Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Диети и лекове за подагра

Хранене при подагра
Photo source


Какво е подагра?

Нарушена обмяна на пикочната киселина в организма, получен в резултат на излишък на пикочна киселина в тъкание и кръвта. Пациентите страдащи от подагра „произвеждат” прекалено голямо количество пикочна киселина и обикновено срещат проблем с нейното отстраняване от органзма. 

Натрупването на тази киселина води до образуване на остър и хроничен подагрозен артрит, камъни в бъбреците и натрупванто и в кожата и тъканите. Подаграта може да възникне и самостоятелно или може да бъде свързана с други заболявания и лекарства.

Подагрозния артрит (вид артрит познат още като подагра) се характеризира със зачервяване и болезнено подуване на ставата в основата на големия пръст на крака. Обикновено започва нощем със силна болка. Той е и най-честата причина за възпалителен артрит при мъже над 40 годишна възраст.

Кризите при подагра могат да се увеличат, когато се получи промяна в нивата на пикочната киселина, което може да е в резултата на :
• прекаляване с алкохол и червено месо

Причини за появата на подагра

Гените, пола и храненето играят основна роля в образуването на подагра. Други рискови фактори:

  • имате 20% шанс да развиете подагра ако и вашите родители страдат от нея
  • ако злоупотребявате с алкохол (особено бира)
  • ако консумирате прекалено големи количества червени меса и мазна риба


Интересен факт е, че пикочната киселина се увеличава по време на пубертета (при мъжете) и по време на менопаузата (при жените).

Подагра-симптоми и признаци

Първите симптоми са подуване и зачервяване на ставата в основата на големия пръст на крака.Той е познат като остър подагрозен артрит или подагра. Могат да бъдат засегнати и коляното, глезените и ставите на ръцете. При някои страдащи болката е толкова силна, че дори и допира с чаршаф е непосилно изпитание за тях.

Ако не приложите лечение подаграта може да отшуми след 1-2 седмици, но може да се „върне” в същата или в съседна става. С течение на времето кризите могат да се засилят и да бъдат с по-голяма продължителност. Важно е да се спомене, че болните от подагра могат по-често да развият камъни в бъбреците.


Кога да посетим доктор?

Ако получите гореописаното зачервяване и подуване на ставата, незабавно посетете лекар (ревматолог), защото това може да се дължи и на инфекции, проблеми с хрущяла или други причини.

Подагра - диагностика

  • лабораторна диагностика (нивото на пикочната киселина в кръвта)
  • ехографска диагностика(бъбреци,  пикочен мехур)
  •  ирисова диагностика

Joint aspiration–един от най-добрите диагностични тестове за установяване на подагрозен артрит. В ставата се вкарва игла за да се вземе проба от течността. Тя се изследва под микроскоп за да се види наличие за кристалчета или признаци за бактериална инфекция. Понякога е възможно да бъде открит калциев пирофосфат, който се появява в резултат на състояние наречено”псевдо-подагра”.

Диета при подагра

Диетата включва намаляване на приема на животински храни, което позволява да контролирате нивото на пикочната киселина в организма. Ограничете алкохола (особено бирата) за да намалите кризите при подагра. Ако сте с наднормено тегло-намалете го, но постепенно, защото бързото сваляне на килограми може да засили пристъпите. Пийте много вода (минимум 2 л на ден) за да изхвърлте токсините и пикочната киселина от тялото.

Ограничете възможно най-много:
  • червените меса (говеждо, свинско и агнешко)
  •  мазно пилешко месо и риба ( крехки меса и риби може да консумирате)
  • намалете мазнините и млечните продукти
  • избягвайте бял хляб, сладкиши, захар
  •  Яжте повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.                

Примерно дневно меню

Закуска
300-400 гр. овесена каша с 1 лъжица мед (с ниско-маслено прясно или кисело мляко)
1 чаша фреш 100% натурален (сок банан, ябълка, портокал)
40-50 гр. сурови ядки (не солени)

Обяд
зеленчукова супа
крехко пилешко месо или риба
зелена салата (или зеле, моркови, целина,маруля)
пресни плодове  (консумирайте ги 40 минути преди храна или 2 часа след храна)

Вечеря
печено крехко месо
варени картофи
сезонна салата 200-500 гр.
пресни плодове

Целта на диетата при подагра е да ограничите производството на пикочна киселина в организма и да намалите калориите.

Спортувайте редовно. Упражнения могат да облекчат или предотвратят болките в ставите.Те действат добре на ставния хрущял  и премахват отпадъчните продукти от тялото. Редовните упражнения укрепват мускулите около ставата.

Лечение с билки и народни средства

Лед
Поставете парченца лед за 10-15 м. за да намалите болката. В началото може да е малко неприятно, но това ще облекчи възпалението.

Английска сол
Накиснете краката в леген с топла вода и разтворена английска сол за 15-20 м. Английската сол съдържа магнезий, като премахва токсините, подобрява кръвообращението и изкарва токсините. Незабавно облекчава болката и намалява стреса.

Ягоди и череши
Ако болестта ви „изненада” през сезона на ягодите и черешите, консумирайте много от тях. Те помагат за неутрализиране на пикочната киселина.

Зелени чушки и листни зеленчуци
Те имат високо съдържание на витамин C и биофлавоноиди, които намаляват възпалението.

Корени от целина
Направете чай от корените на целина (1-2 супени лъжици)  250 ml вода. Пийте 2-3 чаши дневно. Можете да почувствате облекчение след окоо 3 часа. В допълнение, направете и зеленчукова супа от корените на целина.

Премахнете фруктозата

Според някои лекари премахването на фруктозата (плодове , сладки, захар) за 2-3 седмици решава проблема. Още на 3 я ден ще видите подобрение. След това можете отново да включите плодовете и захарта в менюто си, като имате предвид, че порция плодове съдържа около 5 гр фруктоза, докато захарта 50 % фруктоза. Придържайте се към тази диета поне 20-30 дни за да видите резултата.


Какво препоръчва народната медицина при подагра?

  • Бутилка(половин литър, по възможност стъклена) се пълни с цвят от люляк(без да се тъпче). Доливате догоре с ракия или спирт и оставяте така да престои на тъмно 21 дни. Прецедете след това. Вземате по 30 капки от разтвора три пъти на ден, 30 минути преди храна. Настойката е подходяща за компреси и разтриване.  Същата рецепта е подходяща и за ревматични и ставни болки!

  • Вземате и начуквате пресни шишарки от хмел, след което можете да направите лапа на върху болното място. Същата рецепта е подходяща и за ревматични и ставни болки!

  • Смесвате 50 гр. жълт и 50 гр. червен кантарион в стъклен буркан и доливате до горе със зехтин. Оставяте сместа да престои на стайна температура в продължение на 40 дни, след което прецеждате. За да се получи мехлема, сместа я смесвате с риванол на прах, слага се върху марля и се покрива болното място. Същата рецепта е подходяща и за ревматични и ставни болки!

  • Смесвате 50 гр. свинска мас и 50 гр. риванол на прах и с така приготвената смес налагате върху болното място. Превързвате добре, така може да стои около седмица, след което сменяте превръзката и сместа.

За избягване на подагра спазвайте 3 прости правила!
  1. Не прекалявайте с консумацията на дивечово месо и особено дреболии.
  2. Поне два дни от седмицата отделете само за постна храна.
  3. Пийте поне 2 литра вода на ден, това спомага за пречистване на бъбреците и облекчава болката.