Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Анорексия. Причини, симптоми и лечение.

Анорексия-как да се лекуваме?!
Photo source


Какво е анорексия?

Анорексия (позната и като анорексия невроза) е вид хранително и психично разстройство, при което болните се страхуват от наддаване на килограми. Те се ограничават силно от приема на храна, като в голям процент от случаите това води до смърт (между 5 и 20 %).

Най-често анорексията поразява костите и това се случва в ранните младежки години. Сърцето обаче е най-застрашено, тъй като тялото губи маса и то също се смалява и отслабва. При това положение пациентите се хоспитализират.

Анорексията засяга както тялото, така и ума. В началото може да започне като спазване на някаква диета (след време излиза извън контрол) или намек от наш съученик, че сме „малко пълнички”. Анорексията засяга най-вече жените и ако не се лекува навреме може да доведе до сериозни заболявания, като остеопороза, бъбречни проблеми и проблеми със сърцето.


Причини и рискови групи

Вие най-вероятно можете да развиете анорексия ако:
  • имате в семейството си човек с подобни хранителни разстройства, или страдащ от булимия
  • занимавате се със спорт, който изисква перфектна фигура и това е голям стрес за вас(балет, гимнастика) или сте фотомодел, манекенка
  • преживявате стресови моменти от живота си (развод, преместване в нов град, нова професия, ново училище, загуба на любим човек)


Какви са симптомите при анорексия?

Обикновено хората страдащи от анорексия отричат, че имат някакъв проблем. Те не го виждат, или просто не искат да го видят. Ако се притесняват за ваш близък или приятел , следните симптоми могат да ви помогнат да го ”диагностицирате”:
  • видимо тежи много по-малко от нормалното
  • страхува се да не напълнее
  • мисли, че е с наднормено тегло, макар видимо да изглежда много слаб

Живота на такива хора се фокусира единствено  около контрола на тяхното тегло. В главите им се върти всичко свързано с хранене, диети, тегло и "страх от напълняване". Спортуват много, дори и когато са болни. Използват обезводняващи таблетки (диуретици) за да избегнат увеличаването на тегло, повръщат често.

Как се поставя диагнозата?

Обикновено вашият личен лекар ще сравни теглото ви дали отговаря на възрастта и годините. Ще провери сърцето, белите дробове, кръвното налягане, плътността на костите и може да ви назначи кръвен тест. Повече подробности - тук.

Усложнения при анорексия. Кога да извикам лекар?

  • при невъзможност да уринирате          
  • силно сърцебиене, прескачане на сърцето или биене по-бавно от нормалното
  • имате припадъци
  • силни болки в корема, повръщане на кръв
  • имате тъмни, черни, лепкави изпражнения
  • имате силни болки по цялото тяло

Ранното лечение на анорексия дава най-добри шансове за справяне с проблема. Вие можете да се върнете към нормалното си тегло, тъй като това не е само физически, но и емоционален проблем. Да, вярно е, че лечението може да ви отнеме много време, но сте длъжни да опитате.
                         
Лечение на анорексия с билки

Мента
Пийте по 1-2 супени лъжици  сок от мента всяка сутрин това изостря апетита.

Портокал
Редовния прием на портокали подобрява храносмилането , стимулирайки стомашните сокове. Един или два портокала на ден са достатъчни.

Джинджифил и лимон
Смесете еднакви части сок от лимон и сок от джинджифил. Пийте 3 пъти дневно преди храна.

Ябълки
Консумирайте най-малко по 2 ябълки на ден. Те поддържат нормалното храносмилане и възстановяват апетита.

Ананас
Поръсете няколко парченца ананас с черен пипер и сол. Това подобрява апетита.

Чесън
В съд с вода сварете две-три скилидки чесън. Прецедете, добавете сока от половин лимон и пийте два пъти на ден в рамките на една седмица.

Салата
Яжте много салата (зеле, домати, моркови, краставици, цвекло). Салатите стимулират апетита- консумирайте ги 15  минути преди храна.



Полезни връзки:

Форум за хранителни разстройства - тук.