Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Народни рецепти при язва


Язва на стомаха
Photo source

Стомашната язва  представлява малък отвор в стомашно-чревния тракт. Един от най-разпространените видове язва е тази на дванадесетопръстника (дуоденална язва). Язвите, които се образуват в стомаха се наричат гастритни язви. 
Те се появяват на първите 30 см от тънкото черво. Най-чести места за язва
в стомаха са пилорът (долното отверстие на стомаха) и малката кривина на стомаха. Болният страдащ от това заболяване изпитва известно неразположение и болки в стомаха. Обикновено размера на язвата варира между 0.32 см до 5.72 см. Язвата е хронична болест и се изостря пролет и есен (сезонна периодичност).

Симптоми
  • болка и парене зад гръдната кост
  • повръщане
  • загуба на апетит
  • гадене
  • подуване и газове в корема
  • лош дъх
Какви са болките при язва?

1. Болки, които настъпват обикновено от половин час до три часа след приемането на храната (понякога настъпват и веднага след приемане на храна, ако язвата е близо до хранопровода) и траят почти до второ нахранване. Понякога траят 1-2 часа и спират изведнъж, или се появят пак след ново постъпване на храна в стомаха.

2. Особена болезненост под лъжичката, която понякога е толкова
силна, че не дава да се пипне това място и болният има чувството,че сякаш нещо го гризе в стомаха. Тези болки понякога се разпростират изпод лъжичката към гърба.

3. След нахранване болният има оригвания на кисело. Обикновено при тази болест стомахът отделя повече киселини, отколкото когато е здрав, вследствие на които се появява и киселинният вкус в долната част на гърлото при оригване.

4. Повръщане, обикновено настъпва  няколко часа след ядене. Дължи се на затваряне на изхода на стомаха,където е язвата. Стомахът започва да се вълнува и за да се освободи отвкиснатата храна, я връща назад през хранопровода. Болните се оплакват често и от глад, както и от упорит запек признак на неврастения, безсъние и други.

5. Понякога и в изпражненията има кръв, с тъм-нокафяв цвят, даже черен, и е смесена добре с изпражненията. Тя идва от раната и е признак за голяма опасност, защото показва,че е засегнат кръвоносен съд.

Внимание! Ако имате кръвоизлив-незабавно потърсете лекарска помощ!

Диета при язва


  • Дъвчете храната продължително. Това спомага за правилното храносмилане и предотвратява стомашни усложнения.
  • Не преяждай! Преяждането засилва симптомите и дразни язвата.
  • Избягвай пикантни храни! Чилито, лютите чушки, черния пипер и чесъна могат да влошат симптомите
  • Употребявайте вегетарианска, млечно-растителна храна, повече каши
  • Пюрета или пък обикновена храна без тлъсто и консервирано
  • Месо и риба

Примерно меню (Петър Димков)

Преди обяд и вечеря можете да изяждате  по 12 глави печен кромид лук, но без захар. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г прясно месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба, но само варено или печено, не и пържено, при това много добре сдъвкано.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия, каши, пюрета.  Два часа след  ядене болният да изяжда и 12 печени ябълки без корите и семките.

Причини за появата на язва на стомаха
  • бактерия,  хеликобактерпилори (пренася се от хората чрез заразена храна и вода)
  • унищожаване на чревната мукозна обвивка
  • прекомерната употреба на противовъзпалителни лекарства 
  • силен стрес
  • генетично предразположение
  • прекомерна употреба на силни чайове, кафе или алкохол
  • лоша зъбна култура и болно гърло

Ето и някои  народни рецепти при язва:

Преди да предприемете всякакво самолечение, консултирайте се с вашия личен лекар!

Мед
Едно от най-универсалните лечебни средства, подходящ за гладка кожа и изхвърляне на токсините от тялото. Лъжичка мед в чаша топла вода, на гладно успокоява язвата.

Семена от копър
Дъвченето на семена от копър след хранене облекчава симптомите. Чаят от копър е много ефективен.

Джинджифил и лимон
Джинжифил (натурален антибиотик) в комбинация с лимон, действа много добре в битката с язвата.

Рецепти на Петър Дънов
Отвара от лайка- пийте по една кафена чашка 3 пъти дневно, преди ядене (вечер). Яжте препечен хляб и обикновена картофена супа, без подправки
Пийте по 1 чаена лъжичка зехтин на гладно или сок от прясно зеле.

