Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

10 предупредителни сигнала, че нещо не е наред с черния ви дроб. Лечение с билки. Рецепти за детоксикация на черния дроб. Полезни храни.

                                                 Полезни билки за черния дроб

10  сигнала за проблеми с черния дроб
Черният дроб е постоянно e подложен на външни влияния, независимо дали това  са лоши хранителни навици, тютюнопушене, токсини или стрес. Отстраняването на  токсините чрез природни средства е важно, ако искате да се възстанови правилното функциониране на всички органи.
Черният дроб е основният орган, който задържа токсините. Въпреки, че той може да филтрира голяма част от токсините, в продължение на дълъг период от време, това на по-късен етап ще доведе до хронични заболявания, в резултат на нарушена функция на черния дроб.

1.Болка над очите
Ако имате главоболие, в областта зад очите, то вероятно е свързано с чернодробни проблеми, предизвикано от дисбаланс в организма. При положение, че храната и кръвта не се усвояват правилно или липсва добра филтрацуя, то тялото ви ще реагира с възпаление зад очите.

2.Постоянно гадене
Когато вашият черен дроб не функционира правилно, е нормално да усещате гадене, тъй като черният дроб има връзка с храносмилателната система. Следете храните които консумирате и от кои получавате гадене. Водете си дневник! Най-вероятно ще се окаже, че когато ядете токсични, ще ви се гади повече.

3.Жълтеница
Класически знак, че имате заболяване на черният дроб, когато кожата и бялото на очите ви започват да пожълтяват. Това се дължи на билирубина, който обикновено се отстранява от черния дроб.

4.Светли или бледи изпражнения
Вашите изпражнения ще бъдат много по-бледи и ярки от обикновено, защото когато черният дроб не работи, много малко жлъчна течност се освобождава. Намаленото количество на жлъчен сок в червата предизвиква промяната в цвета.


5.Горчив вкус в устата след хранене
При хранене, черния дроб обикновено освобождава жлъчен сок за да разгради храната. Ако той не успява да се справи, може да забележите горчив вкус в устата си. Това показва, че черния дроб освобождава прекомерно количество жлъчка.

6.Жлъчна криза
Ако нещо не е  наред с дроба ви,  жлъчката започва да отделя  необичайни количества секрет. Ако това е така, най-вероятно ще почувствате жлъчен криза през вашия жлъчния мехур, и може да усетите неразположение или болка за няколко минути.  Това е сигурен показател, че черният дроб не работи добре.

7.Хронична умора
Чувството, че постоянно сте уморени и изтощени обикновено означава, че проблемите с черния дроб са налице. Когато той не изпълнява правилно функцията си, кръвта не може да бъде филтрирана добре.  Тя пренася кислород в тялото и когато не е пречистена добре, страда цялото тяло. В резултат на това, ще бъдете уморени през целия ден.

8.Хемороиди или разширени вени
Когато кръвоносната система не работи добре, резултата е - разширени вени и хемороиди. Както бе споменато по-горе,  лошата работа на черния дроб предизвиква лоша циркулация, а от там разширени вени.

9.Болка под ребрата
Вашият черен дроб се намира в дясната горна част на коремната кухина.  Ако той не може да секретира нормално жлъчен сок, може понякога да чувствате болка в тази зона, дори и в задната част на гърба.

10.Болки в стомаха след хранене - твърде много мазнини
Черният дроб функционира и като помощно средство при храносмилането. Когато ядете мазни храни,  липидите не могат да се усвояват добре от черния дроб, а това е свързано с болки в стомаха. Придържайте се към растителна диета и се пазете от прекалено обработени храни.

Лечение на черен дроб с билки. Билкови рецепти за детоксикация на черния дроб.

1.Бял трън
Тази билка е много ефективна за широк спектър от заболявания на черния дроб. Има доказателства, че лекува вирусен хепатит, цироза, токсичност, причинени от химикали, гъби и т.н. Вземайте 900 милиграма от билката, два пъти на ден между храненията.

2. Ябълков оцет
Това е един чудесн лек за детоксикация на черния дроб. Ако се приема преди хранене, това ще помогне за по лесното метаболизирането на мазнините. Смесете една супена лъжица ябълков оцет с една чаша вода. Добавете една чаена лъжичка мед към тази смес. Пийте три пъти на ден, за да изчистите черния дроб.

3. Корен от глухарче
Това лекарство подпомага добрата работа на  черния дроб. Пийте чай от глухарче (корен) най-малко два пъти на ден, за да се възползвате от прекрасните му качества.

4. Индийско цариградско грозде
Това е един от най-богатите източници на витамин C, а това помага да се запази функцията на черния дроб. Хапвайте по 4-5 сурови зърна на ден. Можете да го използвате в салати или с извара и сол.

