Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Уретрит-възпаление на уретрата (изходния канал на пикочния мехур)

Лечение на уретрит
Photo source

Уретрата е отходен канал който „отвежда” урината от пикочния мехур извън тялото. 

При мъжете служи не само за уриниране, но и за изхвърляне на семенната течност, докато при жените само за отвеждане на урината. Различни са причините за развитие на уретрит. 

Той може да се предизвика от дразнене на различни вещества, сапуни , лосиони, кремове. Този вид  уретрит не се разпространява на друг човек (стига да не ползвате едни и същи сапуни, кремове). 
Характерно за уретрита е , че (бърка се с  цистит) по-често се дължи на химически дразнители, отколкото на инфекция (но и тези случаи не са рядкост). Сред възможните „причинители” могат да са-алергени, чужди тела, шампоани, дезодоранти, презервативи и т.н. Той засяга по-голям брой жени, отколкото мъже.

Причини и рискови фактори
Трябва да се подчертае, че уретрит може да се предава и по полов път. Така, че освен този рисков фактор подобни са:
  •  прекомерната употреба на захарни изделия(захарта спомага за образуване на подходяща за развитие на бактерии среда в пикочния мехур)
  • приемането на недостатъчни количества вода
  • продължително лечение с антибиотици (те унищожават и полезните бактерии, които по естествен път обитават пикочния мехур, а това позволява безпрепятственото размножаване на вредните бактерии)

Симптоми на уретрит при мъжете

Много мъже може да страдат от уретрит(без да знаят), защото може да не са налични видими симптоми. Добре е да избягвате полови контакти (или безразборни такива),  докато единият от партньорите има уретрит.

По изявени признаци и симптоми на уретрит са:
  •  болезнено уриниране или парене
  • гной или бял секрет излизащ от пениса                         
  • застояли сухи секрети/ или зачервяване на отвора на главичката на пениса
  • наличие на кръв в урината или семенната течност

Симптоми на уретрит при жените
  • чести позиви за уриниране
  • понякога трудно задържане на урината
  • болки по време на уриниране
  • неопределен  вагинален секрет
  • висока температура и втрисане


Прости и ефективни народни средства за уретрит

Водотерапия
Пийте много вода( 2-3 л. дневно) за да облекчите симптомите. Напълнете ваната с хладка вода и наплисквайте уретрата(изходния канал на пикочния мехур). Винаги след полов акт си вземайте душ с хладка вода. Прилагайте студени компреси на уретрата.

Моркови
За да избегнете разпространените хранителни алергени изцедете пресен сок от морков, сок от ябълка и сок от целина ( по равни количества). Пийте по няколко чаши дневно.

Етерично масло от кипарис или бор
Вземете една, две капки масло от кипарис (бор) и 2 капки магданоз. В така приготвената смес натопете чисто памуче и приложете върху възпалената област. Правете процедурата няколко пъти дневно.

Превенция на уретрит
  • пийте много вода
  • избягвайте пикантни ястия, лук, силно кафе, алкохол и чай
  • сменяйте веднага мокрите бански след плуване
  • не сядайте върху много топли или много студени повърхности
  • избягвайте безразборни полови контакти
Внимание!
Уретрит често погрешно се диагностицира като инфекция на пикочните пътища-това е така, защото при него има подобни симптоми, като тези при цистит.

Всички възможни случаи трябва да се изследват от лекар за да може да се отстрани причинната връзка с хламидия или друга подобна инфекция.

Диагностициране на уретрит
Пациенти които имат оплаквания, съмнения или подобни симптоми на гореизброените, трябва да направят –тези  изследвания.

Усложнения при уретрит

Възпалението обикновено се получава когато бактерия е навлязла в пикочния мехур през уретрата. Тогава неговите мембрани набъбват, те притискат уретрата и болните срещат затруднения при уриниране. Когато възпалението е много силно, се поставя катетър за да може да се изпразни пикочния мехур.
Не се оставяйте до това положение, търсете лекар!

Друго възможно усложнение е когато инфекцията се разпространява бързо в съседните органи или при хронична инфекция- тогава се наблюдава постепенно увреждане на клетките на мембраните на пикочния мехур, което води до злокачествено образувание.