Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Причини, рискови фактори и видове катаракта (перде на очите).

Photo source
Катаракта (лечение с природни средства)



При катаракта качеството на зрение постепенно се влошава с напредване на възрастта. Лещата на окото се замъглява и се изкривява светлината, която навлиза през нея. Макар, че това е нормален процес, характерен с напредване на възрастта , той може да се случи и в по ранни години.  

В голям процент от случаите хората не знаят, че са засегнати от катаракта( перде на окото), защото промените са едва забележими и трудно се усещат. Обикновено болестта засяга и двете очи едновременно, но може да има и изключения. Катаракта засяга хората над 60 години (60%). При пълното развитие на болестта най-честите оплаквания са –затруднение при шофиране нощем, или при четене и въобще извършване на всякаква дейност, при която се изисква ясно зрение.

Лещата на окото предимно е изградена от вода и протеини. За да се поддържа ясно зрение е отговорен определен тип протеин. За съжаление , с течение на годините се променя структурата на този протеин, а това води до постепенно помътняване на лещата.

Причини за катаракта
  • напредване на възрастта
  • възпаление на очите
  • катаракта по рождение
  • операция на очите
  • прекомерно излагане на ултравиолетова светлина
  • тютюнопушене
  • употреба на стероиди

Видове катаракта
Подробна информация –тук.

Традиционно лечение на катаракта (перде наочите)

То се изразява в хирургическото му премахване и имплантиране на изкуствена леща. За щастие има редица народни и билкови средства които могат да бъдат взети в ранна възраст за да се предотврати или забави появата на катаракта.


Лечение с природни средства. Безоперативно лечение на катаракта.

Моркови 
Смята се, че те са едни от най-добрите природни методи за лечение на катаракта. Те са чудесен източник на витамин А. Можете да консумирате моркови в сурово състояние  всеки ден или във вид на сок две чаши дневно.

Магданоз
Сока от магданоз  също е изпитано средство при катаракта. Консумирайте го в сурово състояние или като подправка. Той облекчава проблемите ви при язва на роговицата, слабо зрение или конюнктивит.

Анасон
Несъмнено анасона притежава прекрасни свойства за лечение на катаракта. Дневния му прием е около 6 грама всяка сутрин и вечер. Можете да приготвите смес от анасон, кориандър на прах и кафява захар и дневно да вземате по 12 грама.

Невен
Той се приема като студена настойка за измиване на очите, когато сте подложени на стрес. Той има много положителен ефект върху очите, както и при конюнктивит.

Чесън
Приема на няколко скилидки чесън всяка сутрин има много добър ефект. Смята се че, чесънът по естествен път „чисти” лещата. Освен това той помага и за подобряване на сърдечно-съдовата система. Яжте по 2 скилидки суров чесън всеки ден.

Зеленчукова салата
Консумирането на сурова зеленчукова салата също помага за лечението на катаракта. Тя подхранва очите с основни витамини,  и по-специално витамин  А.

Бадеми и черен пипер
Накиснете  7 бадемови ядки заедно с половин грам черен пипер в чаша водата, оставете сместа да престои за една нощ. Стрийте бадемите сутринта и консумирайте, може да добавите и мед по желание. Вземайте от сместа всеки ден.

Сусам
Вдишването на миризма от сусам, смесен с мед намалява прекомерното овлажняване на очите. 
Кардамон
Вземете две малки парчета от кардамон, смелете ги на прах и поставете в чаша прясно мляко. Кипнете млякото и пийте само вечер, това има много здравословен ефект върху очите.
Народни рецепти за катаракта
1. Направет разтвор от дестилирана вода и пчелен мед. Съответно 150 гр. дестилирана вода и 40 гр. мед.  Към така приготвения разтвор можете да добавите и няколко капки лимонов сок. Прилагайте вечер преди лягане по 2-3 капки на всяко око.

2.  Смесете 50гр./50 гр.- пчелен мед и слаба ракия, като добавите и  една супена лъжица захар, разбъркайте и оставете в хладилника. Капвайте по 2-3 капки във всяко око, вечер до изчезване на пердето.

Диета при катаракта

Витамин А
Той е пряко отговорен за силата и мощта на очите. Препоръчително е да вземате храни, които са богати на витамин А.


Храни съдържащи витамин  А
  • всички оранжеви и жълти зеленчуци като моркови, портокали, тикви, манго, папая
  • зелени листни зеленчуци като спанак, кориандър
  • вегетариански храни, риба, черен дроб и яйца
  • млечни продукти 

 Риска от катаракта може да се намали чрез включване на витамин С в диетата.

Храни съдържащи витамин  С

чушки, зеле, картофи, киви, ягоди, портокали, лимон



Полезни връзки
Всекидневни грижи за очите-тук.
Всичко за зрението –тук.