Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

10 Природни лека които помагат при грип и настинка

Как да си помогнем при грип и настинка?

Народни лекове за грип и настинка
Photo source
Настинката се причинява от различни вируси. Можете да бъдете заразен ако контактувате с друг болен или имате допир с вече заразена повърхност, например телефони, книги, компютри, асансьори и след това докоснете очи, нос и т.н
Кои са рисковите фактори?
  • деца в училища и детски градини
  • деца на родители пушачи
  • хора със слаб имунитет
  • хора работещи със силно токсични материали
  • хора работещи в стресова среда
  • пушачи
Много билки имат прекрасни антисептични качества и отлично се справят с настинката, ето и някои от най-популярните от тях:
Чесън
Това е един великолепен природен лек при настинка. Опитайте се да дъвчете по две, три скилидки чесън на ден. Ако имате проблеми със стомаха или не понасяте миризмата му, използвайте капсули чесън на прах. Това е най-доброто натурално средство за лечение на настинка.

Ехинацея
При грип и настинки, ехинацеята е много популяна. В продължение на две, три седмици може да вземате (капсули) 200-300 mg 3 пъти дневно. Не надвишавайте тази доза. Употребата на ехинацея за по-продължителен период от време(1-2 месеца) води до отслабване на имунната система.
Ехинацеята е много полезна и под формата на чай.

Цинк
Цинкът укрепва имунната система по един превъзходен начин. Липсата му в организма води до бактериални и вирусни инфекции. При неразположение и настинка вземайте до 40 г. на ден (приемът на цинк на капсули повече от 3 дни може да се окаже токсичен), макар че той се изхвърля от организма.
Естествени източници на цинк:
  • пшеница
  • черен хляб
  • овесени ядки
  • ечемик
  • фасул
  • грах
  • какао
  • яйчен жълтък
  • краставици
  • чесън
Ябълков оцет
Малко хора знаят, че домашният винен оцет прави чудеса когато сте настинал. Той се справя отлично с микробите и вирусите. В 500 ml вода поставете три или четири лъжици винен оцет с 2-3лъжички мед. Пийте от сместа четири, пет пъти дневно.

Витамин Ц

При настинка препоръчителната доза е 500 милиграма два пъти дневно.
Въпреки, че излишните количества се изхвърлят от урината, не прекалявайте приема му за дълъг период от време(1-2 месеца).


Зрънца от черен бъз
Един от най-добрите имуностимуланти. Лекува бронхит, синузит и възпалено гърло. Може да се снабдите със сухи плодчета от билковите аптеки или да го употребявате под формата на чай.
Как се прави сироп от черен бъз тук.

 Градински чай(салвия)
Според билкарите градинският чай е дори по-полезен и от ехинацеята. При настинка или грип пийте 1-2 чаши на ден между храненията, но не повече от два дни. 

Лют червен пипер
Малко хора знаят, че лютият червен пипер играе ролята на „чистач” на синусите. Той увеличава апетита и може да стимулира секрети, който помагат за изчистването на слузта от носа и белите дробове. Ако страдате от болки в гърлото, добавете лют червен пипер във вода и правете 2-3пъти дневно гаргара. При настинка и грип го поставяйте в чая.

 Хрян
Хрян смесен с мед е успешно средство за борба с дезинтерийни бактерии. При хрема и силна настинка, залейте чаена лъжичка хрян с винен оцет. С така образуваната каша намазвате едната ноздра отвътре, затваряте другата и вдишвате. След десетина часа повторете процедурата. Дезинфекцира гърлото по ефектен начин. Използвайте го в супата или при лечението на ревматизъм.

Морска сол
Потопете краката в гореща вода, към която са прибавени 100-200 гр. морска сол. Тя подобрява кръвообръщението и облекчава хремата и дишането. Извършете процедурата преди лягане. Сложете вълнени чорапи и след това „изгонете” настинката.

Карамолис
Невероятно средство на растителна основа. При леки възпалителни процеси на дихателните пътища и простуда. Отпуска стомаха и действа успокояващо на нервите, както и при смущения на съня, при смущения по време на климактериума, при болест по време на пътуване, стимулира храносмилането и действа газогонно. Достатъчно е да капнете 30 капки в съд с вода , поставен на печката или радиатора и ще се родите отново ако до сега сте страдали от синузит, хрема или запушен нос. Можете да намажете слепоочията, носа или сливиците - действа мигновено. Съдържа полезни вещества от 10 полезни растения и билки. Повече инфо - тук.