Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Полезни съвети при болки в коляното

Полезни съвети при болки в коленете
Photo source


Хората от всички възрасти са засегнати от болки в коляното. Тези болки може да са в резултат на нараняване, разкъсване на сухожилието или хрущяла. Различни болести като артрит, подагра или инфекции също могат да предизвикат болки в коляното.

Симптоми
В зависимост от причината, местоположението и степента на болка могат да варират. Признаците и симптомите включват:
  • подуване и скованост
  • зачервяване и затопляне при допир
  • слабост или нестбилност
  • „хрускане” на коляното
  • блокиране или невъзможност за разтягане на коляното

Кога се нуждаем от медицинска помощ?

  • коляното трудно понася тежестта на теглото ви
  • коляното не спира да се подува
  • не можете да разтегнете или свиете коляното си
  • силна деформация
  • освен зачервяване и подуване на коляното имате и треска с висока температура
Причини

Болките в коляното могат да бъдат причинени от контузии, различни видове артрит, наранявания или други проблеми.

Нараняване на коляното
Ставните връзки, сухожилията и хрущялите, които формират колянната става могат да бъдат засегнати при нараняване на коляното.  Някои от най-честите наранявания са:
Разкъсване на предни кръстни връзки на коляното - една от четири връзки, които свързват пищялната към бедрената кост. Този вид нараняване се случва при хора, които се занимават с баскетбол, волейбол, футбол, ски и други спортове, свързани с резки промени на посоката на движение на играчите.

Разкъсване на менискуса.
Той представлява здрав и жилав хрущял, който играе ролята на амортисьор между пищялната и бедрената кост. Менискуса може да бъде скъсан при внезапно усукване на коляното, когато тежестта е преместена върху него.
Бурсит на коляното.
Някои наранявания на коляното могат да предизвикат възпаление в бурсите (малки турбички течност), познато като подпухване на коляното, при което сухожилията и ставните връзки се „плъзгат” гладко върху ставата. Тя става болезнена, кожата над нея се зачервява и се появява температура. Обикновено ходенето става много трудно, особено при възрастни пациенти.
Народни рецепти за бурсит
Прополис
Вземете 10-20 гр. прополис , настържете го и го поставете в бурканче с капачка. Залейте сместа с 1-2 супени лъжици медицински спирт. Поставете бурканчето за една седмица на прохладно място ( без да бъде огрявано от слънце). Мехлемът е напълно готов след като е престоял 7 дни. Добавете тогава към него 100 гр. растително масло и нанасяйте два, три пъти дневно върху болното място. Дръжте мехлема в добре затворен съд, на прохладно място.
Пателарен тендинит.
Тендинита представлява дразнене на едно или няколко сухожилия (еластични и здрави влакна, които свързват мускулите с костите). Пателарното сухожилие свързва четириглавия бедрен мускул с пищялната кост.
Склонни да развият пателарен тендинит са : атлети, скиори, велосипедисти.
Отпускане на тялото.
Понякога нараняване или дегенерация на костите или хрущялите може да причини „отчупване”на парченце от хрущяла или костта. Така то може да се движи свободно в пространството около ставата. по-принцип това не би трябвало да създаде проблеми, освен ако тялото е отпуснато и това може да попречи на движението на колянната става.
Заключване на коляното.
Това  може да се дължи на много причини  като:
  • травми, фрактури
  • болки в коляното и увредено на сухожилие,
  • артрит, остеоартрит
  • преместване на колянната капачка, скъсан менискус

Изместване на капачката на коляното.
Това се случва когато има изместване или приплъзване на триъгълната кост (пателата). Тогава капачката е отслабена и може да се движи свободно
Болки в коляното свързани с:
артрит
остеоартрит
ревматоиден артрит
подагра
псевдо подагра
септичен артрит
1.Остеоартрит
Познат често като дегенеративен артрит. С напредването на възрастта коленния хрущял се износва и разкъсва.
2.Ревматоиден артрит
Това е най-инвалидизиращата форма на артрит. Ревматоидния артрит е автоимунно заболяване, което може да засегне почти всяка става в тялото, включително и коляното. Макар, че е хронично заболяване то може да се различава по острота и тежест. Дори е възможно да отшуми само.
3.Подагра
Този тип артрит се случва когато кристали на пикочната киселина започват да се натрупват в ставата. Знае се, че подагра засяга най-често големия пръст на крака, но тя може да засегне и коляното.
4.Псевдо-подагра
Често се бърка с подагра, но е причинена от кристали на калциев пирофосфат, които се развиват в ставната течност. Коленната става е най-много засегната. 
5.Септичен артрит
Понякога коленната става може да бъде подута или зачервена и обикновено няма никаква травма преди да се появи болката. Септичния артрит най-често започва с треска.
Алтернативно лечение на коляното
Почивайте многоден или два почивка могат да предотвратят бъдещи увреждания на коляното. При по-тежки наранявания вие се нуждаете от повече време за възстановяване.
Лед- той намалява възпалението. Въпреки, че е безопасен, не го използвайте за повече от 20 минути – има риск от увреждане на нервите и кожата.
Повдигане на крака – използвайте висока възглавница или облегалка на стол за да облекчите болката в коляното и подуването.
Парна баня – тя подобрява кръвообръщението в областта на коляното, намалявайки възпалението. Докато сте в парната баня леко можете да масажирате коляното.

Масаж на коляното със зехтин, кокосово масло или синапено масло. Затоплете преди масаж. Прилагайте 3 пъти на ден.


Лечение на болки в коляното (артрит)с билки. Полезни съвети.

  1. Най-полезното средство при болки в коленете е пиенето на сок от сурови картофи ( 100-200 гр.) на гладен стомах, сутрин рано.
  2. Сок от зелени листни зеленчуци, моркови, целина и червено цвекло могат да направят чудеса с вашето коляно. Пийте редовно свеж сок в рамките на няколко месеца,  до отшумяване на болката.
  3. Мед (бакър) укрепва мускулната система. Изпиване на 250 ml. вода престояла за една нощ в меден съд е едно от най-ефективните средства за защита при лечение на артрит и болки в коляното.
  4. Бананите са източник на витамин В 6. Консумирайте 1-2 банана дневно в рамките на няколко месеца.
  5. Пийте минимум по 1 чаша лимонов сок на ден. Той действа като разтворител на пикочната киселина (една от основните причини за артрит).
  6. Парченце джинджифил спомага за облекчаване на болките.
  7. Вземете една супена лъжица мед и я смесете с половин чаена лъжичка канела. Приемайте от сместа ежедневно.

Ефикасна рецепта за гонартроза на коляното

Вземате една средно голяма глава лук и я счуквате много добре, след това прибавяте една чаена лъжичка сяра към него и много добре разбърквате. С така приготвената смес правите загряващ компрес на болезненото място. Държите компреса два часа, след което го махате и намазвате болното място със зехтин или олио. Правите компреси до пълното премахване на отока и болката.