Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Суха кашлица при бебетата. Кога да се безпокоим?

Суха кашлица при бебетата. Кога да се безпокоим?

Кашлицата при бебето може да има много причини и въобще не е за подценяване, още повече, че то не може да ви отговори какво му има. Знам, че много често сте се чудили какво да правите-да се обадите на вашият лекар за съвет, да си уговорите среща със специалист , или направо да хукнете към спешното.

Според педиатрите, кашлицата е начин при който организма се стреми да се защити. Чрез кашляне се изчистват дихателните пътища, отделя се секрет от гърлото( най-често в задната част) и се отделят храчки. Има два вида кашлица,  която се проявява по този начин:

Суха кашлица

Тя се проявява когато бебето има някаква настинка или страда от алергия. При нея се наблюдава дразнене на възпаленото гърло.

Влажна кашлица

Тя води началото си от респираторно заболяване , в следствие на бактериална инфекция. Тя се причинява от храчки или слуз, която съдържа бели кръвни клетки (за да се подпомогне борбата срещу микробите).

При деца под 4 месеца не може да се наблюдава някаква сериозна кашлица, но ако това не е така , това означава , че нещата са сериозни. Например, ако пеленачето кашля ужасно през зимата, това може да се дължи на респираторен синцитиален вирус- това е много опасна вирусна инфекция за кърмачета.  Ако бебето вече е на годинка , каквито и кашлици да премине то, то те са по-малко тревожни.

Признаци, характерни за настинка при бебето

Ако забележите, че кърмачето има:
  • запушен или течащ нос
  • възпалено гърло

Това са сигурни знаци, че то страда от настинка.
Други сигнали може да са:
  • леко повишена температура през нощта
  • отделяща се слуз
Лечение

Основното е много течности и много почивка. Най-добре е да давате чаена лъжичка мед за успокоение на кашлицата.
Смесете  100 г мед и 100 г прясно масло  с 1 пакетче ванилия. Давайте 3 пъти по 1 чаена лъжичка.
Детска, упорита кашлица
Необходими продукти: един картоф, една глава лук и една ябълка

Сварявате картофа, главата лук и ябълката, в един литър вода докато водата остане наполовина. Да се взема 3 пъти на ден по една чаена лъжичка от течността.

Ако детето ви е на 4 месеца или по-малко и има силна треска,  леко повишена температура, потърсете незабавно лекар.

Круп – това е респираторна инфекция на горните дихателни пътища. Тя обикновено засяга деца под 5 годишна възраст. Детето обикновено се буди през нощта с кашлица подобна на лай. Кашлицата започва като от нормална настинка и с хрема. 
Обикновено круп се причинява от вирусна инфекция, тя кара лигавицата на трахеята да се подува, като се затварят дихателните пътища. Особено проличава това при вдишване. За да започнете лечение, първо трябва да успокоите детето. Пуснете душа в банята детето да подиша топлите изпарения, влажният въздух трябва да облекчи дишането. В рамките на 3-4 дни ще стане ясно да ли става въпрос за круп.

 

Пневмония

Вирусна или бактериална инфекция на белите дробове и може да бъде причинена от редица фактори, включително и обикновена настинка.

Бебе, което страда от пневмония има доста изтощителен вид и силна кашлица с жълто-зелен слуз. В зависимост дали инфекцията е вирусна или бактериална, обадете на вашия лекар. Бактериалната пневмония е много по-опасна, тя се причинява от определен вид стрептокок.


Бронхит или астма

Хрипове и стеснения на дихателните пътища се причиняват от редица фактори, включително от околната среда и прах. Според лекарите астмата не е характерна за деца под 2 годишна възраст, освен ако бебето няма някаква фамилна обремененост. По-голяма част от случаите на бронхит при бебета под 1 годишна възраст се причиняват от респираторния синцитиален вирус. Този вирус може да проникне в белите дробове на бебето и може да бъде потенциално опасен. Понякога алергичната кашлица може да се се обърка. Ако детето ви страда от астма то обикновено симптомите биха били:

  • сърбеж и сълзене на очите
  • симптоми характерни за настинка

Бронхита е характерен най-вече за есента и зимата и може да бъде придружен от:
  • лека повишена температура
  • загуба на апетит

При това положение наблюдавайте дишането на вашето дете , ако се наблюдават 50 или повече вдишвания за минута, това означава че детето ви е в респираторен дистрес- потърсете незабавно лекар.Не изчаквайте дълго, хриповете могат да бъдат опасни. Ако вече дишането е под контрол може да му давате  много течности, както и да почива повече.

Магарешка кашлица (коклюш)

Това е болест от миналото(ваксината е създадена през 1960 г.), която е представлявала животозастрашаваща бактериална инфекция.
Симптомите, които могат да се наблюдават са:
  • изпъкнали очи
  • пребледняване
  • изплезване на езика

Усложнения и лечение на коклюш с народни средства – тук.

Обекти, които могат да доведат до задушаване

Парче морков или хот-дог може да доведе до задушаване. Ако бебето започне да се задъхва  или кашля внезапно по време на хранене, погледнете първо в устата му. Най-честата причина за кашлица от този тип са фъстъци заседнали в дробовете на детето. Ако кашлицата е от този тип, най-честите симптоми са:
  • лицето му е бледо-синьо
  • не  издава никакъв хрип или звук
  • очевидно се мъчи и гърчи

Това, което може веднага да направите е да обърнете бебето с главата надолу и да го потупате 4-5 пъти в гърба, между плешките. потърсете незабавно лекар.