Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Рецепти (Ш-Я)

шипове(и вода в коляното)

Счукват се 10 скилидки чесън на кашичка. Преди да наложите болното място с нея, то се намазва с олио. След това се завива с вестник и се пристяга с кърпа. Компресът се държи, докато чесънът започне да пари върху кожата( около 20-30 м) и се сваля. Процедурата се повтаря само няколко пъти и болките от шиповете ще изчезнат. Ще изчезне и водата в коляното.


шипове(на краката)

В дълбок съд(стъклен или емайлиран) се сипва 100 г винен оцет, в който се пуска 1 цяло, измито и подсушено яйце. Стои в оцета, докато се стопи черупката. След това се изважда внимателно, отстранява се белтъкът, а жълтъкът се отделя в чист стъклен(емайлиран) съд и се разбива на пяна. При непрекъснато бъркане на жълтъчната пяна се добавя по малко и оцетът, добавя се и 100 г терпентин. С получената смес вечер се маже болното място и му се прави компрес. Преди това мястото се почиства добре чрез натриване с вълнен парцал, натопен в гореща вода.

шум( в ушите)


Половин супена лъжица обикновен пелин, 1 супена лъжица пресни или сушени венчелистчета от червена роза и 3 супени лъжици пшеничени трици се лагат в 250 г тъмночервено вино и се загряват до кипване. Прецежда се, след което билковата смес се слага в кърпа и се налага върху ухото.

язва(на стомаха)

1.Взема се по една чаена чаша от следните билки: жълт кантарион, лайка, мента и босилек. Смесват се и се заливат с 500мл. кипяща вода. Оставят се да поврят 3 мин., а след свалянето от огъня трябва да престоят половин час. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 1 винена чашка преди ядене.

2. Сутрин на гладно се изпиват няколко глътки домашна ракия. След това се взема 1 пълна супена лъжица мед и счукани орехи(няколко ядки).Процедурата се прилага до пълното изчезване на симптомите на язвата.


язва

Набирате 3 кг черен глог, измивате го добре, изцеждате водата, посмачквате плодчетата и нареждате в 3 литров буркан - ред глог, ред захар - до горе. Затваряте добре за да престои една нощ. След това сокът се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден половин час преди ядене.

язва(на дванадесетопръстника)

40 зелени орехчета, големи колкото маслини, се слагат в шише и се заливат догоре с първак ракия. Държат се така 40 дни на шарена сянка и през 3 дни се разклаша. Прецежда се и към течността се добавя захар. Към прецедените орехчета се добавя 1/2 литър пчелен мед и 1/2 килограм захар. Тази смес стои 4 дни, докато се разтворят захарта и медът. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене заедно с 1 супена лъжица зехтин. Лечението трае 15 дни. Почива се 15 дни и рецептата се изпълнява отново. Препоръчаната доза е за един месец. По време на лечението не бива да се пие алкохол, да се пушат цигари, да се консумират пържени и пикантни храни.