Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Видове псориазис. Причини и лечение.


Лечение на псориазис
Photo source

Псориазис-хронично, автоимунно заболяване, засягащо кожата. То се изразява в ускорен цикъл на растежа на клетките, провокирано от „погрешни” сигнали, които изпраща имунната система. Добрата новина е , че псориазиса не е заразна болест. Псориазисът се появява под различни форми със специфични карактеристики. Обикновено, човек страда само от един вид.

Той може да засегне всяка една част от тялото и се свързва с диабет, сърдечни заболявания и депресия.

Видове псориазис
Познати са пет вида псориазис.

1.Плакатен псориазис (или познат още като псориазис вулгарис)-най-често срещания вид. Около 80% от хората страдат от него. Характеризира се с зачервени петна, сребристи люспести  по кожата. Той засяга лактите, скалпа, коленете и долната част на гърба.

2. Гутатен псориазис (на капчици, петна)

Думата идва от латински и означава”капка”. Той започва в детството или на младини.Появява се като малки отделни червена петна по кожата. Те не са толкова големи, колкото при плакатния псориазис. Обикновено засяга крайниците и торса. 
Той се проявява съвсем неочаквано и може да бъде „отключен” от:


3.Инвертен псориазис (псориазис на кожните гънки)

 Поразява подмишниците, слабините, под гърдите, гениталиите и задните части. Появява се във вид на ярко-червени люспести образувания, които са гладки и лъскави, без да се бели и лющи кожата. Той може да бъде проблем при хора с наднормено тегло заради постоянното протриване и потене.

4.Пустулозен псориазис (главно при възрастни хора)

Характеризира се с бели мехури изпълнени с течност. Той може да бъде локализиран на определени области от тялото –ръцете, краката или покриващ голяма част от тялото. Той може да бъде провокиран от лекарства, прекалено излагане на ултравиолетова светлина, бременност, инфекции, стрес или от мощни кортикостероиди.

5. Еритродермичен псориазис

Възпалителна форма на псориазис, която засяга по-голяма част от повърхността на тялото. Характеризира се със зачервяване на кожата до огнено-червено, свързано със силен сърбеж и болка. Може да се получи увеличаване на сърдечния ритъм и известни колебания в телесната температура. 

Този вид псориазис причинява загуба на протеини и течности , което може да доведе до тежко заболяване. Той може да се появи в резултата на:
алергична реакция към дадено лекарство,  слънчеви изгаряния, лекарства против малария или инфекции.


Псориазисът може да бъде в лека , умерена и тежка форма

Хора, засегнати с по-малко от 3% по тялото, се считат за лек случай.
Тези с 3-10% по тялото се смятат за умерен случай. Над 10% се считат за тежък случай. От всеки 5 човека, 4 страдат от мека форма на псориазис.
Псориазиса се отразява на качеството на живот на пациента и може да засегне неговите ежедневни дейности.

Алтернативно лечение на псориазис. Билки.

Йога

 За много хора медитацията и йогата са прекрасни допълващи терапии за много хронични заболявания. Например масажа може да бъде особено полезен и ефективен за пациенти страдащи от „псориатичен артрит”.

Омега-3 мастни киселини
 Те се намират в лененото и рибеното масло и се знае, че намаляват възпалението и сърбежа.

Ябълков оцет

Той е характерен с дезинфекционните си качества и може да намали възпалението. Може да се добавя към ваната, да се ползва като овлажнител или да се прилага директно върху кожата.

Съвети за псориазис на човек, излекувал се от него след 25 години страдания (няма гаранция , че ще ви помогнат, но може да спазвате съветите- няма да ви навредят)
  • яжте пълнозърнести храни и хляб (така ще изчистите организма, а продуктите от бяло брашно възпаляват кожата)
  • направете си тест за хранителна алергия, за да елиминирате възможността от храни, които ви вредят
  • яжте сурови плодове и зеленчуци (трябва да заемат най-малко 50 % от вашата диета)
  • избягвайте червено месо- яжте само пилешко, пуешко и риба
  • пийте само дестилирана вода или вода без хлор ( можете да си „произведете” такава, като напълните 2 л вода в стъклено шише(задължително) и оставите на слънце най-малко за 4-5 часа с леко отворена капачка (тoгава хлора се „изпарява). Така се постига и най-близката структура до изворната вода. Пийте дневно най-малко по 2 л. вода приготвена на слънце. Още за водата(една прекрасна книга "Водата лекува, лекарствата убиват" -д-р Ф. Батманжелидж), в която се описва как се лекува една голяма част от болестите чрез пиене на вода. 
  • използвайте натурални шампоани и сапуни
  • избягвайте изкуствени подсладители и рафинирана захар
  • не яжте миди, пържени храни, пушени храни, тютюн, фъстъци

Кожата преминава през 28 дневен цикъл и отнема най-малко 2-3 месеца докато кожата започне да се чисти. В началото състоянието на кожата може да се влоши мъничко, но това е заради токсините и е знак, че кожата започва да се чисти. 

След 2-3 седмици от диетата червените петънца започват да се изчистват от центъра към периферията, ще има все още червен кръг, но първо в средата му кожата ще започне да се чисти- това означава, че сте в правилна посока. Не забравяйте най-важното: половината от дневната ви диета трябва да включва плодове и зеленчуци и минимум 2л вода.

Тази диета не е за хора, които търсят бързо решение, а за тези, които са  упорити и постоянни !