Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Левкемия (рак на кръвта) – видове лечения и съвременни терапии?

Левкемия - видове терапии
Photo source
Левкемията се свързва с рак на кръвната тъкан. За сега точната причина на заболяването не еизвестна.

Познати са остра и хронична левкемия, в зависимост от това колко бързо се развива болестта, а другите видиве левкемия се определят от вида на кръвните клетки, които са засегнати. За сега са известни 4 основни вида :
  • остра лимфоцитна левкемия
  • хронична лимфоцитна левкемия
  • остра миелоцитна левкемия
  • хронична миелоцитна левкемия
Хората, страдащи от левкемия са подложени на увеличен риск от развитие на инфекции, анемия и кървене.

Нормални кръвни клетки

Повечето кръвни клетки се развиват от клетки в костния мозък, наречени стволови клетки. Костен мозък е мека тъкан от която са изградени костите. Стволовите клетки се развиват в различни видове кръвни клетки, като всеки вид е натоварен с различна дейност:
  • белите кръвни клетки помагат в борбата с инфекциите
  • червените кръвни клетки пренасят кислород към тъканите в тялото
  • тромбоцитите помагат за образуване на кръвни съсиреци, които контролират кървенето
Белите кръвни клетки, червените и тромбоцитите са изработени от стволови клетки.  Когато клетките остареят или се повредят, те умират, а на тяхно място се появяват нови.

При хората, страдащи от левкеми, костният мозък образува  анормални  бели кръвни клетки. За разлика от нормалните кръвни клетки, тези с левквмия не умират когато би трябвало. Те могат да изтласкат белите, червените кръвни клетки и тромбоцитите, което затруднява работата на нормалните кръвни клетки.

Видове левкемия

Типовете левкемия могат да бъдат групирани в зависимост от това колко бързо се развива болестта и дали се влошава.

Хронична левкемия

В началото на болестта, клетките причиняващи левкемия все още могат да изпълняват работата на нормалните бели кръвни клетки.
В началото пациентите могат да не проявяват никакви симптоми. 

Хроничната левкемия се открива при рутинен медицински преглед. С много бавни темпове тя започва да се влошава. Докато броят на левкемичните клетки в кръвта се увеличава, хората се оплакват от подути лимфни възли или инфекции. Когато симптомите се появят – те са меки в началото и постепенно се влошават.

Остра левкемия

Левкемични клетки не могат да се справят с работата на нормалните бели кръвни клетки. Броят на левкемичните клетки се увеличава бързо. Остра левкемия обикновено се влошава бързо.

Видовите левкемия могат да се разделят още в зависимост  от това кои видове бели кръвни клетки са засегнати.
Левкемия може да започне в лимфоидни клетки или миелоидни клетки. Левкемия, която засяга лимфоидни клетки се нарича лимфоидна, лимфоцитна или лимфобластна левкемия. Левкемия, която засяга миелоидни клетки се нарича миелоидна, миелогенна левкемия или миелобластична. От тук следват и 4 те типа левкемия:

Хронична лимфоцитна левкемия
Тя засяга лимфоидни клетки и обикновено расте бавно. Най-често хората диагностицирани с тази болест са над 55 годишна възраст. Този вид почти никога не засяга децата.

Хронична миелоидна левкемия
Тя засяга миелоидни клетки и обикновено расте бавно в началото. То засяга предимно възрастни.

Остра лимфоцитна (лимфобластна) левкемия
Засяга лимфоидни клетки и расте бързо. Тази форма на левкемия засяга малки деца и възрастни.


Остра миелоидна левкемия
Тя засяга миелоидни клетки и расте бързо. Среща при възрастни и деца.

Кой е в риск?
Все още не е известна причината защо един човек се страда от левкемия, а друг –не. Все пак, има  определени рискови фактори, които могат да увеличат вероятността дадено лице да бъде засегнато от това заболяване. Рисковите фактори могат да бъдат различни за отделните видове левкемия:

Радиация
Голяма е вероятността, пациенти, изложени на много високи нива на радиация да бъдат засегнати от остра миелоидна левкемия, хронична миелоидна левкемия или остра лимфоцитна левкемия.

Атомна централа, атомна бомба
Много високи нива на радиация са били причинени от атомните взривове бомба (в Япония по време на Втората световна война) или при избухване на атомна централа ( Чернобил). Хората, особено децата, които оцеляват при атомни експлозии  имат повишен риск от развитие на левкемия.


Лъчева терапия, химиотерапия
Друг източник на излагане на високи нива на радиация е лечение на рак и други заболявания. Лъчева терапия може да увеличи риска от левкемия.


Рентгенови лъчи
Стоматологичните рентгенови лъчи и други диагностични рентгенови лъчи  излъчват в по-малка степен радиация.

