Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Синузит-лечение



Възпаление на околоносните кухини (синузит)
Лечение на синузит
Photo source
Това заболяване е свързано с възпаление на лигавицата на околоносните кухини-медицината го нарича синуит, а масите-синузит. Той се появява в следствие на обикновена настинка, грип или други инфекции.
Синусите представляват въздушни каналчета изпълнени с влага, където различни бакериите намират път към тях, създавайки проблеми. Задачата на околоносните кухини е да затоплят и овлажнят въздуха, който вдишваме. Така ние сме предпазени от възможността да вдишаме прах и бактерии, които после полепват по отделяната слуз .
Ако не се лекува синузита или болестите на носа, инфекцията може да се разпространи в съседните кухини, средното ухо или очите, защото околоносните кухини са свързани с тях. Заболявания на околоносните кухини са често срещани и биват остри и хронични.

Остър синузит
Причина за появата му може да бъде силна хрема или грип, след възпаление на носните кухини или в следствие на редица инфекциозни болести.
Възможно е синусите  да се заразят и отвън при нараняване. Например, надчелюстният синузит може да се дължи на пробив на гранулом в горните кътници.

Симптоми
Когато е в по-лека форма острия синузит се характеризира със запушен нос, силна хрема, главоболие и леко покачване на температурата до 37, 5 предимно вечер.
При по-тежката форма болният е отпаднал, с гнойни синуси, без апетит, висока температура и силно главоболие в областта на заболелия синус - в челото и веждата при челния синуит, на бузата или в зъбите при надчелюстния, в тила или в корена на носа при задни синузити. При острият синузит болният може дори да загуби обонянието си.

Внимание!
Понякога острият синузит може да премине в
хроничен или да настъпи абсцес или менинги. Обикновено той преминава за 1-2 седмици.

Хроничен синузит

Той най-често настъпва след остро, особено повтарящо се възпаление и е с продължителност над 2 месеца и повече.
Бри болния от хроничен синузит от носа изтича гноен и миризлив секрет, обонянието е намалено и носът е запушен. При челен синуит болният има тежест или болки в челото, като от време на време( или постоянно) от носа изтича гной. Гнойният секрет при заден синуит се стича в гърлото. Общото състояние на болния е слабо засегнато.

Как да установя дали имам синузит?

За да се постави  диагноза остър синузит  от значение  са:
·         симптомите на пациента
·         лабораторните изследвания на кръвта
·         рентгенография на околоносните синуси (при необходимост и компютърна томография)
·         лечението на дадения причинител

              Виж повече тук. 

Рецепти на Ванга за синузит
  • Лягате по гръб и поставяте във всяка ноздра парченце захаросан мед, с големината на грахово зрънце. Лежите до тогава, докато се разтопи меда и се стече към гърлото. Правите го 2-3 пъти дневно.
  • Смесвате една супена лъжица ракия (по възможност по-силна), една супена лъжица брашно и една супена лъжица черен пипер. С така приготвената смес налагате челото, над веждите. Престоявате така цяла нощ.
  • В продължение на 2-3 дни поред по един път на ден, капвате в двете ноздри по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче.
  • Изстисквате сока от една глава кромид лук и поставяте в двете ноздри по 3-4 капки. Стоите легнал около двайсетина минути, след това ставате за да изтече сока.
  • В чаша боза изсипвате една супена лъжица царевично брашно, което престоява 24 часа. Намазвате междуочието със зехтин и поставяте компрес с тази смес.
Рецепти на Мария Требен( шведска горчивка) за синузит

Намазвате челото, носа и синусите си със зехтин или крем, напоявате няколко памука с шведска горчивка, след това слагате найлон и се увивате с някакъв стар плат-стоите докато ви запари синусите. Течността/гнойта сама трябва да изтече. Внимавайте да не изгорите челото си- не стойте продължително! След няколко дни може да повторите процедурата.

Книгата на Мария Требен тук.