Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Бронхит-съвети и лечение

Бронхит? Как да го лекуваме?!
Photo source

Той представлява остро възпаление на дихателните пътища. Най-често инфекция  е причината за възпаление на трахеята и големите и малките бронхи, проследвано от кашлица, с цел изчистване на секретите от белите дробове. Бронхита може да засегне както деца, така и върастни и симптомите са идентични.

Причини за появата на бронхит

Бронхита се появява по време на грипния сезон и при простуда. Той може да бъде причинен от няколко типа вируса и различни бактерии (мycoplasma pneumoniae). Когато вдишваме прах, тютюнев дим или различни химични разтворители можем да бъдем засегнати от бронхит. Към рисковата група влизат:
  • възрастните хора
  • децата
  • хората със слаба имунна система, пушачи
  • хора, страдащи от хронични белодробни болести

Заразен ли е бронхита?
Зависи каква е причината за неговото появяване. Ако той е вирусен или бактериален - да, но ако е свързан с тютюнопушене, замърсяване на въздуха или други замърсители-не.

Симптоми при бронхит

Когато сме засегнати от инфекция на горните двихателни пътища, обикновена настинка или инфекция на синусите, говорим за остър бронхит. Симптомите включват:
  • висока температура
  • втрисане
  • мускулни болки
  • слуз, възпалено гърло

Най-често срещаният симптом при бронхит е кашлица.
Тя може да е суха или с отделяне на храчки и може да продължи повече от две седмици. Продължителната кашлица може да бъде много болезнена и може да получите възпаление в областта на гръдния кош и коремните мускули. Тежката кашлица може да причини дори загуба на съзнание, докато астматичната включва комбинация от хрипове и недостиг на въздух.

Усложнения при бронхит
Потърсете медицинска помощ ако:
  • храчките са примесени с кръв (или са с ръждив цвят или жълто-зелени)
  • ако изпитвате трудности с дишането или имате много силни хрипове
  • имате температура по-висока от 40 градуса
  • ако треската продължи повече от 5 дни
 Лечение на бронхит

При много голяма част от случаите, бронхит се причинява от вирусни заболявания. Не прибягвайте веднага към антибиотиците, те не ги лекуват. Лекарите се чувстват притиснати от очакванията на пациентите и затова ги предписват (повече защо трябва да ги избягваме - тук).

Пиенето на много течности (става въпрос само за вода и чай, не сокове и супи) е много по-важно от вземането на антибиотици. Белодробните секрети ще се изчистят много по лесно ако организмът е добре хидратиран. Пийте най-малко 2 литра вода за да „отмиете инфекцията”. 

Аз използвам 2 стклени (задължително!!!) бутилки със „слънчева вода”. Оставям ги с леко отворени капачки (за да се изпари хлора) на слънце (може и в стаята ако е огрята). Така водата трябва да престои 4-5 часа, добивайки  структура близка до изворната вода, а знаем тя е най-лековита. Според д-р Ф. Батманжелидж всички „нелечими” болести могат да бъдат излекувани с вода. Според него обезводняването е в основата на всичките ни проблеми. Цитат от книгата му:

Неотдавна в медицината беше направено откритие, за чиито резултати нашите медицински висши учебни заведения и здравните организации не смятат за нужно да информират широката общественост: научно бе доказано, че хроничното обезводняване е основна причина за появяване на болки и възникване на болести, включително и рака. Причината, поради която учрежденията, ползващи се с традиционно доверие, отказват да признаят това научно откритие и да го прилагат, за да помогнат на болните и на представителите на най-бедните слоеве от нашето общество без застраховка, е очевидна: от него няма да спечелят пари.”.....

Изтеглете тази невероятна книга ”Водата лекува, лекарствата убиват”тук.

Домашно лечение на бронхит

Пилешки бульон
В съд (250 ml.) с вода поставете 1  чаена лъжица смлян чесън и едно кубче пилешки бульон да поври на слаб огън за около 7 минути. Сърбайте бульона докато е горещ, той прочиства задръстванията и изкарва слузта. Пийте няколко пъти на ден.

Отвара ( корени от подбел, лопен, черен оман, лечебна ружа)
Накиснете сухи корени от тези билки (нарязани) в студена вода 500 ml. за около 20 минути, след това ги поставете да къкрят на слаб огън за 15 минути. Пийте докато сместа е гореща, подсладена с мед-3 пъти дневно.

Мед и лук ( за изчистване на бронхите)
Настържете 2 глави кромид лук или го нарежете на ситно. Добавете 2 супени лъжици мед и разбъркайте. Вземайте ежедневно по 1-2 чаени лъжички около шест пъти дневно.

Инхалации с евкалиптово масло
Евкалипта има антибактериални свойства и служи за бързо отделяне на слузта при бронхит. Можете да го замените и с борово масло, което също е много добро отхрачващо средство. Наведете се над съд с вряла вода (поставете кърпа над главата за по-добър ефект), в който има няколко капки евкалипт. Не прекалявайте - стойте колкото можете да издържите.

Избягвайте млечни продукти- кравето мляко съдържа лакталбумин, който стимулира образуването на слуз в горните и долните дихателни пътища и червата.

Полезни връзки