Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Хламидия. Как да избегнем тази неприятна инфекция?

Хламидия-как да се предпазим?
Photo source
Хламидия е бактериална инфекция най-често предавана по полов път. 

Към рисковите групи спадат:
  • младежи (до 25 г предимно)
  • жители на големите градове
  • хората с нисък социален и икономически статус
  • хора посещаващи обществени бани/басейни

Хламидия-симптоми
Характерно за тази болест е, че преминава незабелязано, защото голяма част от заразените нямат изявени симптоми. Ако се появят обаче, това става в рамките от 1 до 3 седмици след заразата.

При жените заразата се развива първо при шийката на матката и уретрата.

При тях симптомите могат да се изразят с необичайно вагинално течение или усещане за парене при уриниране. В случай, че инфекцията се разпространява от шийката на маточните тръби, то при някои жени все още може да не се проявяват някакви изявени знаци или симптоми, а при други се забелязват болки  ниско в корема, гадене, болки в гърба, треска, болка по време на полов акт или кървене между менструалните цикли. 
Хламидията на шийката на матката може да се разпространи и върху ректума (края на дебелото черво).

При мъжете симптомите може да включват секрет от пениса или усещане за парене при уриниране, сърбеж около отвора на главичката на пениса, болка и подуване на тестисите (по-рядко).
Хламидия може да бъде открита и в устната кухина на мъже и жени практикуващи орален секс и в областта на ректума при хомосексуалните двойки.

Хламидия-причини

Тя се причинява от бактерията ”Chlamydia trachomatis” и се предава по няколко начина:
  • чрез сексуален контакт (орален, вагинален, анален)
  • от майка на дете (чрез пъпната връв)
  • обществени бани/басейни (по-рядко)
Хламидията може да доведе до пневмония или сериозни очни инфекции при новороденото, така че редовно посещавайте гинеколога си.

Видове хламидия
хламидия „trachomatis”
хламидия „psittaci”
хламидия „pneumoniae”
хламидия „pecorum”

Всичко за видовете хламидия, как се диагностицира и какви видове тестове трябва да направите-тук.

Диета

За всяко заболяване е много важно  да се спазва здравословна и балансирана диета.
В менюто си трябва да включите храни, които помагат в изграждането на имунитета на организма. Яжте богати на фибри храни, зелени листни зеленчуци и плодове. Консумирайте повече чесън и кисело мляко. 

Чесънът е познат с анти-бактериалните  и анти-вирусни свойства. Той е естествен антибиотик. Дъвчете по няколко скилидки чесън на ден. Доказано е, че киселото мляко потиска размножаването на дрожди, успокоява сърбежа и чувството за парене причинено от хламидия.
Пийте най-малко 2 л. вода на ден.

Билки  за лечение на хламидия

Въпреки, че традиционната медицина препоръчва антибиотици за лечение на хламидия, ако болестта  ви е в ранен стадий може да опитате следните билки (консултирайте се с вашия личен лекар преди това!).


Алтернативни  терапии могат да бъдат акупунктура и ароматерапия. Те ще ви освободят от силната болка и дискомфорт, причинени от хламидии.