Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да се избавим от гъбички по ноктите на краката? Лечение с народни средства.

Причини за появата на гъбички по ноктите...
Photo source


Гъбички по ноктите на краката (онихомикоза) е заболяване, което засяга половината от хората на възраст  70 години. Ноктите могат да се напукат, разцепят или напълно отделят. Te биват „нападнати” от гъбичката наречена „adermatophyte”.  Добрата новина е , че този род гъбички са лечими. 

Заболяването може да изисква и медицински грижи, но има неща които можете да направите и сами за да облекчите болката.
Гъбичките живеят по кожата на здрави хора без да причиняват някаква вреда. 

Те могат да съществуват под формата на дрожди или във вид на малки нишки. Тъй като клетъчните им стени са изградени от уникални химикали и са напълно различни организми, те не могат да бъдат унищожени от антибиотиците , които убиват бактериите. Вярно е, че гъбичките са трудно лечими, но повечето са повърхностни кожни инфекции и не са толкова вредни.

Нокътът на заразения с гъбички изглежда жълтеникъв или бял на цвят, много крехък и чуплив. Хората страдащи от това заболяване не изпитват болка, но тъканта около нокътя може да бъде засегната, което води до инфекция, наречена паронихия. Тя причинява подуване и зачервяване в основата на нокътя.

Причини за появата на гъбички по ноктите

Липсата на лична хигиена е много важен фактор  за появата на гъбички, както и носенето на чорапи и обувки за дълъг период от време. Други причини:
  • носене на чужди обувки и чехли
  • ходене боси в обществени бани и басейни
  • носене на влажни и изпотени чорапи
  • слаба имунна система
  • влажен климат
  • необичайно ниво на рН на кожата

Как да се предпазим?

Известен факт е, че ноктите растат бавно. Може да отнеме около шест месеца докато здравата тъкан замени болната. Бъдете търпеливи и упорити в лечението. През топлите месеци от годината носете отворени обувки, излагайки пръстите на краката си на слънце. Гъбичките виреят на влажни и тъмни места, така че:

  • пазете краката си сухи и чисти
  • носете памучни чорапи(те поемат влагата)
  • почистете вътрешността на обувките си с оцет и ги оставете на слънце да изсъхнат
  • контролирайте стриктно кръвната захар ако имате диабет
  • яжте повече кисело мляко (много добър източник на пробиотици)


Трябва ли да се безпокоим ако имаме гъбички по ноктите на краката?

За повечето хора това заболяване  води само до емоционален стрес и напрежение. Макар, че не изглежда нещо опасно, хората със слаба имунна система, с лошо оросяване на краката, могат да имат проблеми с разпространението на някои вторични инфекции. Най-застрашени са хората, които са страдали от диабет. Те са сред рисковата група, при която е възможно да възникнат усложнения.

Народни рецепти

Оцет

В леген изсипете 300 ml топла вода, 300 ml. оцет и 3-4 супени лъжици сода за хляб. Киснете краката два пъти дневно за 15-20 минути. Можете да направите и компрес, с който да пренощувате. След 2-3 месеца (ако бъдете упорити) гъбичките ще са изчезнали.

Чаено дърво

Маслото от чаено дърво е мощен естествен антисептик и фунгицид, който може да ви помогне в борбата си гъбичките.

1.Вземете памучен тампон и нанесете смес от няколко капки масло и няколко капки зехтин върху засегнатото място.

2. Смесете равни количества зехтин, масло от мащерка и масло от чаено дърво и нанесете върху ноктите. Оставете за 10-15 минути и „изчеткайте”мястото със стара четка за зъби.

3. Комбинацията от чаено масло и лавандулово масло  има много добър ефект. Хубаво е да затоплите леко сместа преди да я нанесете, така маслото се абсорбира по-добре от кожата. След това можете да преспите с вълнени чорапи, така топлината ще се запази и повиши ефективността на лекарството. Редовно прилагайте в рамките на няколко седмици, гъбичките са упорити!

Риган и зехтин

Етеричното масло от риган има много добри антисептични, антибактериални, антивирусни, аналгетични и противогъбични свойства. Смесете 2 капки етерично масло от риган и 1 чаена лъжичка зехтин. Прилагайте редовно не повече от 3 седмици.