Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да намалим хемоглобина? Видове хемоглобин.

Що е хемоглобин?
Photo source

Какво представлява хемоглобина?     
    
Хемоглобинът е протеин, който се намира се в червените кръвни клетки . Той пренася кислорода от белите дробове до тъканите и връща обратно въглеродния двуокис от там до белите дробове.

Хемоглобинът се състои от 4 протеинови молекули, които са свързани помежду си. Интересен факт е, че желязото, което се съдържа в хемоглобина е причината за нейния червен цвят.

Хемоглобина играе много важна роля за поддържането на формата на червените кръвни клетки. В естествената си форма червените кръвни клетки наподобяват поничка без дупка в средата.

Как се измерва хемоглобина в кръвта?

Той обикновено се измерва като чат от пълна кръвна картина чрез кръвна проба. Съществуват няколко метод за измерване на хемоглобина –повече тук.

Какви са нормалните стойности на хемоглобина?

Нивото на хемоглобина се изразява като количеството хемоглобин  в грамове (gm) за децилитър(dl) от цялата кръв. (1 децилитър = 0.1 литър)

Нормалните стойности на хемоглобина зависят от възрастта и пола:
новородени деца-17-22 гр / дл
бебета на една седмица - 15 до 20 гр / дл
бебета на един месец -11 до 15 гр/дл
деца -11-13 гр / дл
възрастни мъже -14-18 гр / дл
възрастни жени - 12-16 грама / дл
мъже над средната възраст - от 12,4 до 14,9 гр / дл
жени над средна възраст -от 11,7 до 13,8 гр / дл

В отделните  кръвни лаборатории тези стойности могат леко да варират. Някои от тях не правят разлика между  стойностите за възрастни  (мъже/жени)  и  (мъже/жени) над средна възраст.

Какво означава ниско ниво на хемоглобина?

Ниското ниво на хемоглобин обикновено се свързва с анемия или с малък брой червени кръвни клетки.

Някои от основните причини за анемията са:
  • загуба на кръв (травматични наранявания, хирургия, кървене, рак на дебелото черво или язва на стомаха)
  • хранителен дефицит (желязо, витамин В12, фолиева киселина),
  • проблеми с костния мозък
  • потискане от лекарства (химиотерапия,бъбречна недостатъчност)
  • нарушения структурата на хемоглобина (сърповидно-клетъчна анемия или таласемия).


Какво означава високо ниво на хемоглобина?

По-високите нива на хемоглобин обикновено се наблюдават при хора живеещи  на висока надморска височина и при пушачи. Дехидратацията може да произведе фалшиво високи нива на хемоглобин, но при правилно възстановяване на баланса на течностите той се връща към нормални нива.

Причини за високите нива могат да бъдат:
  • напреднало заболяване на белия дроб (емфизем)
  • тумори
  • заболяване на костния мозък
  • злоупотреба с наркотици


Кога имаме намалено качество на хемоглобина?

Това се случва когато имаме сърповидно-клетъчна анемия. Това е генетично състояние може да доведе до необичайна форма на (сърповидните)червени кръвни клетки. Тези клетки трудно могат да преминат през тесните кръвоносни съдове, а това може да лиши органите от кислород. Сърповидните клетки от своя страна имат малък живот ( 10 до 20 дни) и това може да доведе до ненавременна замяна на червените кръвни клетки предизвиквайки анемия.

Симптомите при този вид анемия могат да варират в зависимост от нейната тежест. Те могат да включват:
  • болки по цялото тяло
  • болка в гърдите и костите
  • недостиг на въздух
  • язви на кожата
  • умора, инсулт, слепота
  • забавяне на растежа през пубертета


Как да подобря нивата на хемоглобин по време на бременност?

Въпрос: Аз съм бременна от дванадесет седмици и нивото на хемоглобина ми  е 8, как да го увелича? Каква храна да включа в менюто си (вегитарианска, не вегитарианска)?

Най-честата причина за анемия по време на бременност е липсата на желязо и фолиева киселина. Дори и жената да не е анемична по време на бременността, тя може да я развие с наближаване на раждането. Съществуват определени рискови фактори за майките които са анемични:
  • лошо хранене
  • повдигане
  • повръщане в началото на бременността


По естествен начин концентрацията на желязо в тялото се регулира от клетките в  тънките черва, което променя абсорбцията на желязо за да се компенсират загубите от тялото.

Дефицита на желязо се дължи както на намаления прием на желязо (от храни), така и от прекомерната загуба на желязо от тялото.

Загубата на кръв(кръвоизлив) е най-честата причина за прекомерната загуба на желязо от организма. Менструалните загуби на кръв могат да варират значително (10-250ml) като загубата на желязо с всеки нормален мензис е около 12-15 mg. 

При някои жени може да достигне и до 100 mg. Именно тези фактори удвояват нуждата от желязо. Количеството „усвоено”желязо от тялото е само 10 % от общото консумирано количество. Например, само 1 mg желязо се усвоява от всеки 10 до 20mg погълнато желязо.

Нормалната диета трябва да включва 1.5 – 2 mg желязо на ден за да се компенсира загубата при менструация. По време на бременност, майката се нуждае от допълнително количество от 500mg, като бебето и плацента също имат „нужда” от още 500 mg. При това положение, допълнително 3 mg желязо на ден трябва да се набавят от диета.

Усвояването на желязо от храната се влияе от много фактори.
Например, желязото идващо от животински източници е много по-подходящо за усвояване от желязото намиращо се в неживотински  източници (например, зеленчуците).

Вегетарианците се нуждаят от повече желязо, защото желязото идващо от растителни продукти се усвоява по трудно, за разлика от животинските продукти. Вегетарианците трябва да набавят необходимото желязо от растения, които го съдържат в по-големи дози:
  • житни растения
  • боб, леща
  • зелени листни зеленчуци
  • домати, картофи
  • зелени и червени чушки (люти)
  • плодове и ядки

Усвояването на желязо от животински източници (месо, риба) може да се подобри и чрез едновременната консумация и на плодове и зеленчуци. Не консумирайте чай и кафе с по горните източници, защото това намалява усвояването на желязото.

Лечение

Най-евтината и ефективна терапия се състои в приемането на таблетки  желязо. Лечението трябва да продължи около 3 месеца до възвръщане на нормалните нива на хемоглобина.