Бензол
Излагане на бензен на работното място може да доведе до остра миелоидна левкемия, хронична миелоидна левкемия или остра лимфоцитна левкемия.

Левкемия – симптоми

Симптомите при  левкемия зависят от броя на левкемичните клетки и къде тези клетки се натрупват в тялото. При пациети с хронична левкемия не могат да се наблюдават някакви симптоми. Единствено лекарят може да открие  заболяването по време на рутинен кръвен тест. Хората, с остра левкемия обикновено търсят доктор, защото не се чувствт добре.
Ако е засегнат мозъка, те могат да изпитват главоболие, объркване, загуба на мускулен контрол, или припадъци. Левкемия също може да повлияе на  стомашно-чревния тракт, бъбреците, белите дробове, сърцето, или тестисите.

Най-общите симптоми при хронична или остра левкемия, могат да включват:
  • подути лимфни взли, кото не болят
  • треска или нощно изпотяване
  • чести инфекции
  • чувство на слабост или умора
  • кървене от венците, малки червени петна по кожата
  • подуване или дискомфорт в областта на корема ( подуване на далака и черния дроб)
  • загубата на тегло не
  • болка в костите или ставите
Тези симптоми не се дължат на рак, те могат да бъдат причинени от инфекция или други здравословни проблеми. Потърсете лекар за установяване на точните симптоми.

Поставяне на диагноза

Левкемията обикновено се открива при рутинна проверка от лекар, но трябва да бъдат направени и следните тестове:

Физически тест – лекарят проверява за подути лимфни възли, далака, черния дроб.

Кръвен тест – В лаборатория се прави пълна кръвна картина за проверка на броя на белите кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцитите. Левкемия причинява много високо ниво на белите кръвни клетки, а може да причини и ниски нива на тромбоцити и хемоглобина, който се намира в червените кръвни клетки.

Биопсия - биопсията е единственият  начин да се провери дали левкемичнитр клетки са в костния мозък. Преди да се направи тя, се прави местна упойка. Патолог използва микроскоп, за да се провери тъканта за левкемични клетки.

Вземане на проби от костния мозък – прави се с дебела куха игла.

Как се лекува левкемия?

Възможни са различни варианти за лечение, като:

  • химиотерапия
  • локална терапия
  • биологична терапия
  • лъчева терапия
  • трансплантация на стволови клетки
Изборът на лечение зависи от следните неща:

вида левкемия (остра или хронична)
вашата възраст

Хората, страдащи от остра левкемия трябва да се лекуват по правилния път. Целта е да се премахнат симптомите. Това е познато под името ремисия. След като сте времисия могат вече да се прилагат и други терапии за да не се появи болестта отново. Това се нарича поддържаща терапия. Трябва да се знае , че голяма част от хората с остра левкемия могат да бъдат излекувани.

Ако имате хронична левкемия без симптоми, e вероятно да не ви лекуват за рак на кръвта веднага, но вие ще бъдете поставен под наблюдение. Голям шанс на лечението и се дава на стволовите клетки.

Тъй като при лечение на левкемия може да се наблюдават и странични ефекти е хубаво да сте осведомени какви могат да бъдат те и как могат да повлияят на вашето здраве. За целта е хубаво да зададете следните въпроси на лекуващия лекар:

Въпроси, свързани със страничните ефекти при лечение на левкемия, които трябва да зададете на лекуващия лекар

  1. От какъв вид левкемия страдам?
  2. Какъв избор за лечение имам? Кое ще ми препоръчате? Защо?
  3. Ще ми приложите ли повече от един вид лечение? Как лечението ми ще се променя през времето?
  4. Какви ползи ще имам от прилаганите ми видове лечения?
  5. Какви са рисковете и възможните странични ефекти? Какво можем да направим за да контролираме страничните ефекти?
  6. Какво да направя за да се подготвя за лечение?
  7. Ще трябва ли да остана в болница? За колко време?
  8. Здравната каса ще покрие ли разходите за лечение?
  9. Как ще повлияе лечението на живота ми, ще мога ли да върша всекидневните си задължения жезпроблемно?
  10. Колко често трябва да ходя на прегледи?
Химиотерпия

Много хора се лекуват с химиотерапия. Така се унищожават левкемичните клетки.В зависимост от вида на левкемия от който страдат пациентите, може да се използва едно лекарство или комбинация от две или повече лекарства. Лечението може да се прилага по няколко начина:
  1. Орално – прием на хапчета през устата.
  2. Венозно – чрез игла или тръбичка във вената
  3. Чрез катетър (тънка тръбичка) –поставя се в голяма вена разположена в областта на гърдите. Докторът вкарва лекарството не във вената, а в катетъра. Това е щадящ метод, който се прилага когато са  необходими много инжекции.
  4. Интратекална химиотерапия – когато се инжектира лекарства директно в гръбначно-мозъчната течност. Тази терапия може да се извърши по два начина:
  • в гръбначномозъчната течност – чрез инжектиране на лекарства
  •  в областта под скалпа – чрез поставяне на специален катетър под кожата на главата. Лекарят инжектира лекарствата направо в катетъра. Този метод се избягва заради болката, която се предизвиква от инжекциите в гръбначномозъчната течност.
Този вид химиотерапия се използва, защото много лекарства, приемани през устата не могат да „преминат” през здравите стени на кръвоносните съдове, намиращи се в мозъка и гръбначния мозък.  Химиотерапията се прилага на цикли, след което следва период на почивка.

