Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Колики при бебетата – симптоми и признаци

Как да се справим с коликите?
Photo source



Думата”кolikos”идва от гръцки и означава болки в колона (зона в дебелото черво) и се предполага , че новороденото изпитва неразположения в червата. Трябва да се знае, че не всички капризни бебета страдат от колики.
Плачовете започват внезапно и това обикновено се случва след хранене. Повечето бебета плачат 2-3 часа  на ден, но това не се случва постоянно,  а в рамките на 24 часа. Ревът е силен и постоянен и периодите могат да продължават от един до четири часа. Лицето на бебето се подува и зачервява. Коремчето се разширява, крачетата ту се опъват, ту се свиват при плач. Ходилата често са хладни, а юмручетата свити.

Тези периоди могат да се редуват по всяко време на деня или нощта, като обикновено започват в късния следобед или рано вечерта. Хубаво е да знаете, че не всички деца са податливи на колики, при някои те са по-силно изразени, при други не. Смята се, че ако единият от родителите е страдал от колики, то бебето също може да ги развие. Най-ранните колики започват около втората, третата седмица от раждането на детето и достигат своя пик към втория месец. Започват да намаляват към третия месец. Обикновено изчезват до третия месец и половина, четвъртия месец.
За съжаление  все още не е открита точната причина за коликите , въпреки че на всеки 4 деца , едно страда от колики и досега са правени много изследвания в тази насока.

Има фактори, които могат да влошат коликите. Сред тях са:


  • даване на бебето повече храна, в желание то да се успокои и спре плача
  • използване на определени храни, които съдържат по-голямо количество захар (например някои неразредени сокове могат да увеличат газовете в червата и да влошат състоянието)
  • ако изпитвате вълнение, гняв, безпокойство – това може да се предаде на бебето
Aко смятате, че вашето дете страда от колики, вижте следният списък със симптоми и го сравнете със симптомите на вашето бебе:

1. Плаче енергично в продължение на дълги периоди от време
2. Плачът започва по едно и също време на деня и ноща
3. Симптомите започват след хранене
4. Симптомите започват и свършват внезапно, без предупреждение
5. Симптомите престават след дефекация или изпускане на газ
6. Бебето изхвърля лиги често
7. Показва признаци на изхвърляне на газ, подуване на коремчето
8. Гърчи се, дърпа коленете си и свива юмручета
9. Често прекъсване на съня


Как да успокоим коликите?

На първо място – не се притеснявайте, до 25% от всички бебета страдат от колики. Имайте предвид, че коликите се срещат при здрави, големи, активни, енергични бебета , които се хранят добре и растат бързо. Ето и някои от съветите, които може да следвате за да успокоите коликите:

  • не претоварвайте бебето с храна, придържайте се към редовен график на хранене
  • хранете бебето в седнало положение, така то поема по-малко количество въздух
  • кърмещите майки да избягват млечните продуктик, кофеин, лук, зеле, фасул, броколи и подобни газообразуващи храни
  • избягвайте сокове
  • почивайте си повече, потърсете някой който да ви отмени в задълженията към бебето, поне временно, вие имате нужда от спокойствие
  • разхождайте бебето навън - в парка, градината, то има нужда от това
  • някои бебета могат да се успокят от нежни звуци, мелодии, песнички, или просто ако ги полюлеете малко

Съвети  за майките

          Променете вашата диета, ако кърмите. Ако намалите  млякото от диетата си,                   това може да намали коликите на бебето. Храни, които могат  да преминат в                     кърмата ви са:

пикантни храни
зеле
кофеин
яйца
ядки
цитруси


Кога да потърсим лекр?

Изключително важно е да се консултирате с него още от самото начало. Много е важно да се изключат някои причини за внезапния плач ри новороденото. Такива могат да са:

  • запушване на червата
  • коремна инфекция
  • херния
  • прашинка в очите на бебето
  • ушна инфекция
  • инфекция на пикочния мехур