива отшуми може да се появи белене на кожата по върховете на пръстите на ръцете и краката, слабините. Други симптоми са :
  • зачервено гърло
  • висока температура
  • коремна болка
  • втрисане
  • общ дискомфорт
  • главоболие
  • болки в мускулите
  • подути лимфни възли в областта на шията
  • жълтеникави петънца по сливиците и гной
  • обложен език
  • загуба на апетит
  •  отоци, червен език
  • повръщане
  • зачервяване в подмишниците и слабините

Кога да потърсим медицинска помощ? 

Незабавно потърсете помощ ако забележите:
  • обрив придружен с висока температура
  • болки в гърлото
  • подуване на лимфните възли (особено ако има стрептокок в гърлото)

Ако причината за скарлатина е инфекция в гърлото, високата температура спира след 3-5 дни, а възпаленото гърло минава бързо след това. Обривът изчезва след шестия ден, но кожата може да продължи да се лющи 10 дни след това. Обикновено се назначава 10 дневен антибиотичен курс на лечение, но може да минат няколко седмица за възстановяване на лимфните възли и сливиците.

Лечение на скарлатина

Ако детето ви има обрив и вие имате подозрение за скарлатина, вашият доктор ще вземе гърлен секрет за да види дали бактерията се разраства. Ако стрептококите са потвърдени, лекарят назначава антибиотично лечение (виж повече защо не винаги трябва да приемате антибиотици).

Предотвратяване на скарлатина

Бактериалната инфекция, която причинява скарлатина е заразна. Дете боледуващо от скарлатина може да зарази и други деца по въздушно-капков път (кихане, кашляне). Много е трудно за едно дете да избегне скарлатина, ако то посещава публични места( училища, градини). Когато детето боледува в къщи, то може да има отделни прибори за хранене, предпазвайки другите членове на семейството от зараза. Мийте често ръцете си (особено ако детето има стрептококи) и плакнете приборите с топла сапунена вода.


Грижи за детето по време на скарлатина

Ако детето ви има стрептококи в гърлото е хубаво да спазвате някаква диета. Преглъщането е болезнено, затова давайте повече чайове,течна храна, супи, сладолед. Желателно е детето да пие повече течности за да отмие инфекцията. Навлажнена топла кърпа около врата може да успокои лимфните възли

Усложнения при скарлатина
Усложненията са редки, но могат да включат:


Полезни връзки