Страничните ефекти зависи главно от кои лекарства са дадени и колко. Химиотерапията убива бързо растящи левкемични клетки, но сметка на това прилаганото от лекаря лекарство може да навреди на нормалните клетки, които се делят бързо.

Кръвни клетки
Тъй като химиотерапията понижава нивата на здравите кръвни клетки, вие сте по-склонни към инфекции, лесно кървене, вие сте много слаб и уморен. Трябва да ви се направят  кръвни тестове и може химиотерапията  да се прекрати за известно време или да се намали дозата на лекарството.

Клетки, разположени в корените на косата
Химиотерапия може да доведе до загуба на коса. Това не трябва да ви притеснява защото тя ще порасне отново, но може да бъде с малко по-различен цвят и текстура.

Клетки, разположени в храносмилателния тракт
Химиотерапията може да предизвика липса на апетит, гадене и повръщане, диария или язвички по устните

Сперматозоиди и яйцеклетки
Някои видове левкемия може да доведе до безплодие.

Деца
Установено че, че голяма част от децата, лекувани за левкемия, имат нормална плодовитост, когато пораснат. Но това не е гаранция за всички!

Мъже
Химиотерапията може да увреди сперматозоидите. Възможно е  сперматозоиди да спрат да се възпроизвеждат. Тъй като тези промени могат да бъдат необратими след химиотерапията, някои мъже замразяват сперматозоидите преди лечение.

Жени
Химиотерапията може да навреди на яйчниците. Жените могат да имат нередовен менструален цикъл или той може да спре напълно.

Жените могат да имат симптоми на менопаузата, като ги обливат горещи вълни и имат вагинална сухота. Жените, които искат да забременеят за в бъдеще трябва да проучат възможността за запазване на яйцеклетките преди започване на химиотерапията.

Биологична терапия
Чрез този вид лечение се цели подобряването на естествените защитни сили на организма. Вид биологична терапия е вещество наречено моноклонално антитяло. То се свързва с левкемичните клетки, опитвайки се да ги унищожи.  При пациенти с хронична миелоидна левкемия, биологичната терапия се извършва с интерферон. Той се инжектира под кожата или в мускул. Това може да забави растежа на левкемичните клетки.

Страничните ефекти на биологична терапия се свързват с предизвикване на обрив или подуване на мястото, където се инжектира лекарството. Пациентите могат да имат главоболие, мускулни болки, висока температура или слабост. Лекуващият лекар трябва да проверява кръвта за анемия  и други проблеми.


Лъчева терапия
При лъчетерапията се използват високо енергийни лъчи, които унищожават левкемичните клетки. Този вид терапия се провежда 5 дни в седмицата в продължение на няколко седмици. Облъчванията се прилагат веднъж или два пъти дневно в продължение на няколко дни, обикновено преди трансплантация на стволови клетки.
Страничните ефекти на лъчева терапия зависи главно от дозата на радиация и частта от тялото, която се обработва. Например, облъчване в корема може да предизвика гадене, повръщане и диария, а кожата в засегнатата зона може да стане червена, суха и чувствителна. Вие също може да загубите косата си в третираната област. Много е вероятно да бъдете много уморени по време на лъчева терапия, особено след няколко седмици от лечението.

Трансплантация на стволови клетки        
При левкемия може да се приложи трансплантация на стволови клетки. При нея вие ще бъдете лекувани  с високи дози лекарства, радиация, или и двете.

Тези високи дози лекарства ще унищожат левкемичните и нормалните кръвни клетки в костния мозък. След химиотерапията и/ или лъчетерапията, ще ви бъдат инжектирани здрави стволови клетки през голяма вена.  Новите кръвни клетки се развиват от трансплантираните стволови клетки и те заменят тези, които са били унищожени при лечението.

Полезни връзки:

До 10 години левкемиятa ще бъде лекувана, подробности – тук.
Българска асоциация за закрила на пациентите  тук.
Българска асоциация на онкоболните  - тук.
Български онкологичен институт  тук.
Национално сдружение на хора страдащи от хронична миелогенна левкемия – тук