Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Усложнения при диабет



Photo Source

Toй може да предизвика внезапни (остри) и хронични усложнения. Обикновено те се получават при слаб контрол на кръвната захар.

I.Остри усложнения

Хипогликемия

Тя е свързана с много ниски нива на кръвната захар в кръвта. Получава се когато вземете повече количества диабетични медикаменти, а не приемате достатъчно количество храна, или сте се натоварили с много физически упражнения.
Забележите ли първите симптоми, изяжте нещо сладко или изпийте чаша плодов сок преди нещата да са станали сериозни. Ако не предприемете нищо, това може да доведе до криза или кома.

Диабетна кетоацидоза


Това е усложнение, характерно за хора с диабет от първи тип. Получава се когато тялото няма достатъчно инсулин (или недостатъчно количество). Така страдащите от този тип развиват много високи стойности на кръвната захар и следва много бързо обезводняване на тялото. 

Глюкозата не може да навлезе в клетките и те остават без енергия. Тогава те започват да си набавят енергия като разграждат белтъци и масти. Така се кръвта става „кисела” от веществата( кетони) които се натрупват в нея. Това състояние е познато под диабетна кетоацидоза.


Photo Source

II.Хронични усложнения.  
     
Те се получават в резултата на увреждане на кръвоносните съдове. Благодарение на диабета малките кръвоносни съдове могат да отслабнат, а големите да се втвърдят, стеснят и да бъдат блокирани от съсиреци. В следствие на слабата циркулация на кръвта и на това, че хората страдащи от диабет са по податливи на инфекции,  може да доведе до редица усложнения.
Следните усложнения могат да бъдат предотвратени, ако спазвате стриктен контрол:

Проблеми свързани с циркулацията на кръвта

Атеросклерозата и увреждането на големи кръвоносни съдове могат да доведат до затруднена циркулацията на кръвта в тялото, както и да увредят сърцето, мозъка и периферните крайници. Не трябва да се забравя и факта, че хората с диабет са по-податливи към високо кръвно и високи нива на холестерол. 

Внимание!
  • Когато е засегната циркулацията на сърцето, има увеличен риск от ангина и инфаркт
  • Когато е засегната циркулацията в мозъка, има увеличена вероятност от инсулт

Нарушението на циркулцията на кръвта в периферните крайници се нарича периферна съдова болест. Това може да доведе до зачестяване на инфекциите, появата на язви, а в някои случаи може да доведе до гангрена.

Увреждане на нервите причинено от диабет

Най-често това са нервите на долните крайници и понякога на ръцете.

Увреждането на нервите   може да причини следните симптоми:
  • намалена чувствителност
  • вкочаненост
  • изтръпване

Някои медици лекуват това състояние с медикаменти, използвани за лечение на депресия и епилепсия.


При болните от диабет кръвоносните съдове в ретината могат да отслабнат и да се влошат. Това може да наруши състоянието и, причинявайки изтичане на кръв към очната ябълка, замъглавайки зрението. Този процес се нарича диабетна ретинопатия.


Photo Source

Диабетната ретинопатия и катаракта (перде на очите) не се развиват бързо. Трябва да сте били диабетно болен в продължение на много години за да бъдете засегнат от тях. Ето защо е препоръчително (профилактично) да ходите на очен лекар на всеки 1-2 години.

Нарушена функция на бъбреците в резултат на диабет. 
Диабетна нефропатия.


Photo Source
Бъбреците филтрират остатъците от кръвта и ги отделят чрез урината. 

При условие, че тези нежни филтриращи структури и кръвоносни съдове в бъбреците са увредени, те могат да спрат да функционират (ефективно). 
Когато това се случи ние говорим за диабетна нефропатия.

Бъбреците играят жизненважна роля при регулиране на кръвното нлягане. Диабета може да доведе до високо кръвно налягане, което от своя страна още повече да увреди бъбреците. 
Намалената консумация на сол и подходяща диета могат да лекуват високото кръвно наягане. Болните страдащи от диабет са подложени на по-голям риск от развитие на инфекции на пикочните пътища, което може да увреди и бъбреците, ако инфекцията достигне и тях.

Проблеми с венци и зъби

Страдащите от диабет са подложени на голям риск от развитие на инфекции на зъбите и венците. Препоръчително е често да посещавате вашия стоматолог.

Полова слабост

Проблемите с кръвоносните съдове и произтичащата лоша циркулация на кръвта може да предизвика импотентност при мъжете. Ситуацията допълнително може да бъда влошена и от други състояния свързани с диабета, като високи кръвно например. Ако имате такъв проблем незабавно посетете лекар.