Рецепти на Ванга за язва

1.Правите смес от билките: джоджен, листа от мента, стръкове от жълт кантарион, стръкове от мащерка и цветове от лайка. Вземате от тази смес около две супени лъжици  запарвате в половин литър вода. Оставяте да престои около 20 минути. Прецеждате и разделяте на 4 дози. Пие се 20 м. преди хранене.

2.Правите смес от листа от маточина, листа от мента, листа от живовляк, цветове от лайка, стръкове от риган и стръкове от жълт кантарион. Заливате две супени лъжици от тази смес с половин литър кипяща вода. Престоява около 20 минути. Прецеждате и разделяте на 4 дози. Пие се 20 м. преди хранене.

Рецепти на Петър Димков за язва на стомаха

Опичате 500 гр. леща до розов цвят, смилате я и я смесвате с 250 гр. зехтин и 120гр. пчелен мед. Вземате от сместа 2 часа след ядене по една супена лъжица.Рабърквате преди всеки прием.



Moжем ли да затворим язва с жълт кантарион? Билкови рецепти.

Най-често жълтият кантарион се използва за язва на стомаха и дванадесетопръстника. Кантариона съдържа над двадесет активни вещества, като някои от тях са с много силно действие. Знае се , че някои от тези вещества могат да ускорят възстановяването на увредената лигавица на храносмилателните органи. Те едновременно успокояват възпалението и спират изтъняването и. Жълтият кантарион може да се използва и като хранителна добавка против стрес и възстановяване на психичното равновесие.
Преди да пристъпите към лечение на язва с жълт кантарион се консултирайте с вашия гастроентеролог!


Билкови рецепти при язва на стомаха

Рецепта 1
Вземете по 50 гр. стръкове от жълт кантарион, 50 гр. грудки салеп, 50гр. корен от чер оман, 25 гр. стръкове от мащерка, 25 гр. стръкове камшик, 25 гр. листа от градински чай, 25 гр. стръкове от червено подъбиче. Смесете билките и от така получената смес вземете 2 супени лъжици, поставете ги в 500 ml.  вода. Трябва да поврат около 10 минути, прецеждате и пиете от отварата по една винена чаша 4 пъти дневно преди храна.

Рецепта 2 ( само с жълт кантарион)

Вземете 2 супени лъжици от билката и поставте в половин литър вода. Сместа да поври около 5 минути. Прецеждате и пиете по 100 ml.  половин час преди ядене, 4 пъти дневно.


Билкови рецепти при язва на дванадесетопръстника

Вземете по 25 гр.от следните билки:
жълт кантарион, листа от смрадлика, стръкове бял равнец, стръкове синя тинтява, листна мента, корени от черен оман, и цветове от иглика. Смесвате всичко и вземате от сместа 2 супени лъжици. Поставяте ги в половин литър вода да поврат 10 минути. Прецеждате и пиете по една винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.



Мерки за облекчаване на язвата

Пийте поне по 8 чаши вода дневно за да облекчите симптомите. Благодарение на водата можете да поддържате оптимално pH ниво, изхвърляйки токсините от организма.
Пет народни рецепти, чрез които можете да успокоите язвата тук.

Подходящи храни при гастрит...

Кисело мляко
За него се знае, че неутрализира газовете и киселините.

Сокове
Ежедневната употреба на сок от моркови, цвекло, спанак и краставици неутрализира стомашните киселини.

Храни богати на антиоксиданти
Приемайте храни богати на антиоксиданти, това подобрява многократно състоянието.

Плодове съдържащи антиоксиданти
арония, грозде, киви, череши, боровинки, лимон, шипка, ябълки, портокали , ананас , малини, сушени сини сливи, ягоди

Зеленчуци съдържащи антиоксиданти
домати, кисело зело, ряпа, зеленолистни зеленчуци, спанак, моркови, броколи, тиква, лук, чесън, боб, патладжан

Други храни богати на антиоксиданти
черен дроб, мляко, соя, жито и житни растения, пшеница, кълнов, растителни масла, бадеми, фъстъци, жълтък, какао, червено вино , зелен чай, мед, орехи

Как се поставя диагноза за пептична язва?
  • на база на история на заболяването
  • кръвен тест
  • изследване на изпражненията
  • дихателен тест
  • ендоскопия
  • гастроинтестинална серия 

Повече информация за видовете язви и как да ви бъде поставена диагноза тук.