Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Целулит – що е то и можем ли да се предпазим?

Photo source
Как да се предпазим от целулита?


Състояние на кожата, при което се наблюдават мастни натрупвания в определени области от тялото е познато под общото име - целулит. Обикновено това са задните части на бедрата, като най-често се появяват след пубертета. Целулитът най-общо се класифицира в три степени:

Първа степен – не се наблюдават някакви клинични симптоми, но при наблюдение под микроскоп на клетки от кожата, се установяват определени анатомични промени.

Втора степен – в допълнение към микроскопичните промени се забелязват и бледи петна, с намалена еластичност.

Трета степен – наблюдава се видима грапавост на кожата (познато като портокалова кора) заедно с признаците от „втора степен”.
Макар, че целулита може да засегне и двата пола, много повече са засегнати жените, защото те са по-предразположени към него.

Според д-р Хаус се различават 4 различни степени на целулит:
  • 1-ва – не се вижда целулит дори и при ощипване на кожата
  • 2-ра – не се наблюдава целулит когато сте легнали или изправени
  • 3-та – той се вижда когато стоите изправени, но когато сте в легнало положение изчезва
  • 4-та – наблюдава се в легнало и в изправено положение


Според д-р Хаус 95 % от жените имат някъде по тялото целулит. Целулита често е наследствен, а дори и слабите жени не са застраховани от него. Според него борбата трябва да бъде много упорита и са нужни всекидневни движения и упражнения - бягане, плуване, бързо ходене. Това спомага за увеличаване на кръвообръщението и освобождаване на мастните тъкани.

Д-р Хаус твърди, че  Ginkgo Biloba е много мощен антиоксидант, който ефективно окислява мастните клетки, които се намират под повърхността на кожата и спомага за увеличаване на кръвообращението чрез укрепване на вените, което помага да се отърве  тялото от целулит.

От какво се причинява целулита?

Според по известните причини са:

Хормонални фактори

Те оказват голямо влияние върху развитието на целулита. Много проучвания доказват, че естрогена, инсулина, норадреналина, хормоните на щитовидната жлеза са част от процеса на образуване на целулит.

Генетични фактори

Гените могат да предразположат хората към целулит - това могат да са пол, раса, бавен метаболизъм, разпределение на мазнини под кожата и др.

Диета

Хората, които консумират твърде много мазнини, въглехидрати, сол (и много по-малко фибри), е твърде вероятно да имат много по-големи количества целулит.

Начин на живот

Целулита може да бъде по-разпространен много повече сред пушачи и тези които водят заседнал начин на живот.

Облекло

Бельо със стегнат ластик в  задните части може да ограничи притока на кръв и да допринесе за образуване на целулит.

Как можем да отстраним целулита?

Някои от методите, които могат да помогнат са:
  • масажи, които стимулират лимфния поток
  • топлинна терапия, радиочестотна терапия
  • ултразвук
  • магнитотерапия
  • ендермология
  • електрическа стимулация
  • радиална терапия


 За сега не всички терапии могат да гарантират 100% отстраняване на целулита.

Как да се предпазим от образуване на целулит?

Подходящи диети и храни

Целулитът много често е причинен от токсини, които намаляват еластичността на кожата и забавят кръвообръщението. За тов трябва да консумираме ярко оцветени плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат повече антиоксиданти, които имат способността да изхвърлят токсините от тялото. Хубаво е по възможност да консумирате по една шепа ягоди, боровинки, малини, къпини всяка сутрин.  

Бананите и мангото са известни с повишаване на притока на кръв, което спомага за предотвратяване на целулита и увреждането на тъканите под кожата.
Храните, богати на витамин С също много добре се борят с целулита, защото повишават нивата на колаген в кожата, който я държи стегната. Други подходящи храни за кожата са:
  • риба, пиле
  • грейпфрут, домати, ябълки
  • спанак, моркови, авокадо


Други видове храни са диуретиците, към тях спадат:
  • краставици, целина, лук, аспержи


Те ни предизвикват да отделяме повече урина и това намалява подуването на корема и задържането на течности, което може да предизвика целулит или стрии.

Храни, които да избягваме

  • преработени мастни храни
  • колбаси
  • сирене
  • бисквити
  • сладкиши


Те са пълни с с добавки – сол или подсладители, които могат да предизвикат токсични претоварвания в тялото.

Избягвайте пушенето и алкохола. Те са предпоставка за образуване на токсини в тялото. Накрая, изхвърлете захарта, газираните напитки и тестените изделия. Те забавят производството на колаген в кожата, така че това е добър начин за намаляване на бръчките и целулита. Пийте поне по 2 л вода на ден.

Вижте как да лекуваме повечето болести с пиене на вода – тук.