Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Видове екземи: дерматит

Видове екземи-дерматит
Photo source

С дерматит (познат още като екзема)се описва възпаление, подуване и сърбеж на кожата. Той не е заразно заболяване, но създава дискомфорт и неудобство.

Дерматит-признаци и симптоми
Съществуват няколко вида дерматит, които се характеризират с общи признаци и симптоми:
  • зачервяване и подуване
  • сърбеж и кожни лезии
Видове дерматит
  1. Контактен
  2. Невродермит
  3. Себореен
  4. Стазен
  5. Атопичен
  6. Периорален

1.Контактен дерматит
Състоянието се характеризира с директен контакт с един или повече дразнители и алергени. Дразнителите могат да са:
тоалетни сапуни, сапуни за кожа, синтетични перилни и почистващи препарати
Сред възможните алергени са:
  • гума, метали (никел), бижута
  • парфюми и аромати, козметика и антибиотични кремове
  • плевели (бръшлян)
Даден алерген за много по-кратко време може да причини дерматит, отколкото това става при кантакт с някакъв друг дразнител. Веднъж след като сте развили чувствителност към даден алерген, това може да остане за цял живот.
2.Невродермит
Той се характеризира със силен сърбеж в дадени области от тялото-глезените, китките, предмишниците, гърба, врата. Засяга деца и възрастни и прилича на екзема. Възможните фактори, които го отключват са:
  • някакво хронично възпаление
  • екзема
  • суха кожа
  • дрехи от синтетични тъкани
  • изгорели газове
  • ухапване от насекомо
Това състояние се характеризира със зачервяване по скалпа, (понякога лицето), около очите и носа. Образуват се жълтеникави люспи. Този тип дерматит често се появява при хора с мазна коса и кожа и може да има сезонен характер. Фактори, които го отключват:
  •  стрес
  • неврологични заболявания
Себорейният дерматит не е заразен или свързан с диета, но може да се влоши от стрес, умора, прекалена употреба на алкохол, неврологично заболяване (Паркинсон), промяна на сезона или промлеми свързани с общото здравословно състояние.
Така добре познатия ни пърхот е невъзпалена форма на себореен дерматит. Себорейният дерматит може да се появи във всяка една възраст след пубертета. Тази болест варира по продължителност и острота и може да е „предвестник” на псориазис.
Плаките на псориазиса са по-дебели, по-червени и с по- големи люспи. Той засяга по-често лактите, коленете и скалпа. Понякога е много трудно да се направи точно разграничение между себореен дерматит и псориазис, защото има случаи когато те се припокриват. Единствено това може да направи лекар-дерматолог.
Себореен дерматит при бебета
Той възниква при новородени на възраст до 6 месеца и може да засегне кожата и меките гънки (подмишници, слабини). Розови люспички могат още да се появят на лицето, тялото и крайниците. За щастие той отшумява бързо и рядко продължава до 1 годишна възраст. Повече за се себорейния дерматит ( и как да се предпазим) - тук.
4.Стазен дерматит
Той се появява когато има натрупване на течност в тъканите под кожта (обикновено долната част на краката). Това се случва така, защото кръвта се предвижва доста бавно от вените на краката обратно към сърцето. Тази допълнителна течност възпрепятства работата на кръвта (да подхранва кожата), оказвайки допълнителен натиск върху кожата. Възможните рискови  фактори са:
  • разширени вени
  • затлъстяване
  • хронични заболявания или повтарящи се инфекции, които засягат циркулацията на кръвта в краката (например бременност или тромбоза)
5.Атопичен дерматит
Този тип дерматит се свързва с алергия и засяга членовете на семейства, които имат някаква екзема, астма или сенна хрема. Започва от ранна детска възраст и може да е с променлива интензивност през юношеството, а в зряла възраст се забелязва спад (освен ако не сте изложени на алергени).
Причини
Точната причина за появата на атопичен дерматит не е известна, но се предполага, че се дължи на комбинация от суха и чувствителна кожа и слаба имунна система. Още рискови фактори:
  • суха и чувствителна кожа
  • генетична предразположеност
  • стрес           
Лечение на атопичен дерматит
За да намалите сърбежа и успокоите възпалената кожа, опитайте няколко елементарни неща:
  1. Опитайте да разберете кое влошава състоянието ви. Например, бързите промени на температурата, изпотяване или стрес са сред рисковите фактори.
  2. Избягвайте директен контакт с вълнени изделия (килими, постелки, дрехи), както тежки сапуни и перилни препарати.
  3. Избягвайте чесането, нанасяйте студени влажни компреси.
  4. Хидратирайте кожата и нанасяйте кремове и лосиони докато кожата е влажна.
  5. Купете си овлажнител, той многократно ще подобри състоянието ви.
Кога затихва атопичния дерматит – тук.
6.Периорален дерматит
Този тип се свързва с форма на заболяване на кожата, познато под розацея, акне (при възрастни) или себореен дерматит. Може да бъде засегната кожата около устата и носа. Възможни рискови фактори са:
  • грим
  • овлажнители
  • местни кортикостероиди

Усложнения при дерматит

Инфекция

Раничките и фисурите, които се появяват по кожата по време на дерматит могат да бъдат заразени с бактерии (стафилококи), вируси и гъбички.


Тънки червени ивички по кожата се появяват когато кожата е подута и нежна на допир. Целулитът засяга най-често хората с отслабнала имунна система.
Белези и промени в цвета на кожата са други възможни усложнения.