5. Куркума
Куркумата има много добри антисептични свойства и действа като антиоксидант. Тя може да подобри здравето на черния дроб значително. Антивирусното действието на куркумата предотвратява размножаването на вируси, причиняващи хепатит В и С. Можете често да я използвате като подправка. Смесвате ½ ч.л. куркума с мляко и пийте всеки ден. Консумирайте половин чаена лъжичка куркума с 1 чаена лъжичка мед всеки ден.

6. Ленено семе
То  изкарва от организма  дори радионуклеидите и химическите субстанции.  Залейте супена лъжица ленено семе  с 500 ml гореща вода, варете на водна баня около петнадесет минути. След това прецедете и пийте, то облекчава работата на черния дроб.

7. Папая
Папая е ефективно средство  за лечение на цироза на черния дроб. Известна е като едно от най-безопасните естествени средства за заболяване на черния дроб. Добавете половин чаена лъжичка лимонов сок и го смесете с две супени лъжици папая сок, консумирайте всеки ден. Приемайте тази смес в продължение на три, четири седмици, за да се излекувате.

8. Спанак и сок от моркови
Този домашен лек също е много ефективен за лечение на цироза на черния дроб. Смесете половин чаша сок от спанак с половин чаша сок от моркови. Пийте всеки ден – поне по 3 чаши.

9. Избягвайте алкохола
Ако искате да поддържате черния дроб здрав, избягвайте алкохола. Той оказва голямо напрежение върху черния дроб.

10. Авокадо и орехи
Ако искате да защитите вашия черен дроб от болести, включете авокадо и орехи в диетата си.Глутатиона в авокадото и орехите очистват токсините, утаени в черния дроб.

11. Ябълки и листни зеленчуци
Листните зеленчуци стимулират потока на жлъчката, а пектина в ябълката премахва токсините от храносмилателния тракт. Това помага и на  черния дроб.

12. Упражнения
Редовните упражнения стимулира правилното смилането на храната и премахването на мазнини от организма. Упражненията увеличават изпотяване, което помага за премахване на токсините през кожата. Това също облекчава натоварването на черния дроб. За да усетите ползите, правете най-малко 40 минути упражнения в продължение на 5 дни от седмицата.

13. Зелен чай
Това е едно отлично средство при чернодробни проблеми. Зеленият чай съдържа високо количество катехини, които поддържат неговите функции. Пийте 3-4 чаши зелен чай на ден, за да предпазите черния дроб.

Как да помогнете на черния дроб?
Най-добрият начин е да водите здравословен начин на живот и намаляване консумацията на алкохол. Редовните упражнения, пиене на 2-3 л. вода дневно и здравословната диета ще запазят дроба ви през голяма част от живота ви.   Зарежете пушенето и намалете количеството на преработените храни, както и потреблението на тестени изделия и млечни продукти. Изпивайте 1 л вода със сок от лимон всяка сутрин за да изчистите токсините от черния дроб.

За изчистване на черния дроб са подходящи следните храни:
артишокът, цвекло и моркови, грейпфрут, листни зеленчуци, вокадо, орехи, брюкселско зеле,  чесън, лухарче и корен от глухарче, бял трън, корени от цикория, куркума, мента

Още полезни храни за черния дроб

Чесън
Той помага на вашия дроб да активира ензимите които могат да отмият токсините. Той съдържа големи количества алицин и  селен, 2 натуални съставки, които улесняват изчистването на черния дроб.

Грейпфрут
Честата консумация на грейпфрут или сок може да помогне на черния дроб да се отърве от канцерогени и токсини. Този плод е  с много високи дози витамин C и има силни антиоксидантни свойства.

Червено цвекло
Цвеклото  е с високо съдържание на растителни флавоноиди, които могат да подобрят общите функции на черния дроб. Консумирайте го често във вид на салати и сокове.

Зелени листни зеленчуци
Зелените листни зеленчуци като спанак и марули имат способността да неутрализират металите, химикалите и пестицидите,  които попадат в храната ни. Те действат като защитен механизъм за черния дроб. Консумирайте ги по-често.

Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци като броколи и брюкселско зеле също увеличават количеството на глюкозинолат (органични съединения) в телата ни, които помагат за създаването на производство на ензими за храносмилането.

Лимони
Ние всички знаем, че цитрусовите плодове са пълни с витамин С. Лимоните спомагат за изчистването на токсините от черния дроб и подпомагане на процеса на храносмилането.

Куркума
Повече позната като подправка, куркумата изгаря мазнини и стимулира производството на жлъчка. Действа като естествена форма за детоксикация на черния дроб.

Орехи
Орехите също са с високо съдържание на глутатион и омега-3 мастни киселини, които помагат черния дроб в процеса на почистване.