Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Кои са 13 –те вида храни, които ни хидратират най-добре?

Photo source


Според много доктори и диетолози, за да останем добре хидратирани е  хубаво да пием поне по 8 чаши вода на ден. Това не само ни предпазва от сухота в гърлото, но също и от много сърдечни болести. Кожата и мускулите ни стават гладки и еластични. Според диетолозите, 20% от ежедневното количество вода се набавя от плодовете и зеленчуците,  но е полезно да пием много повече през целия ден. За наше успокоение има много храни, които съдържат повече от 90% вода и могат да утолят жаждата ни.


1.Домат.
Водно съдържание – 94.5% .
Сандвичи, салати и сосове изглеждат някак си безвкусни и „непълни“ без парченце хубав и вкусен домат.

2. Краставица.
Водно съдържание – 96.7%.
Те имат най-високото водно съдържание от всички храни. Хидратиращата сила на краставицата е полезна за сваляне на килограми, както и за свежа и изпъната кожа.

3. Салата „ Айсберг“.
Водно съдържание – 95.6 %.
Специалистите често я препоръчват, заедно с броколите и спанака, заради голямото и съдържание на фибри и витамин К. Листата на „айсберга“ имат най-високото водно съдържание от всяка една друга салата.

4. Целина.
Водно съдържание – 95.4%.
Целината е с ниско съдържание на калории, което подтиска апетита и ни държи хидратирани за по-дълъг период от време. В целината може да намерим цял арсенал от витамини – К, А, С, и В. Тя минимизира възможността от появата на киселини в стомаха, както и успокоява подуването му.

5. Репички.
Водно съдържание – 95.3%.
Te могат да бъдат невероятна подправка към салати, както и много добри антиоксиданти, подобряващи здравето на сърдечно-съдовата система.

6. Зелени чушки.
Водно съдържание – 95.3%.
Чушките освен, че съдържат големи количества вода са и много добри антиоксиданти. Може да ги включвате към обедното си меню или вечерята.       

7. Карфиол.
Водно съдържание – 92.1%.
Този зеленчук съдържа много фитонутриенти, които понижават лошият холестерол и се справят с раковите клетки (особено рак на гърдата).

8. Диня.
Водно съдържание – 91.5 %.
Освен с богатото водно съдържание, този плод е познат с наличието на ликопен(пигмент намиращ се в червените плодове и зеленчуци, борещ се с раковите клетки). Количеството на ликопен в дините е в много по-голямо количество дори и от това на червените домати.

9.Спанак.
Водно съдържание – 91.4 %.
Спанака съдържа много витамини от група В, калий, желязо, а в една чаша се съдържат 15% от дневната нужда от витамин Е.  Многото антиоксиданти в него успешно се борят със свободните радикали.

10. Ягоди.
Водно съдържание – 91.0%.
Те осигуряват на организма разкошен букет от протеини, фибри и антиоксиданти. Те са и една страхотна закуска, която може да забърза метаболизма.

11. Броколи.

Водно съдържание – 90.7%.
Освен доброто водно съдържание, броколите са богати на нутриенти като фибри, витамини А и С, както и калий. Те са единственият кръстоцветен зеленчук, който съдържа елемент „измиващ“ раковите клетки от тялото.

12. Грейпфрут.
Водно съдържание – 90.5%.
Той много добре се справят с лошия холестерол, както и намаляват талията. Редовната му консумация може да намали нивото на лошия холестерол до 16 %.

13. Пъпеш.
Водно съдържание – 90.2%.
Този плод има много ниско калорично съдържание, осигуряващ дневната нужда на тялото от витамините А и С. Той спомага за увеличаване на метаболизма и подобрява жилавосттта на тялото.