Природолечение: лечение с билки и натурални средства


Защо все по-често поглеждаме към старите билкови народни рецепти?


През последните няколко десетилетия официалната медицина започва да отделя повече внимание на природолечението.
Все повече лекари предупреждават за пристрастяване към лекарствата и колко опасни могат да бъдат те.
Средства за спадане на кръвното налягане например, които се взимат по-продължително време, предизвикват у жените образуването на рак на гърдата. В България съществува огромно разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой.
Особено полезна е употребата на билките и препаратите, получени от тях, при хронични заболявания, които изискват продължителното им прилагане.

Забележка*
И все пак  билките трябва да се използват много внимателно.
Предварително се осведомете за лечебните способности на дадена билка, продължителността и начина на употреба, има ли противопоказания.

Какво представлява холестерола ? Видове холестерол. Лечение с билки.

Видове холестерол


Холестеролът представлява субстанция, от която нашето тяло се нуждае за да функционира нормално. Той се намира почти навсякъде в нашето тяло: клетките, мозъка, кожата, черния дроб, червата и сърцето. Тялото ни произвежда множество хормони, витамин Д и жлъчни киселини, използвайки холестерола. 

Ако в кръвта ни има прекалено много холестерол, излишъкът може да се натрупа по стените на артериите,коронарните артерии, сънните артерии към мозъка и артериите , които доставят кръв към краката. Тези плаки (холестерол) могат да причинят стеснение и запушване на артериите, което води до инсулт или инфаркт.

Стесняването на артериите може да предизвика стенокардия(гръдна болка), тъй като сърдечният мускул не получава достатъчно кислород. При рязко покачване на налягането в артериите (това може да стане при високо кръвно, при бързо ставане от леглото или когато се наведете за да си завържете обувките), части от холестеролните плаки по стените на артериите могат да се разкъсат. Това от своя страна води до образуване на кръвен съсирек, който може да блокира напълно артерията и да се причини инфаркт или инсулт.

Има различни видове холестерол. Някои са необходими за процесите в тялото, докато други могат да бъдат вредни, особено ако са със завишено количество в кръвта ви. 

Добрият холестерол се нарича HDL (липопротеин с висока плътност). Т
oй се "прикрепя" към стените на артериите за да "помете" лошия холестерол към  черния дроб, където се метаболизира и елиминира.

Лош холестерол LDL (липопротеини с ниска плътност) е с много по-ниска плътност и следователно има тенденция лесно да се натрупва по стените на артериите и да образува плака. 


За кои хора се смята, че имат висок холестерол?

По целия свят хората имат различни нива на холестерол. Например, в Япония хората имат по-нисък холестерол и там сърдечно-съдовите заболявания са по-малко. Във Финландия например,  има много високи нива на коронарна болест на сърцето, а и нивата на холестерола там са по-високи. Трябва да се знае обаче, че нивата на холестерола не са определящи за сърдечно-съдовите заболявания, има още много други фактори.


Причини за висок холестерол     
         
За високите нива на холестерола  има много причини, но сред основните са:
  • наследственост
  • диета
  • начин на живот

Високият холестерол в кръвта може да се повлияе от заболявания, засягащи черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Наследственост –гените могат да повлияят върху начина ,  по който нашият организъм преработва лошия холестерол.

Тегло – наднорменото тегло скрито може да увеличи лошия холестерол, докато загубата на тегло може да го намали.

Физическа активност – редовните упражнения могат да намалят триглицеридите и да увеличат добрия холестерол.

Пол и възрастмного жени преди менопаузата имат по-ниски нива на общия холестерол, за разлика от мъжете на тази възраст.
И при мъжете и жените нивото на холестерола се повишава до около 60-65 годишна възраст.

Алкохол – около 1-2 питиета на ден могат да увеличат добрия холестерол, но това не понижава лошият холестерол. Прекалената консумация на алкохол може да увреди черния дроб и сърдечния мускул, а това да доведе до високо кръвно и повишаване нивата на триглицеридите.


Стрес – факт е, че стресът може да увеличи нивата на холестерола в дългосрочен план. Това се обяснява с това, че при стрес организмът изпитва нужда от по-мазни храни.


Билки снижаващи холестерола

Глога е билка, които помага на организма да превърне част от лошия холестерол в добър. 
 Това не е краят на историята, свободните радикали, които увреждат клетките и провокират болестта, окисляват ( LDL), като артериите стават по-малко еластични и по-уязвими към нараняване.

Чесъна и глога могат да бъдат полезни за предотвратяване окисляването на LDL.По този начин тялото се опитва да излекува засегнатите  области,покривайки ги с леплива субстанция. Но ако има прекалено много плака тази лепкава субстанция се превръща в "пенеста клетка", където мастни вещества, протеини, възпалителни клетки и други „отломки” в кръвта се „натрупват” и се образува плака.

Люцерната (Medicago sativa) понижава нивото на холестерола, блокирайки абсорбирането на холестерола, предотвратявайки образуването на атеросклеротична плака. Това прави артериите по-твърдиТъй като плаката постепенно се натрупва по стените на артериите , те стават по- тесни. Все по-малко кислород, хранителни вещества и „свежа” кръв  достига до сърцето.Това влошава работата му, то не може да изпълнява пълноценно функциите си и клетките умират. 
Това предразполага към сърдечно-съдово заболяване или инфаркт. Тук на помощ идва глога , който  понижава  холестерола,  укрепва и предпазва сърцето.