Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Каква е причината за силния косопад ? Изпитани народни рецепти.

Една от причините може да е силният стрес. В такова състояние организмът произвежда повече хормони, които влияят върху живота на космите

Липсата на следните минерални соли може да причини силен косопад:
-калции
-магнезий
-цинк
-желязо
както и на витамини от група "B".
През последните 5 месеца от бременността , организмът произвежда повече естрогени и прогестерони(женски хормони), което предизвиква увеличен растеж на косми, а след раждането растежът се нормализира и тогава се наблюдава силен косопад.
Климактериумът също предизвиква хормонален дисбаланс и тогава също може да се получи силен косопад.

Кога косата пада най-много?

Според някои косата пада най-много през есента, но вероятната причина е в агресиите, на които косата е била подложена през лятото(силно слънце, вятър, солена вода и силно потене на кожата на главата), както и в евентуалната липса на минерали, чиито отсъствие предизвиква косопад.

Можем ли да спрем или да ограничим падането на косата?

Изисква се в храната да има въглехидрати, които дават енергия и витамини, особено PP и B комплекс, които активизират кръвообращението, и минерални соли(калий, калций, желязо, магнезий).Предпочитайте яйцата, млякото, сиренето, рибата, черния дроб, суровите зеленчуци, сушените плодове, житните храни. Ограничете газираните напитки, чая и кафето, храните с рафинирана захар. Избягвайте да се решите много енергично с четка и да се сушите с прекалено горещ сешоар. Не товарете косата с много препарати за къдрене и боядисване.



Изпитани народни рецепти при косопад и пърхот


  • Смесвате една супена лъжица сок от алое, една супена лъжица мед и една чаена лъжичка сок от чесън. Сместа се оставя да престои в хладилника за едно денонощие. Правите маска от тази смес като добавяте един разбит жълтък, като сместа престоява върху главата в рамките на 1 час, след което изплаквате с чай от лайка или коприва.
Косопадът се дължи на липсата на витамин В в организма, затова е хубаво да консумирате повече черен дроб, черен хляб, мед, слънчогледови семки, орехи, ориз, зеленчуци и плодове, яжте много портокали.

Друга възможна причина за косопада е липсата на цинк в организма. Вие може да го набавите от телешкото месо.
  • Смесете две супени лъжици листа от коприва и 2 супени лъжици корени от репей. Залейте с около 400 мл. вряла вода и оставете сместа да кисне за около 2 часа. С тази настойка можете да масажирате главата няколко пъти дневно.
  • Поставяте 2-3 обелени картофа в един литър вода. При кипване добавяте люспите от 5 големи глави лук, които да поврят около 5 минути след което ги изваждате.  В сместа слагате половин ръжен хляб , който ври 20 мин. след което се прецежда. С получената смес намазвате главата и увивате с кърпа, стоите така 20 минути и изплаквате само с вода. Това се прави в продължение на 4 месеца по 2 пъти в седмицата- има невероятен ефект.
  • Мажете един път в седмицата с масло от жожоба. Правете това вечер, като увиете главата с кърпа и така до сутринта.
  • Направете си домашен лосион от 100 мл водка или ракия като добавите пет супени лъжици пепел от лозови пръчки. Главата се маже всяка вечер.
  • Главата се налага с настърган лук, напоен с оцет или се маже само със сок от лук.


източник. в. Доктор