Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Най-ефективните естествени средства за лечение на акне и белези по кожата



Пъпките са доста познати на тийнейджърите. Причините за тях могат да бъдат хормонални промени, дължащи се на пубертета. Но какво да кажем за възрастните хора, които страдат от акне?! Определено това не се свързва с хормоналните промени. Забързаният начин на живот, примесен с нездравословно хранене, може да създаде проблем. Появата на пъпки са често срещани сред тези, които имат мазна кожа. В следващите редове ще научите как да си приготвите естествени средства, за отстраняване на мастни пъпки и образувания.
Много хора се борят с години за премахването им. Белезите от акне са много упорити и трудно бихте могли да ги отстраните, дори и да използвате скъпи кремове и овлажнители.

Вероятно вашите баби са ви споменавали за различни домашни средства, с които лесно могат да бъдат премахнат белезите от лицето ви. За много хора това вероятно е напълно несериозно, но днес, домашните средства за лечение добиват все по-голяма популярност.



Ето и някои от най-добрите народни средства за премахване на белези от акне:

Сминдух е чудесна билка за лечение на белези от акне. Можете да си направите паста от листа от сминдух и  да я използвате като маска за лице. Можете дори да си сварите семена от сминдух, ( става на паста), а след това да си я съхранявате в хладилника. Използвайте тази паста върху белези от пъпки, оставяйки я да действа за 15-20 минути, след това измийте с хладка вода.

Лимоновият сок върши също чудеса. Нанесете го с тампон върху засегнатия участък и го оставете да престои за известно време, за да може кожата ви да абсорбира лимоновия сок, след това измийте с хладка вода. Той действа като естествено избелващо средство, отстранявайки тъмни петна и белези.

Сандаловото дърво и пастата от розова вода също могат  да се използват като маска на лицето като се  нанасят директно върху петната. Оставете пастата за повече от един час (можете и да преспите с нея). След това измийте със студена вода.

Зехтинът е също чудесно средство за подхранване на кожата ви. Редовното му прилагане, не само помага при намаляване на белези от акне, но също така предпазва и от бъдещата им поява. Масажирайте маслото върху засегнатите части всеки ден. То има овлажняващи свойства, които омекотяват текстурата на кожата и намаляват изпъкналостта и видимостта на белезите.

Краставицата
може да поддържа кожата гладка и еластична. Много различни козметични продукти за красота, често използват краставица като ключова съставка. Избирайте леки, не-мазни козметични средства, без парабени. Има редица гримове, които временно помагат за скриването на белезите от акне.

Маслото от чаено дърво
също е добра съставка. То се внася от Австралия и е широко използвано за лечение на белези от акне, освен това не позволява появата на нови огнища в бъдеще.

Много хора използват кубчета лед, за да се отърват от акне и петна по кожата. Увийте кубче лед в памучна кърпа и го търкайте върху засегнатата област от 10 до 15 минути всеки ден. Това би трябвало да намали възпалението на кожата ви, като по този начин я направи по-гладка.

Алое вера също се използва като естествено средство за намаляване на белезите от акне. Това растение е добре известно със своята магическа сила. Чрез редовното прилагането на сок от алое вера върху засегнатата област се тонизира цвета на кожата.

Маска от мед на лицето

Вземете 2 супени лъжица мед и да го нанесете върху лицето си. Хубаво е да го намажете върху видимите части от лицето. Оставете за 15 до 20 минути и след това отмийте с хладка вода. Ако искате да получите много по-голяма ефективност, приложете го през нощта и го отмийте сутринта.

Маска от овесена каша


Днес, овесената каша е добила голяма популярност и не е трудно да си я набавите. Използвайте ¼ от  чашата. Добавете 2 супени лъжиц мед в нея и  разбъркайте добре. Нанесете върху лицето и оставете да престои в продължение на 15 -20 минути, след това отмийте. Ще бъде по-добре ако се използва хладка вода.


Маска от канела

Канелата е много ефективна при премахване на белези от лицето. За да се направи ефективна маска от канела трябва да се вземе една лъжица канела на прах и в купа да добавете една чаена лъжичка мед. Смесете двете съставки и ги нанесете.  Сместа трябва да стои за един час и след това измийте с помощта на хладка вода.

Маска от аспирин


Известно е, че той най-добре отстранява черни петна от лицето. Вярно е, че не е естествена съствка, но много добре действа ако се комбинира с мед. За маската са необходими 2 супени лъжица мед, няколко капки вода и 2-3 аспирина. Поставете го в чаша, с няколко капки вода за да се получи гъст разтвор. След това добавете меда и разбъркайте добре, така че да се получи хубава паста. Нанесете го върху белезите и пъпките и го оставете да престои за период от 15 минути, след това измийте с хладка вода.

Маска от сурови картофи

Малко хора знаят, че суровите картофи се използват и за изчистване на лицето. Вземете пресни сурови картофи, обелете ги и ги нарежете на кръгчета, втрийте ги по лицето. Можете  да си направите и каша от сурови картофи, която да държите в продължение на 15 – 20 минути, след това отмийте с топла вода.

Бадемово масло

Естествените масла са много важни за хубавата кожа. За маската се изисква една лъжица бадемово масло и същото количество мед, разбъркайте добре и добавете няколко капки лимон. Наложете с тампон или пръсти.

Маска от домат

Доматите вършат чудесна работа за отстраняване на белезите от акне по кожата. Вземете половин чаша доматено пюре или сок и го смесете със същото количество авокадо. Добавете и малко мед. Приложете върху лицето в продължение на 15 минути, след това измийте с хладка вода.


Капсула витамин Е

Преди да приложите тази терапия е добре да измиете лицето си с гореща вода или да стоите малко над пара, така че порите на кожата да се отворят. Извадете съдържанието от капсулата и поставете върху лицето. Трябва да масажирате тази област в продължение на 20 минути, след това измийте с обикновена вода. Правете това веднъж на два дни и ще видите колко добър ефект има върху кожата ви.