Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Как да спрем безпричинното безпокойство и пристъпите на паническо разстройство

Как да спрем безпричинното безпокойство
 и пристъпите на паническо разстройство
Photo source
Безпричинното безпокойство е ужасно чувство, което е завладявало много хора по различни причини.. Имате чувството, че изведнъж всичките проблеми на света се стоварват върху вас. Представяте си ужасни неща, които се случват с вас, обзема ви паника. Как да се справите с това натрапчиво чувство, което не може „да излезе” от главата ви….

1.Открийте истинската причина за вашето безпокойство.

В голяма част от случаите когато се чувстваме притеснени за нещо и си мислим, че причината е някъде извън нас, се лъжем жестоко. Ако добре се познавате можете много лесно да определите какво се случва с вас. Например, имате уговорка с приятелката си да ви се обади в уречен час, но тя така и не звъни. Всъщност, това което може да е причината за безпокойството ви не се крие в звъненето на телефона, а в това , че вие се чувствате несигурен в тази връзка. Това, което ще разреши вашият проблем е да поговорите честно и открито за вашата връзка, да определите заедно приоритетите си в нея.


2.Правете аеоробни упражнения, дишайте.

Жена, болна от множествена склероза „изгонила лошите мисли” след всекидневни  маратони. Не оставяйте лошите мисли да ви завладеят, спортувайте, занимавайте се с йога или плувайте. Бягането в парка е прекрасно средство за изгонване на стреса и безпокойството. Научете се да дишате правилно, това е най- бързият начин , чрез който можете да премахнете безпокойството. Повече за дишането – тук. Запишете се на танци, общувайте с много хора, не се затваряйте в себе си.

3. Прочетете успокояваща книга или гледайте комедия.

Мозъкът ви има нужда да бъде отвлечен от това, което ви причинява стрес. Една успокояваща книга може да бъде чудесен начин да се измъкнете за малко от капана на паниката и безпокойството. Направете си филмов маратон, киното и филмите определено отвличат вниманието.

Какви са симптомите на паническото безпокойство?

Пристъпът на паника и безпокойство се характеризира с внезапен задух, мускулни спазми и гадене. Понякога имате чувството, че сте обречен,изпитвате неконтрулируема тревожност, както и чувство на безсилие и безнадежност. За да може да се справите с проблема , обаче, трябва да се образовате. Не трябва да живеете дълго време в страх и несигурност. Приемането на паническата атака е част  от решението на проблема. Срещата ви с личния лекар е наложителна, тъй като може предразположеността ви към панически атаки да е генетично обусловена. Хубаво е да знаете дали безпокойството ви е предизвикано от заболяване на щитовидната жлеза или чувствителност към лактозата.Познавайки симптомите, вие много по-лесно може да го контролирате. Трябва да сте сигурни, че пристъпът на паника не се дължи на алергична реакция, сърдечен пристъп или друга сериозна болест. Тогава вече може да се фокусирате върху техниките  за успокояване. Ето и някои от симптомите на паническото безпокойство:

  • неравномерно сърцебиене
  • недостиг на въздух
  • виене на свят и замаяност
  • гадене
  • изпотяване и треперене
  • слабост и умора
  • парене зад гръдната кост и болка
  • мускулни спазми
  • горещи вълни и внезапно втрисане
  • изтръпване на крайниците
  • чувство за лудост
  • страх, че можете да умрете внезапно


Разбиране как работят тялото и ума ни в време на тревожност може да ни помогне по време на пристъпи на паника и тревожност. Общите реакции при паника са:

  • тялото се подготвя в бойна готовност
  • мозъкът изпраща съобщение до тялото за да го”защити” от идващата опасност (например очите могат да се разширяват, дишането се увеличава, за да се получи повече кръв в мускулите)
  • умът ви не може да се отлепи от черните мисли
  • учестява се дишането ви

Ако усещате, че паническата атака ви обзема отново, някои прости техники на отпускане и дишане могат да ви помогнат да държите нещата под контрол, но не чакайте до последната минута. Хубаво е да ги практикувате два пъти дневно по десет минути, това може да направи атаките по-редки. Успокойте дишането, поставете едната ръка  на горната част на гърдите, а другата върху диафрагмата. Поемете бавно въздух през носа и вдишвайте бавно като броите до пет. Ръката, която е върху диафрагмата ви показва колко дълбоко е дишането – тя се движи заедно със стомаха.Когато стигнете до 5 започнете бавно да издишвате през носа. Концентрирайте се върху ръцете,броенето ще ви помогне това да се случи и да се успокоите. Продължете с вдишванията до пълно успокоение. 
Успокойте ума и тялото

Всекидневни упражнения за успокоение на ума

Следните упражнения са изпитани и „работят „ безотказно.

Започнете да ги практикувате по 15 минути сутрин след ставане от сън и вечер преди заспиване, ако имате по-дълга обедна почивка можете също да ги правите.

Изберете си тихо и уютно място, изолирано от шум и светлина. Легнете по гръб, с разтворени ръце и крака леко в страни, като дланите на ръцете са обърнати нагоре. Не поставяйте възглавница под главата си, хубаво е да легнете върху не много твърда основа.

Започнете да отпускате всяка една част от тялото като си повтаряте ( много бавно!!!!) на ум следните изречения:

1.”Ходилата ми отпуснати, отпуснати, отпуснати” – 5пъти.

2.”Глезените ми отпуснати, отпуснати, отпуснати” – 5пъти.

3.”Празците ми отпуснати, отпуснати, отпуснати” – 5пъти.

4.”Коленете ми отпуснати, отпуснати, отпуснати” – 5пъти.

5.”Бедрата ми отпуснати, отпуснати, отпуснати” – 5пъти.

6.”Стомахът ми отпуснат, отпуснат, отпуснат” – 5пъти.

7. ”Ръцете ми отпуснати, отпуснати, отпуснати” – 5пъти.

8.”Дланите ми отпуснати, отпуснати, отпуснати” – 5пъти.

9.”Главата ми отпусната, отпусната, отпусната” – 5пъти.

10.”Умът ми отпуснат, отпуснат, отпуснат” – 5пъти.

 

ВАЖНО !!!

Правете упражненията 20 минути дневно, като в рамките на година можете да стигнете до един час , а може и час и двадесет минути. Естествено това става с увеличаване на броя на повторенията.