Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Газове (метеоризъм). Подуване на стомаха. 19 възможни причини за появата им. Как да ги предотвратим?

Газове и подуване в стомаха

Под метеоризъм (познат като газове в стомаха) се разбира отделяне на газове от храносмилателната система през ануса. Газът се събира в храносмилателния тракт по два основни начина:

Първо – поглъща се въздух по време на храна или пиене на течности, когато навлизат кислород и азот.
Второ – по време на смилането на храната се събират метан, водород, въглероден диоксид.


Други причини за газове в стомаха

1.Синдром на раздразнените черва – той се отнася към дебелото черво, причинявайки дискомфорт, подуване, газове, спазми, диария, болка и запек.

2.Непоносимост към лактозата – това е невъзможност на организма да разгражда естествената захар (лактоза). Тя най-често се среща в млечните продукти, киселото и прясното мляко. Бактериите които обитават дебелото черво си взаимодействат с неразградената лактоза/захар и предизвикват подуване газове и диария.

3.Бактерия Ешерихия коли – това е вид бактерия, която нормално си живее в червата на хората и животните. Тя може да предизвика чревна инфекция, като симптомите са диария, коремни болки и треска. При по-тежки случаи може да се получат обезводняване и бъбречна недостатъчност. Хората със слаба имунна система и децата са засегнати най-много.

4.Колит – това е възпаление на дебелото черво, но могат да бъдат засегнати и други части от чревния тракт. Симптомите могат да бъдат леки и да са пренебрегвани дълги години. При други обстоятелства те могат да се появят много бързо.

5.Гардиаза – това е инфекция засягаща тънките черва причинена от бактерията Giardia. Заразата се разпространява чрез контакт (заразени хора), храна или замърсена вода.

6.Лошо храносмилане – всеки от нас е страдал от това неразположение. Обикновено имате усещането за това, че стомахът ви е пълен и подут (дори и при малко храна). Това може да предизвика киселини, гадене, подуване и повръщане.

7.Кистозна фиброза – генетично състояние, което може да доведе до сериозни усложнения. То може да предизвика проблеми в белите дробове, панкреаса, черния дроб и червата.

8.Чревна обструкция (непроходимост)– това е запушване на тънкото или дебелото черво. Блокирането възпрепятства преминаването на храна или течности. То може да бъде частично или пълно.

9.Хипервентилация – състояние, при което човек започва да диша по-бързо от нормалното. Това води до бързо намаляване на въглеродния диоксид в тялото. Намаленото ниво на въглероден диоксид стеснява кръвоносните съдове, които доставят кръв до мозъка. Намаленият приток на кръв  води до световъртеж и изтръпване на пръстите.

10. Хранително отравяне – то се характеризира с гадене, повръщане и диария. Причинява се от храни заразени с бактерии, вируси или паразити.

11.Непоносимост към глутен –причинява се от имунната реакция към него. Глутенът е протеин, който е открит в храни в които има пшеница, ечемик, ръж, овес. Той се съдържа и в някои лекарства и червила.

12.Камъни в жлъчката – те водят до отлагания в жлъчния мехур и от там водят до проблеми в храносмилателния тракт.

13.Възпаление на панкреаса – то предизвиква болка и подуване в горната част  на корема.

14. Кисти в яйчниците – те са разположени в долната част на корема от двете страни на матката. Те  също могат да предизвикат проблеми в стомаха и газове.

15.Хиатална херния – получава се когато горната част на стомаха „подпира” диафрагмата.

17. Болест на Кронболестта на Крон е заболяване, което се характеризира с възпаление в храносмилятелния тракт. Това възпаление може да доведе до редица усложнения, които могат да попречат на способността на организма да преработи храната.

18. Рак на яйчниците – той също може да доведе до подуване и газове в стомаха.

19. Херния – тя най-често се появява в областта на корема.


Как да спрем газовете в стомаха?

Не яжте бързо – при бързо и нервно поглъщане на храната, в храносмилателния тракт навлиза и определено количество въздух. Не пийте вода по време на хранене и дъвчете храната продължително.

Избягвайте газообразуващи храни и напитки - сода бира, газирани напитки.
Не пушете – при пушене също се поема определено количество въздух.
При консумация на зрял боб сменяйте водата 2-3 пъти при варенето му.
Бъдете спокойни, не се хранете ако сте нервни и ядосани, изчакайте.

Кои храни могат да предизвикат подуване?

  • боб, броколи, зеле, карфиол
  • газирани напитки, дъвки
  • плодове - ябълки и круши , праскови (консумирайте ги 40 минути преди храна или 2 часа след)
  • марули, лук
  • мляко и млечни продукти
  • пълнозърнести храни