Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да се предпазим от камъни в бъбреците? Лечение с природни средства.

Камъни в бъбреците-видове лечение
Photo source


Камъните са твърди, кристални минерални образувания, формирани в бъбреците или пикочните пътища. Те се образуват когато обема на урината намалее и/или има примеси в урината (субстаниции). Камъните в бъбреците са често причина за кръв в урината или силна болка в областта на корема и слабините.

Рискови фактори
  • хора с определени заболявания (подагра)
  • поемане на недостатъчно количество вода и течности
  • хронични заболявания като диабет и високо кръвно налягане
  • хора с възпалително заболяване на червата
  • недостиг на калций в диетата
  • някои лекарства и храни (прекален прием на животински протеини, повишена консумация на сол и захар)
  • срещат се по-често при мъжете отколкото при жените
  • в рискова възраст са хората 20-50 години
  • хората, които вече са имали повече от 1 камък в бъбреците
  • фамилна обремененост
  • ако имате високи нива на пикочната киселина в кръвта
  • при бременни жени
  • жители на горещи и сухи райони


Причини за камъни в бъбреците

Основният фактор за формиране на камъни в бъбреците е дехидратация (обезводняване)на организма.  Най-често в бъбречни камъни се съдържа калций, в комбинация с оксалт (от там водят и  и името си  оксалатни камъни) или фосфат. 

Други химични съединения, които също могат да образуват камъни са:
  • пикочна киселина
  • магнезиев  амониев  фосфат
  • аминокиселини 

Камъните в бъбреците  могат да доведат до инфекция в уринарния тракт . Метаболитни нарушения или наследствени заболявания , могат да променят състава на урината и да увеличат риска от образуване на камъни.

 

Симптоми и признаци

Понякога симптомите може да са „тихи” и незабелязани, а при дриги случаи става въпрос за внезапна, мъчителна болка в долната част на гърба , слабините или корема. Не си мислете, че с промяна на положението на тялото, ще облекчите болката. Понякога тя е толкова тежка и мъчителна, че може да е придружена с гадене и повръщане или кръв в урината. 

Ако пикочните пътища са инфектирани, може да имате висока температура и втрисане. Могат да се появят и симптоми като  затруднено уриниране, позиви за уриниране  или болки в слабините.

Как да премахнем камъните в бъбреците по естествен път?

 Увеличете приема на храните , които са естествени диуретици:
диня, пъпеш, целина, грозде

Тези храни възстановяват функцията на бъбреците и способстват за изхвърляне на излишните течности извън тялото.
Консумирайте много зелени зеленчуци, плодове, бобови храни, риба и пилешко месо. Включете в менюто си храни, които имат високо съдържание на магнезий:
кафе, ориз, банани, овес, ечемик, соя, ленено семе
Най-важното! Пийте минимум 2-3 л . вода на ден.

Банани
Умерения прием на банани намалява риска от рак на бъбреците. Те са богати на антиоксиданти, които премахват свободните радикали .
Яжте 4-6 банана седмично.

Краставици
Краставиците са естествено средство за „почистване” на бъбреците. Консумацията на сок или пресни краставици премахва токсините от организма и в комбинация със сок от моркови са прекрасен лек за бъбреците.


Изпитано средство
Вземете една супена лъжица ябълков оцет, смесете я с чаша вода и пийте преди всяко хранене. Тази смес омекотява и разтваря камъните.

Смокини


  • Набирате 25 смокинови листа. Всеки ден в 500 мл вода варите по едно листо, докато остане 250 мл. от водата. Тази течност пиете през целия ден на малки глътки в продължение на 25 дни. След това почивате отново 25 дни и повтаряте и така до пълно излекуване.
  • Сварете две смокини в чаша. Пийте от сместа всяка сутрин в рамките на 30-40 дни.

За колко време излиза камъка?

Повечето камъни в бъбреците излизат от пикочо-отделителната система в рамките на 48 часа, с достатъчен прием на течности. Има няколко фактора, които се показателни за „преминаването” на камъка:
ръст , уголеменост на простатата, бременност и размер на камъка

Например камък с големина 4 mm има 80% шанс за преминаване, а 5 mm има 20% шанс. Камъни по-големи от 9-10 mm рядко могат да преминат без специфично лечение.


Лечение на камъни в бъбреците с билки


Ряпа
Пиенето на сок от ряпа е полезно средство за всички бъбречни заболявания. Една чаша сок от ряпа на гладно (всяка сутрин), разтваря камъните и ги отвежда чрез урината.

Сок от цвекло
Той подобрява кръвообращението и спомага за образуването на червените кръвни клетки, които поддържат функциите на бъбреците. Той прекрасно се справя с високото кръвно налягене и проблемите със сърцето. Препоръчително е сокът от цвекло да се смесва със сок от моркови (концентрация 1:4).  За максимален ефект пийте  1-2 чаши дневно.


Босилек
Една супена лъжица босилек (сок от свежи листа)смесете с една супена лъжица мед.  Пийте от сока в рамките на 5-6 месеца. През това време консумирайте по 2-3 ябълки на ден.

Сода за хляб
Половин  супена лъжичка сода за хляб разредена в чаша вода. Пийте поне 3 пъти дневно. Можете да добавите и сок от лимон за по- бърз ефект.

Аспержи (стара английска рецепта за разбиване на камъни)

Еднодневна рецепта:
Консумирайте 2 килограма сурови аспержи, пиейки около литър и половина кока кола. Не яжте нищо друго през целия ден. Ако не се получи от първия път повторете. Камъните се раздробяват и излизат безболезнено.


Ябълков оцет
В чаша вода смесете 2 супени лъжици ябълков оцет и 2 супени лъжици лимонов сок. Ще получите облекчение след около 4 часа.


Oвес и ечемик
Сипвате една шепа ечемик и една шепа овес в два литра вода и варите докато водата остане наполовина. Прецеждате и пиете по една чаша 30 минути преди хранене 3 дневно.



Царевични коси
Чаят е ефикасен при възпаление на бъбреците, катар на пикочния мехур, подагра и ревматизъм. Начин на приготвяне - тук.