Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Народни лекове за витилиго

Витилиго е медицинско състояние, характерно с появата на неестествени бели петна по кожата поради намалено съдържание на меланин, пигмента който определя цвета на кожата, косата и очите. 

Специалистите гледат на витилиго като козметично състояние, отколкото болестно, но никой не отрича емоционалните и психологични проблеми , които може да отключи. 
Лечението на това състояние е дълго. Например, при хора с по-големи петна лечението може да отнеме по-малко време, за разлика от други с по-малки петна. Това зависи от това, колко е отслабнала  имунната система на отделния индивид. Препоръчително е болните да избягват портокали, морски дарове, увеличена консумация на сол, кисело и ферментирали продукти. Макар, че в момента няма традиционно лечение за витилиго, има начини развитието на болестта да бъде спряно.
Кой е предразположен към витилиго?
От витилиго страда приблизително един процент от населението на земята.
Това състояние се среща по-често сред пациенти с тъмна кожа, и докато е по-незабележимо при по светли хора, то може да се окаже тежко бреме за първите.
Най-често витилиго се появява между 10 и 30 години. Белите петна обикновено се появяват симетрично от двете страни на тялото. Те са с различна форма и големина и се забелязват по лицето, ръцете, китките, клепачите, шия, деколте…

Причини за витилиго

Все още точните причини за болестта не са известни. Смята се, че в основата са нарушена имунна система, стрес и редица наследствени фактори. При това автоимунно заболяване, имунната система унищожава собствените си пигментни клетки. То най-често се появява бързо, с периоди на затихване или бавно развитие. Обикновено 30% от хората страдащи от това заболяване имат член от семейството, който вече е засегнат. В голям брой от случаите, засегнатата кожа може да започне да репигментира по естествен път. Кожа, която се възстановява по този начин или чрез лекарства, се изразява с поява на малки точици около фоликулите на косъма.
Лечение на витилиго с народни средства

Куркума и синапено масло

Куркумата притежава противовъзпалителни и антисептични свойства. Тя засилва по естествен начин имунната система и предотвратява появата на бактериални инфекции. Синапеното масло има прекрасни антибактериални свойства и спомага при детоксикацията на организма.

Начин на употреба: Смесете 5 супени лъжици куркума на прах с 250ml. синапено масло, разбъркайте добре. Два пъти дневно нанасяйте тази смес върху белите петна по кожата. За да имате резултати от лечението то трябва да бъде приложено поне за една година. Лекарството е безопасно и няма доказан страничен ефект.

Листа от босилек и сок от лайм
Листата от босилек имат противосъстаряващ и антивирусен ефект. Комбинацията от екстрат листа от босилек и сок от лайм могат да стимулират производството на меланин, лекувайки витилиго.
Начин на употреба: В купа смесете екстрат листа от босилек и сок от лайм. Нанесете така приготвената смес върху белите петна и оставете така за 5-6 минути. Прилагайте 4-5 пъти дневно и ако сте упорити в рамките на 5-6 месеца, ще забележите видим резултат. Няма доказани странични ефекти.
Вода в меден съд

Пациенти, страдащи от витилиго споделят, че постигат видими резултати при пиенето на вода, съхранявана в меден съд. Оставете водата да престои една нощ, пие се всяка сутрин, в продължение на 6 месеца. Болните споделят , че се забелязват видими разлики по кожата след този период. Лечението е напълно безопасно, като се стимулира производството на меланин.

Семена от репички

Смес от оцет и семена от репички е полезна при лечението на витилиго. Вземете 25 гр. счукано семе от репички и го смесете с 2 лъжици оцет. Редовно нанасяй сместа до изчезване на петната.

Внимание!
Макар, че много от билките и лекарствата изброени тук нямат регистрирани странични ефекти, консултирайте се със специалист преди употреба. Възможно е някои от билките да си взаимодействат с други лекарства, ако вземате такива!