Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Лечение на ларингит с билки

Ларингит - познат още като възпаление на ларингса (гръкляна) 

Photo source

Ролята на ларинкса е да не допусka навлизането на храни и течности в дихателните пътища по време на преглъщане. Тoй спомага и за безпрепятствено дишане. 

Ларингитът често се появява при възпаление на горните дихателни пътища, пренапрягане на гласните струни или инфекция. Много често хората бъркат ларингита с болки в гърлото, защото се проявява с пресипналост или пълна загуба на глас. Възпалението може да бъде остро (краткотрайно) или хронично (дълготрайно).

Причини за появата на ларингит

  • вирусна, бактериална или гъбична инфекция
  • алргии, настинка или кашлица
  • хроничен синузит
  • парализа на гласните струни
  • рак
Основните признаци при хроничния ларингит са –вирусна инфекция, болки при дишане, подути лимфни възли или симптоми  подобни при грип. Почти всички инфекциозни случаи на ларингит са причинени от вируси, а не от бактерии. Традиционно се предписват антибиотици, но те повече вредят , отколкото помагат.

Симптоми при ларингит

Симптомите могат да варират, но обикновено започват с настинка.

  • Слузестата мембрана на ларинкса е възпалена (или покрита с гнойни петънца).
  • Зачервени гласни струни
  • Дрезгав глас (до шепот)
  • Дразнеща кашлица и хрипове
  • Затруднено дишане, сухо възпалено гърло
  • Болка при преглъщане и гъделичкане
  • Умора
  • Хрема

Мерки за бързо възстановяване
  • Почивайте в топло помещение
  • Избягвайте цигарите, кофеина и замърсен въздух
  • Не посещавайте места където се събират много хора

Лечението на ларинкса трябва да се предприеме в зависимост от причината. В основата на лечението е почивка на гласните струни. Говорете възможно най-малко и не напрягайте гласа.

Пийте 2-3 литра вода дневно да отмиете инфекцията.  Консумирайте много чесън, той убива микробите и успокоява ларинкса.
Много ефикасно средство е употребата на увлажнител за въздуха, той успокоява болката и има бърз положителен ефект.

Лечение на ларингит с натурални средства и билки

Лют  червен пипер
В чаша гореща вода добавете ¼ чаена лъжичка лют червен пипер и няколко капки лимонов сок. Разбъркайте и пийте бавно на глътки, няколко пъти дневно.

Етерично масло
Кипнете (тенджера/чайник) с вода и отстранете от котлона. Добавете 3 капки етерично масло от лавандула, 2 капки от лайка и 2 капки от мащерка. Поставете хавлиена кърпа над главата и вдишвайте от изпаренията колкото издържите. Правете процедурата всекидневно до пълно излекуване.

Чай от джинджифил
Изберете малко коренче джинджифил, обелете и нарежете на тънки кръгчета, поставете го в тенджера с вода. Сварете до появата на жълто-кафяв цвят. Добавете 3 супени лъжици мед и пийте бавно на глътки.

Гаргара от мед и лимон е добро средство за лечение на ларинкса.
Гаргарата с морска сол няколко пъти дневно е много ефикасна.

Лук
Срежете три големи глави лук и ги поставете в купа с вода. Оставете сместа на котлона да поври докато се сиропира. Прецедете. В чаша топла вода поставте 5-6 лъжички от сместа заедно с лъжичка мед и сок от лимон. Пийте бавно няколко пъти дневно.

Оцет
Гаргара с оцет може да ви помогне да изчистите всички инфекции. В чаша вода смесете равни количества оцет и вода и разбъркайте. Правете гаргара 2-4 пъти дневно.

Изпитани рецепти на Ванга за ларингит

1. Смесете в съд 300 мг. отлежало вино със сто грама мед. Поставете съда на огъня да поври за пет минути. Пийте 3 пъти дневно(докато е гореща) по 100 мл.

2. Вземете една супена лъжица цветове от лайка и залейте с 200 мл. гореща вода. Поставете на огъня да поври за 5 минути и прецедете. Към така приготвената смес поставете една чаена лъжица сода за хляб. Изпийте  готовата смес още докато е топла.

3. Кипнете половин литър вода, в който е поставен 100 гр. цвят от лайка, 1с.л мед и една чаена лъжица сода. Покрийте главата с кърпа и вдишайте парите около 15 минути. Препоръчително за малки деца не повече от 5 м.

4. Изпечете 3-4 глави лук(без да го белите). Смачкайте  готовите глави лук( вече обелени) и прибавете към сместа половин супена  лъжица пудра захар. Направете компрес на гърлото с още топлата смес( препоръчително да престои цяла нощ).

Още рецепти от Ванга тук.

Рецепти на Мария Требен за възпален ларингс

Слез-препоръчва се при ларингити и при злокачествени заболявания на ларинкса. 

В 2.5 литра вода поставете 8-10 ( препълнени) чаени лъжички от билката слез. Оставете сместа да пренощува. На сутринта затоплете леко и поставете в термус.  Пиете бавно на глътки 4 до чаши дневно, останалата смес използвайте за гаргара.

Още книги с рецепти, както и книгата на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ” - тук.

Билки подпомагащи лечението от ларингит:
кардамон, слез, ехинацея, бял оман, пача трева, живовляк, иглика, коприва, сапунче, евкалипт, бор, чаено дърво

Ларингита не сериозно заболяване и в повечето случаи няма да ви създаде проблеми, но винаги бъдете бдителни и при усложнения търсете лекар.