Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Каква е причината за алергичен ринит (сенна хрема)?

Photo source
Видове причини за алергичен ринит

Алргичният ринит е свързан с възпаление на лигавицата на  носа и околоносните кухини. Това може да предизвика кихане, сърбеж, запушване на носа, хрема и навлизане на слуз (секрет) в задната част на гърлото. 
Понякога ринит може да се причини от инфекции на дихателните пътища ( вируси, настинки).

Рискови групи

Рискът от развитие на алергичен ринит е много по-голям при хора, които страдат от астма или тези с фамилна предопределеност. Алергичен ринит може да се развие на всякаква възраст, макар че повечето хора го развиват в детството или младежките години. 

От алергичен ринит приблизително страдат 20% от населението на Земята. Обикновено симптомите ни съпътстват през целия ни живот, но има и периоди, в които може да не ги усещате.

Причини за появата на алергичен ринит

Той се причинява от малки вещества наречени алергени, които провокират алергичната реакция. Тези частици могат да предизвикат различни реакции при отделните пациенти – астма( белите дробове), алергичен конюнктивит (кожата) и т.н.

Алергичната реакция се получава в отговор на активирането на два вида възпалителни клетки- мастни и базофили. Те са причината за появата на( хистамин), който причинява задръствания в носа, кихане, сърбеж и хрема.

Видове алергичен ринит

Сезонен – появява се по време на специфични сезони (свързан с цъфтеж полени,треви и плевели).  Виж > Лечение на сенна хрема със сок.

Целогодишен – провокира се от акари, хлебарки, спори от гъби и плесени,  прах. Този вид ринит обикновено се лекува много по-трудно.

Симптоми

Макар, че ринитът най-често се свързва с проблеми в носа, то много голяма част от пациентите се оплакват от сърбеж и изтичане на лепкав секрет от очите, стичане на безцветна течност в задната част на гърлото (постоянно образуващи се храчки) и проблеми с ушите ( усещане, че постоянно са запушени). Ето и целият спектър от симптоми:

нос – изтичане на водниста секреция от носа, блокирани носни пътища и околоносни кухини, кихане и сърбеж по очите (чувство за замъгленост на очите, причинено от постоянно стичащият се секрет), вътрешен сърбеж в ушите и носа, лицево налягане в челото/ синусите (особено при промяна на атмосферното налягане и влошаване на времето).

очи – сърбеж, зачервяване, чувство че има песъчинки в тях, леко посиняване на кожата под очите. Виж повече – алергичен конюнктивит.

гърло и уши – болки в гърлото и ушите, чувство за запушеност, гъделичкане и сърбеж в ушите, дрезгав глас

сън – лек, с често събуждане през нощта, дишане през устата, бързо и лесна умора през деня, чувство, че постоянно не сте се наспали и неотпочинали, нежелание за работа

Диагностициране на алергичен ринит

Обикновено се задават въпроси за:
  • времето/ сезона и деня на появата му
  • дали се проявява през цялата година
  • има ли член от семейството, който има ринит
  • използвате ли лекарства, които могат да провокират симптомите на ринит
  • имате ли домашни любимци
  • колко често избърсвате праха от мебелите

Вашият лекар може да ви назначи кожен тест за откриване на общи алергени ( тези тестове не са подходящи за деца под 3 годишна възраст). Обикновено се извършва следната процедура:

Пациентите не требва да приемат антихистамини за 12- 72 часа, тъй като може да не се появи никаква алергична реакция по кожата.
Малки количества от предполагаеми алергени се нанасят върху кожата с игла или одраскване или се инжектират няколко клетки дълбоко в кожата. Ако имате някаква алергия, появява се подуване на зачервеното място в рамките на 20 минути. Не винаги тестът обаче може да предаде точната картина на заболяването.